Születésnapi fricska: faültetést szervezett a GreenGo

A GreenGo születésnapja alkalmából Budapest kapott ajándékot

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Negyedik életévét töltötte be a GreenGo autómegosztó, ennek örömére és a konkurenciát fricskázva faültetésbe kezdtek Budapesten.

Budapest első és kizárólag villanyautókat használó, közösségi autómegosztója a negyedik születésnapját ünnepli. A GreenGo 2016 novemberében 45 autóval indult, azóta viszont 300 autósra nőtt a flotta. Természetesen nőtt a területi lefedettség is, bevezették a kulcs nélküli indítást, idén pedig Prágában is elindították a szolgáltatást. A cseh fővárosban 200 autóval vannak jelen, szóval van mit ünnepelni, ám a GreenGo nem várt ajándékot, inkább adott. Méghozzá Budapestnek, a 10 millió Fa Alapítvánnyal összefogva. Idén 500 oxigéntermelő „szerkezetet” – tehát fát – ültetnek el a város különböző pontjain. A héten a IX. kerületben, a Közraktár utca kapta meg az első négy új fát, emellett Budapest több kerületében zajlik majd a zöldítés. „A GreenGo indulásakor annak ellenére sem vetődött fel, hogy ne e-autókkal induljunk el, hogy az sokkal egyszerűbb üzletmenetet tett volna lehetővé. Már akkor is azt vallottuk, hogy a misszió és az üzlet kerüljön egy polcra: olyan autókat választottunk, amelyeknek nagyon alacsony a gyártáskor keletkező szén-dioxid kibocsátása. A köztéri töltőinkről zöld áramot lehet „tankolni” a GreenGokba, a kocsik rendszeres mosása, de még az irodánk kialakítása során is fenntarthatósági és környezetvédelmi szempontok vezérelnek minket” – mondta el Michaletzky Bálint, a GreenGo ügyvezető igazgatója. Az 500 elültetett fával - szolidan fricskázva a konkurenciát - az a céljuk, hogy a budapesti közlekedésben részt vevő, nagyjából 500 darab nem elektromos hajtású közösségi autók CO2-kibocsátását kompenzálják, karbonlábnyomukat a lehetőségekhez mérten csökkentsék.Minden egyes faültetés ünnep. Emiatt is nagy öröm számunkra, hogy a GreenGo 4. születésnapját így teszi teljessé. A városban elültetett fák lombkoronáinak óriási a jelentősége: amellett, hogy oxigént termelnek, szerepet játszanak a légkörben keringő szén-dioxid feldolgozásában, lekötik, szűrik a szennyező anyagokat, védelmet nyújtanak a zaj, a rázkódások és a rezgések hatásai ellen is, amellyel még a környező lakóépületeket is védik. És akkor még nem beszéltünk mentális egészségünkről, jó közérzetünkről, amelyhez egy forgalmas utcát szegélyező platánsor lenyűgöző látványa jelentősen hozzá tud járulni. Az itt és most elültetett fák csak a kezdet: a GreenGo-val közösen 500 fát ültetünk el, ami számításaink szerint 25 éves periódusban összesen 100 tonna szén-dioxidot képes megkötni – ennyit egy átlagos benzines autó 500 00 km megtétele alatt bocsát ki. Ez nagyjából annyit jelent, mintha tizenkétszer megkerülnénk a Földet” – mondta el Bojár Iván András, a 10 millió Fa alapítója.
Hirdetés
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?