Tanulságos és inspiráló a Volvo fotókiállítása

Ilyen képek alkotására is képes a Volvo XC60

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Október 22-ig tekinthető meg a Volvo rendhagyó fotókiállítása a MOM Parkban. Ott voltunk a megnyitón, és mindenkinek ajánljuk!


Szempillantások – ezt a beszédes nevet kapta a Volvo különleges, és a világon egyedülálló fotókiállítása, ami most elért Magyarországra is. A tárlat egyedisége abban rejlik, hogy a képalkotásokat és fotósorozatokat egy Volvo XC60 fedélzeti kamerájával készítette Barbara Davidson, háromszoros Pulitzer-díjas fényképész, akinek ráadásul különleges kapcsolata is van a márkával: tinédzserként súlyos közúti balesetet szenvedett. A szakvélemények szerint csak azért élte túl, mert Volvóban utazott. Barbara most 30 felvétellel tiszteleg a márka előtt, amit az új Volvo XC60 fedélzeti kamerájával készített Koppenhága utcáin. Nem olyannal, amilyeneket utólag magunk is beszerelhetünk autónkba, vagy épp olyan, amilyen a Citroën C3-hoz kapható már. Ezt a kamerát ugyanis a Volvo fejlett biztonsági rendszerei használják, amik kapcsolatban vannak a volántól kezdve a fékekig, tulajdonképpen minden meghatározó elemmel, tehát a képét csak a gyártó szakembereivel tudták kinyerni a rendszerből.
Évente 1,2 millióan halnak meg közlekedési balesetben, a Volvo azonban azt vizionálja 2020-ra, hogy modelljeiben senki sem fog megsérülni súlyosan. Tulajdonképpen már ma is olyan fejlettnek mondható a biztonsági arzenáljuk, különösképpen az XC60-é, hogy nagyon nagy bugyutaságot kell elkövetni balesetokozáshoz. Ezt szeretné nyomatékosítani fotókiállításával is a Volvo, a képek különlegességét adó szenzor piktogramok ugyanis lebuktatják a fejlett képfeldolgozó szoftvert. Van, akit zavarnak a keretek, szerintem zseniális, ahogy kiemeli a felismert gyalogosokat, közlekedési eszközöket, ezzel a képek főszereplőit is. A keretek rávilágítanak, hogy a Volvo biztonsági rendszere ott is érzékeli a forgalom szereplőit, ahol mi már lehetséges, hogy nem. Sötét árnyékban vagy épp erős ellenfényben. Mindkettőre láthatunk példát a fotók között.
Hirdetés

A megnyitón Nánási Pál fotóművész is ott volt, aki egyébként szintén Volvót hajt a hétköznapokban, és máris továbbgondolta a kiállítás apropóját: mi lenne, ha nem csak a fedélzeti kamerával, de akár a 360 fokos képet adó parkolókamerákkal is készítenének fotósorozatot? Nem rossz ötlet! A kiállítás október 22-ig látogatható a MOM Parkban. Engem, mint fotózás után érdeklődőt elképesztően megihletett, de bárki számára érdekes lehet, hogy hol tart ma a technológia. Persze a képek nem olyan felbontásúak, mintha egy tükrös gép memóriakártyájáról jöttek volna le, de szerintem ez pont az az eset, amikor ezt elnézzük. Végigsétálás után meghozza a kedvünket egy kis fotózáshoz, sőt, jó képek alkotásához.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?