Szmogriadó Budapesten: hétfőre is rossz levegő maradhat

Reggel 6-tól este 10-ig érvényes a forgalomkorlátozás Budapesten

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

További intézkedésig minden nap 6-22 óráig érvényes a fekete matricás autók közlekedési tilalma Budapesten a szálló por magas szennyezettségi szintje miatt.


Miként arról már beszámoltunk, a szmogriadó riasztási fokozatának bevezetését Tarlós István főpolgármester szombat hajnalban rendelte el, eszerint a mai naptól - további intézkedésig - 6-22 óra között tiltják a legszennyezőbb, fekete környezetvédelmi matricás autók közlekedését Budapesten. A korlátozás nem terjed ki egyebek mellett az M0-ás fővároson áthaladó szakaszaira, továbbá a Nagykovácsi és Remeteszőlős megközelíthetőségét lehetővé tevő utakra.
A szombati mérési eredmények vasárnap hajnali értékelése alapján indokolt a riasztási fokozat fenntartása, mivel még tovább emelkedett Budapesten a szálló por szennyezettségi szintje, már nyolc mérőponton meghaladva a riasztási küszöbértéket - olvasható a vasárnap kiadott közleményben. Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint a nappali órákban várhatóan csökken a szálló por szintje, de a reggeli és az esti órákban mérhető magasabb értékek miatt a napi átlagkoncentráció várhatóan még mindig többfelé a tájékoztatási küszöb fölött valószínű.
Hirdetés
Az időjósok szerint hétfőn a hajnali órákban sűrű köd képződik és átmenetileg romlik a levegő minősége. A délutáni órákban viszont egy újabb gyenge hidegfront hatására a levegőminőség javulására lehet számítani. A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) szombaton közölte: hétfőtől több fővárosi közösségi közlekedési járatot sűrít, tekintettel a szmogriadó elrendelt riasztási fokozatára, a főpolgármester pedig kéri a közlekedőket, hogy saját autójuk helyett lehetőség szerint a tömegközlekedést válasszák. Mivel a legkevésbé jellemzően 11-15 óra között szennyezett a levegő, szellőztetni, kirándulni ebben az időszakban ajánlott. Lehetőleg persze villanyautóval, hibriddel, gázüzemű autóval, netán kerékpárral vagy gyalog, mert az sem rossz ám.
Forrás: MTI
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?