Tényleg ilyen egyszerű átverni a Tesla rendszerét?

A Tesla Model 3 önvezető rendszere a plüss unikornison sem akadt fent

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Lufi, játék medve, plüss unikornis - a Tesla Model 3 önvezető funkciója egyik játékon sem problémázott, és mindegyikőjüket "hagyta vezetni", miközben fékezés nélkül ment át egy rendőrségi szalagon, és ütött el egy kisgyermek bábut.

A Teslákban jelenleg kétféle "önvezető" funkció is elérhető, az Autopilot és az úgynevezett Full Self-Driving system. Előbbi csupán segíti a sofőrt, de nem képes önállóan közlekedni, a vezető aktív figyelmét igényli. A FSD rendszer már egy fokkal közelebb áll a hagyományos értelemben vett önvezetéshez, de jelenleg az autókban lévő program csupán béta szinten elérhető, és a szoftver figyelmezteti is a vezetőt, hogy az autó egyelőre nem képes a teljes önvezetésre. Mégis számtalan haláleset köthető már az FSD-hez, mert a felelőtlen tulajdonosok elkezdtek trükközni a rendszerrel. Akár a nagyobb online webshopokban is beszerezhetőek a direkt erre a célra kialakított súlyok, melyek átverik a Tesla rendszerét, és a szoftver úgy érzékeli, valóban fogja valaki a kormányt, mely az FSD működésének egyik alapfeltétele.
Hirdetés
Szintén az FSD rendszert szolgálja egy aprócska kamera, mely a vezetőt figyeli, hogy éppen mit csinál vezetés közben. A rendszer észleli, ha a sofőr a telefonját böngészi, vagy csak szimplán huzamosabb időre lehunyja a szemét. Egy nemrégiben készült kísérlet alapján úgy tűnik, ez a rendszer közel sem tökéletes, ugyanis az AI Addict Youtube-csatornán felbukkanó videó alapján a szoftvert az sem zavarja, ha plüss unikornis, játékmedve, vagy éppen egy légballon "ül" a vezetőülésben. Persze a videókészítők alaposan kisúlyozták az ülést, és a kormányra is helyeztek egy eszközt, ezzel szándékosan becsapva a rendszert, de aggasztó, hogy az FSD kamera nem tud egyelőre különbséget tenni egy plüssjáték és egy hús-vér ember között. Az AI Addict emellett azt is vizsgálta, mennyire hatékonyan ismeri fel a FSD rendszer az elé kerülő akadályokat. A Teslát sem a rendőrségi szalag (és két stoptábla), sem az "elé szaladó kisgyermek" nem zavarta, és szinte fékezés nélkül hajtott tovább, miután ütközött.
Hirdetés
Egy másik videó viszont rácáfol a fent vázolt aggályokra. Amennyiben valóban egy ember ül a kormány mögött, úgy a kézben tartott telefont villámgyorsan felismeri a rendszer, és szükség esetén leállítja az FSD működését.
Hirdetés
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?