Tisztább, takarékosabb Suzukik: íme a hibrid S-CROSS és Vitara

Fizetett hirdetés

Már nem csak a Vitara, az S-CROSS is kapható hibridként! Vajon melyik mit tud?

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Esztergomi Suzukiból egy ideje már csakis hibridet vásárolhatunk, ellenben a lágy hibridek mellett újak az elektromosan önálló haladásra is képes hibridek. Így tettük egymás mellé a Vitarát és az S-CROSS-t.

Akár az újautó-eladásokat, akár az utcaképet nézzük meghatározó modell hazánkban az Esztergomban gyártott Suzuki Vitara és S-CROSS. Míg a Vitara 2015-ös megjelenésétől egészen tavaly év végéig, azaz az S-CROSS év végi debütálásáig vezette a hazai piacot, akkor rögtön az S-CROSS került az élre. Korához mérten kifejezetten jól tartja magát ugyanakkor a Vitara is, köszönhetően annak, hogy a Suzuki az alapformát megtartva, de dizájnban és főként műszakiságával is sokat fejlesztette az évek során. A kezdetben szívó 1,6-os benzinessel és dízelmotorral, valamint 1,0 literes, háromhengeres benzinessel is kínált kompakt SUV előbb 1,4 literes turbómotort, majd azon alapuló lágy hibridet kapott. Volt idő, amikor utóbbi egyeduralkodó volt a palettáján, ahogyan az S-CROSS tavaly őszi megjelenésekor is csak az az egyetlen motor volt hozzá választható. Nem is kellett hozzá más, hiszen a 130 lóerős, 235 Nm nyomatékú benzines a lágy hibrid 13,6 lóerős, 53 newtonméter nyomatékú, a főtengelyhez szíjjal csatlakozó ISG (indítómotor-generátor) egységgel egy elég kellemes darab. A benzines erős, nyomatékos, a villanymotor pedig megadja neki azt a pluszt, hogy turbólyuknak a híre sem érződik, a stop-start pedig villámgyors és észrevétlen. A rendszer ráadásul egészen takarékos is, nemhogy a WLTP érték, az alatti fogyasztás is hozható vele.
Hirdetés

Viszont a teljes iparágat sújtó, a szén-dioxid emisszió grammjai ellen folytatott küzdelem a Suzukinál is elhozta azt a hibrid hajtásláncot, ami önálló hajtásra is képes.

A hibrid ráadásul az automata váltóval szerelt 1,4-es turbóst is nyugdíjazta, aki ma kuplungpedál nélküli Vitarát vagy S-CROSS-t szeretne, már a hibridet kell megvegye. Ezt először idén év elején, a Vitarában próbálhattuk ki, itt a benzinmotor gyengébb, mint a lágy hibrid turbósa, hiszen némi módosítással a Jimny 1,5 literes - feltöltő nélküli - benzinmotorját kapjuk, 102 lóerővel és 138 Nm nyomatékkal. Ehhez csatlakozik egy 6 fokozatú robotizált váltó és egy 33,5 lóerős, 60 Nm nyomatékú villanymotor. Ez már önálló hajtásra is képes, de jól látható: nem nőtt annyival a villanymotor teljesítménye és főként nyomatéka, amennyivel a benzinmotoré kevesebb lett. Így aztán a hibridekben nincs már meg az a tüzesség, ami a turbós lágy hibridekben. Ezek a kimértebb közlekedésben partnerek, akinek viszont számít az, hogy dugóban benzinégetés nélkül is araszolhasson, az szeretni fogja, hiszen ez a hibrid már arra is képes. Nem csak városban, akár autópályán is lekapcsolhat a benzinmotor, ha épp nem kell hajtania. Még magasabb tempónál is, de a dugózás zömét is megcsinálják árammal hajtva a hibrid Suzukik - már amennyiben nem kell közben erősebben hűteni vagy fűteni.
Suzuki Vitara vs. Suzuki S-CROSS - méretek
Hosszúság [mm] Szélesség [mm] Magasság [mm] Tengelytáv [mm] Csomagtér [l]
Suzuki Vitara 4175 1775 1610 2500 289-1046
Suzuki S-CROSS 4300 1785 1580 2600 293-1111
Míg a hajtásláncok lényegében egyezőek, a Vitara és az S-CROSS hiába készül egy gyártósoron, tudásával és hangulatával is más a két autó. Hosszát tekintve a Vitara a kisebb, ugyanakkor ez a magasabb, egyértelműen ő a vagányabb, terepjárósabb külsejű, a nála 12,5 centivel hosszabb, 10 centivel nagyobb tengelytávolságú, 1 centivel szélesebb S-CROSS pedig a nagyautósabb. Az is egyértelműen látszik, leginkább az utastéri anyagok minőségén, a központi kijelző grafikáján és az akár a sofőr előtti műszerblokkba is kitehető - színes - navigációs parancsokon is, hogy az S-CROSS az újabb modell. Persze az árain is visszaköszön ez, a két, egyaránt "fullextrás" GLX tesztautó közül még úgy is a Vitara volt az olcsóbb, hogy ő még a jelentős felületével nyitható panorámatetőt is megkapta. Az S-CROSS utóbbival ugyanúgy 12 millió forint felett lenne már, ahogyan egyébként metálfényezésével is túlnyúlt azon.
Hirdetés
Suzuki Vitara vs. Suzuki S-CROSS - belső méretek, saját mérés (mm)
Suzuki Vitara Suzuki S-CROSS
Belső szélesség elöl 1470 1475
Belső szélesség hátul 1420 1435
Belmagasság elöl 940-1010 930-990
Belmagasság hátul 960 950
Hátsó lábtér 180 cm-es vezető mögött 260 270
Ülőlap hossza elöl 495 495
Ülőlap hossza hátul 515 505
Csomagtér maximális szélessége 1340 1340
Csomagtér szélessége a kerékdobok között 1020 1310
Csomagtér magassága 440-720 425-855
Csomagtér hossza 760 790
Csomagtér hossza üléshajtással 1560 1630
Raktérnyílás szélessége 1100 1080
Raktérnyílás magassága 800 720
A hibridrendszer felára ugyanis nem szerény: kereken 2,5 millió forint, természetesen a robotizált váltóval együtt, ennyi pluszt kell ma fizetni, ha kuplungmentes kényelemmel szeretnénk esztergomi modellt. A szerényebb fogyasztás nem fogja behozni az árkülönbözetet, viszont egy kulturáltabb üzemet kapunk, már amennyiben elfogadjuk, hogy ez egy szerényebb dinamikát adó hajtáslánc és nem is hajszoljuk a végletekig. Ha ugyanis megpróbáljuk csak a 13,5 másodperces 100-as sprintet kihozni belőlük, akkor azt bizony magas fordulaton pörgő motorral fogjuk tudni megkapni. A hibrid a higgadt vezetők autója, sőt lényegében rászoktat a higgadt vezetésre, minél többet látjuk ugyanis a műszerblokkban az EV feliratot, annál kevesebb benzint égetünk, és ez bizony a fogyasztáson is meglátszik.
Hirdetés
Mind a Vitara, mind az S-CROSS esetén be lehet menni a WLTP fogyasztás alá is, józan használattal, klímázva vagy éppen fűtve, nem pedig magunkat sanyargatva. Igaz, nem biztos, hogy mi leszünk a leggyorsabbak közben a lámpától indulva, az autópályán sem fogunk mindenkit lenyomni, de az átlagtempót nyugodtan tarthatjuk. Az emelkedőknél viszont ne lepődjünk meg, ha a robotváltó akár kettőt is visszakapcsol: a benzinmotor teljesítmény- és nyomatékcsúcsa is magasan van, a szívó benzinesnek pörögnie kell, hogy teljesíteni tudjon.
Suzuki Vitara Hybrid vs. Suzuki S-CROSS Hybrid - műszaki adatok
Suzuki Vitara 1.5 Hybrid AllGrip GLX Panoráma Suzuki S-CROSS 1.5 Hybrid AllGrip GLX
Emissziós norma Euro 6
Üzemanyag benzin
Hengerűrtartalom [cm3] 1462
Hengerek/szelepek száma 4/16
Váltófajta 6 fokozatú robotizált
Benzimotor teljesítménye [LE/fordulat] 102 (6000)
Benzinmotor nyom o_egyesites="2"atéka [Nm/fordulat] 138 (4400)
Gyorsulás 0-100 km/h 13,5
Végsebesség [km/h] 180 175
Kombinált fogyasztás (WLTP) [l/100 km] 5,8-6,1
CO2-kibocsátás [g/km] 132-137 134-139
Saját tömeg [kg] 1315-1338 1360-378
Megengedett össztömeg [kg] 1780 1810
Abroncsméret 215/55 R17
Garancia 3 év/100 000 km, 3+7 év a hajtásláncra
A tesztautó ára (Ft) 11 820 000 12 160 000

A menetdinamikán és a vételáron túl még egy helyen kér kompromisszumot a hibrid, ez pedig a csomagtér mérete. A lágy hibrideknél ugyanis méretben és kapacitásban is nagyobb, 0,84 kWh-s lítium-ion akkumulátort hordanak poggyászterükben a hibridek. Első pillantásra ez nem is látszik, de padlórekesz lényegében nincs, így a raktérpadló sem rakható mélyebb pozícióba. A Vitara esetén 289, az S-CROSS-nál 293 literes alapméretet láthatunk, ami elég kevésnek tűnik, a saját tapasztalat viszont az, hogy 2 felnőtt és 2 gyerek egy hétnyi cucca azért mindkettőbe belefér. Jó pont viszont a hibrideknél, hogy mivel csakis a GL+ felszereltségtől kaphatjuk meg őket, mindenképp korrekt ellátmánnyal érhetők el. A adaptív tempomat persze minden Vitara és S-CROSS esetén alapból jár, de itt már automata klímát és holttérfigyelőt is kapunk sok más mellett, a tesztelt GLX szinteken pedig navigációt és félig bőr üléseket is. Bár az S-CROSS méretével és tömegével is nagyobb a Vitaránál, fogyasztás kapcsán sokkal több múlik a menetkörülményeken és a sofőrön is persze. Hasonlóképp elmondható, hogy a két modell közötti választás is leginkább a vásárlói preferenciáktól függő: az S-CROSS modernebb és nagyautósabb, a Vitara vagányabb, kisebb hossza miatt szerényebb parkolóhely-igényű és terepjárósabb is. Terepen persze mindketten elég ügyesek a Suzuki adaptív, de elektronikusan állandóra is kapcsolható összkerékhajtásával, ami egyébként 640 ezer forintot tesz ki a vételárból.
Hirdetés
Akinek nincs szüksége az AllGrip rendszerre, az a fogyasztásból is szerényebbre számíthat, de jó hír, hogy országúton még az összkerekes hibridek is simán képesek 5 liter alatt fogyasztani, némi józansággal vegyes üzemben, városi és autópályás használattal sem kérnek sokkal többet, így tényleg takarékosabbak lehetünk velük, mint a korábbi turbós automatákkal.
Fizetett hirdetés
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

 • 2022.11.05. at 20:55
  Permalink

  Nem tudom, hogy ki fogja ezeket megvenni +2,5 millióért, ekkora felár a büdös életben nem fog megtérülni.. Cserében kisebb a csomagtartó, lomhább az autó és a jó hagyományos automata váltó helyett darabosabb működésű, olcsóbb robotizáltat kap az ember…
  Tavasszal szerettem volna rendelni egy automata váltós 1.4-es S-Crosst, sajnos már csak kézi váltóval rendelhettem volna.. Így rendeltem helyette egy DSG váltós Skodát, de sajnos csak jövő nyáron fog megérkezni…

 • 2022.11.06. at 17:58
  Permalink

  Mi szól általában egy Suzuki mellett?

  A jó ár/érték arány,olcsó fenntartás és megbízható működés. Ezek a Suzuki erényei.

  Ezért vettem Vitarát. Ami még egész jól is megy az 1.4el…

  Ez a hibrid változat viszont jelentős visszalépés a márka erényeiből,amiket nem lehet már felvállalni.

  Most Nov elején lett két éves a Vitarám… örülök neki, hogy még minimum 8 évig nem kell autóvásárlással foglalkoznom.

  • 2022.11.08. at 20:11
   Permalink

   Szerintem a suzuki is tisztában van azzal, hogy ez a “hibrid” konfiguráció mekkora visszalépés: csomagtartó méretben, menetdinamikában, árképzésben. Ez így már nem családbarát autó, de biztos tudják mely piacokon lesz ez így versenyképes, milyen célközönség fogja vásárolni és milyen célból. Pl. városi-elővárosi közlekedésre, mint a legtöbb hibrid autó, akár jó választás is lehetne. Országútra, autópályára, dombos-hegyvidékes területre ez már kevés lesz, kivéve, ha csak a sofőr hajtja egymagában. Én egy kézi váltós lágy hibridet használok, ez -ellentétben az új hibriddel- bármilyen területre jó választás. Hétvégi, családi, kirándulós üzemben 4 személlyel, csomagokkal megy a legtöbbet, ezért nekem fontos a motorerő, a 4 henger 🙂 , a takarékosság (lásd Spritmonitor.de), meg hogy elférjünk.

 • 2022.11.07. at 13:32
  Permalink

  Ez így elég halott ötletnek tűnik. Jó drága, de legalább nem megy (mekkora duma, hogy a “kimértebb közlekedésben partnerek” 🙂 ).
  A Suzikinak a jó ár-érték arány volt a jellemzője. A hazai viszonyokhoz képest az alacsonyabb árkategóriában nyújtott vállalható minőséget. Az 1,4-es turbó motorok jól mennek, megbízhatók és ha nem is a legolcsóbb, de még mindig az alacsonyabb árú autók közé tartoznak (már ha manapság van olyan, hogy alacsonyabb ár). Drága Suzukival már próbálkoztak egyszer, de elég nagy bukás lett belőle. Pedig a Kizashi nem is volt rossz autó, de az ár mellett más hibákat is elkövettek (csak egyféle motor, az is nagy benzines, csak automata váltó, stb.).
  Szóval ennyiért nem fogják megvenni.

  • 2022.11.12. at 11:50
   Permalink

   2020ban sokat gondolkodtam, hogy új Vitara legyen, vagy egy Kizashi…imádom a formáját! Szerintem a valaha készült legszebb Suzuki, mondom ezt úgy, hogy a Vitara is nagyon pofás és most már az Scross is.

   Nem mertem bevállani… a biztosra mentem.
   Utólag látva, hogy milyen a világgazdasági helyzet, most már tudom, h jól döntöttem, hogy a Vitara lett.

Vélemény, hozzászólás?