Taxis demonstráció bénítja délután Budapest közlekedését

Ezer taxis tüntet az alacsony díjak ellen

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Sok a taxis, jelentős az árverseny, sokak szerint egyre kevésbé lehet megélni a személyszállításból, ezért ők a mostaninál szigorúbb szabályzást, fix tarifát szeretnének.

November 2-án, azaz ma délután 13 órai kezdettel forgalomlassító demonstrációt tart Budapesten a Taxi Gépkocsivezetők Független Szakszervezete. Mintegy 1000 autó, illetve taxis gyülekezik már déltől a Hungexpo II. kapujánál, az Albertirsai úton, hogy onnan a 13:00 órától a Budapest X., Albertirsai út – Budapest XIV., Kerepesi út – Budapest VII., Rákóczi út – Budapest V., Kossuth Lajos utca – Szabad sajtó utca – Erzsébet híd – Budapest I., Attila út – Krisztina körút – Alagút utca – Clark Ádám tér – Széchenyi lánchíd – Budapest V., Széchenyi István tér – József Attila utca – Budapest VI., Bajcsy-Zsilinszky út – Váci út – Budapest XIII., Dózsa György út – Budapest VI., Dózsa György út útvonalon haladjanak végéig 16:00 óráig. A demonstráló taxisok közül tízen menet közben kiválnak, ugyanis a Városház utcában a delegáció néhány küldöttje 13:30 órakor petíciót kíván átadni Tarlós István főpolgármester úr részére. Már most biztos, hogy a Nyugati téri felüljárót le fogják zárni, hogy ott két sávban vonulhasson át az ezer taxi, de máshol, például a Kerepesi út-Hungária körút, valamint a Rákóczi út-Erzsébet körút csomópontjában is lehet időszakos forgalomkorlátozásra számítani. Az ezer taxi ugyanis mintegy 5 kilométer hosszú kocsioszlopot jelentene, ám mivel egészen az Alagút utcáig két oszlopban haladnak majd, fele ilyen hosszú kígyóként kanyarognak majd a demonstrálók, akik 2012. január 01-től életbe lépő fővárosi taxis rendelet-tervezet általuk vélt hiányosságai, valamint az érdekegyeztetés hiánya miatt bénítják majd Budapest közlekedését.
Hirdetés
A Taxi Gépkocsivezetők Független Szakszervezete értesülései szerint az új rendelet értelmében január 1-től az időszakos műszaki vizsgákon a taxisok adó- és cégpapírjait is ellenőriznék, 5 évnél idősebb autót nem lehetne taxiként forgalomba helyezni, meghatároznák az így használt autók méretét és felszereltségét, kötelezővé tennék a bankkártyás fizetés lehetőségét és a navigációs berendezést, valamint az azon alapuló címkiadást is. Szigorodnának a taxik emissziós előírásai is, 2013-tól csakis legalább Euro3-as, 2015-től Euro4-es, 2020-tól Euro5-ös autókkal lehetne taxizni. Valljuk be, ezek azért nem földtől elrugaszkodott igények és voltaképpen pont a szakszervezet követelései, azaz a létszámcsökkenés felé vezetnének. A taxisok most ugyanis a jelenleg Budapesten túlzottan magas, mintegy 5800 autós taxiszám legalább 1000-1500 autóval apasztását és a sokak szerint túlzottan alacsony viteldíjak fix tarifával kiváltását szeretnék elérni. A fővárosnak 2004 óta lenne lehetősége a viteldíjak megállapítására, ám azt eddig nem tette meg, hanem helyette hagyta a piaci verseny árcsökkentő hatásának érvényesülését.
Mivel a városvezetés és a taxisok szakszervezete egyetért abban, hogy túl sok a taxis Budapesten, kicsit értelmetlennek tűnik a felvonulás, mindenesetre lesz és várhatóan annak következtében jelentős dugó is.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

 • 2017.10.31. at 08:52
  Permalink

  Pont le…om az egész bagázst…
  Piacgazdaság van, ha az egyiknek megéri ( ahogy mostanság hírdetik ) 150 Ft-os km díjért akkor a másik gondolkodjon el, hogy mit csinál rosszul, vagy ne legyen annyira éhes, hogy 250-280 Ft alatt ki sem megy az utcára. Ha túl sokan vannak, majd tisztul a szakma, és kevesebben lesznek.
  Azért gondolkodjanak már el, hogy a teherfuvarozók ( kisteherrel ) a seggüket a földhöz vernék örömükben ilyen tarifának a kétharmadáért, vagy feléért ! Senki ne mondja,hogy kevesebb a költségük.
  Ha nem bírja menjen el dolgozni, de ne sírjon.
  Amit lehet csinálni :
  1. Pofát alapba, és dolgozni.
  2. Elmenni máshova ha nem tetszik a rendszer

  Egyet nem lehet :
  Dumálni, sírni, mert nem hajlandóak változtatni, vagy lemondani a mézesbödönről, és ezért minden eszközzel lehetetlenné tenni mások életét, ezzel próbálva nyomást gyakorolni a vezetésre.

  Uff.

Vélemény, hozzászólás?