Több mint 500 ezer kilométeres Audi A8-ast próbáltunk!

Audi A8 L 4.0 V8 TDI quattro tiptronic, 2004 - használtteszt

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Mostani használttesztes A8-asunk 14 évével a hazai autópark átlagát hozza, ugyanakkor futásával, ellátmányával, meg persze valahai presztízsével sem átlagautó. Ma döbbenetesen érdekes és egyben rizikós is.


Talán az év legérdekesebb autója volt számomra a 14 éves, tehát 2004-es gyártású A8, a kollégák közül is mindenki felkapta a fejét, s a fotózás után még hosszasan beszélgettünk tulajdonosával, pontosabban a tulaj fiával, aki elhozta nekünk az autót, s persze elég sokat tudott arról, hogy mi is történt az A8-cal az elmúlt bő 12 évben, mióta az övék. De ne rohanjunk annyira előre, nézzük, mi volt ez ez autó 2004-ben: a legtöbbek számára elérhetetlen luxusautó. Négyszer annyiba került, mint például az én, szintén 2004-es gyártású és újonnan szintén nem olcsó Toyota Priusom (magyarán ez az autó 35-40 millió forint körül taksált), ma pedig egyező árban vannak, állapottól függően 1,5-2 millió forint közé tehető az értékük. Fogyasztásban bő háromszor annyit kér, mint a Prius, fenntartási költségben sokszor többet. Hogy ne csak a Priushoz hasonlítsam: ma a 14 éves, tehát a hazai autópark átlagos korát képviselő A8 nagyjából annyiba kerül, mint egy patika 10 éves, robotváltós Swift, amilyet múlt héten mutattunk. Ugyanakkor kétségkívül korszakos modell, ahogyan az első A8, ez is az Audi Space Frame, alumínium térvázas karosszériát kapta, ebben debütált egyebek mellett az Audi MMI rendszere és DVD alapú navigációja, a világ első adaptív bi-xenon fényszórója (amit a Hella szállított), de első-hátsó légrugórendszert is először itt alkalmazott az Audi, hiszen az első A8-nál csak hátul lehettek légrugók. Ez a példány ráadásul valódi fullextrás, elöl-hátul fűthető, szellőztethető bőrülésekkel, naná, hogy kivétel nélkül elektromos mozgatással, de a sofőrsegédek között még távolságtartós tempomatot is találunk.
Hirdetés

Mind működnek, de tegyük hozzá, mind-mind hibalehetőségek... Hogy egy ilyet megvenni őrültség lenne, azt épp Benjámin hangsúlyozza nekem, aki a kezembe adta az autó kulcsát, ami már 2004-ben is zsebben hordható volt, nem kell tehát kicsapni az asztalra, mint az látható például Kis Grófo videójában is az A8 kapcsán. Nem mellesleg ennek a konkrét autónak is van köze az abban a klipben láthatóhoz is: annak a hátsó ablakát kapta meg, miután az elektromos csomagtérajtó a mozgatómechanika hibája miatt egyszer az üvegbe nyílt bele. Hogy mi lett azzal az A8-cal, miért került ki belőle a hátsó ablak, arról nincs információm. Azt viszont megtudtam, hogy ezt az az autót mostani tulajdonosa másfél évesen, 120 ezer kilométerrel vette, az újkori ár nagyjából 40 százalékáért, legbrutálisabb áresése után. Akkor még egészen újszerű volt, de belsejéből ma sem lehet megmondani, hogy már több mint 505 ezer kilométert futott. Ehhez nyilván hozzájárul az, hogy zömében hosszú távokra használták.
Az pedig már a karbantartás számlájára írható, meg persze azért elismerés az Audinak is, hogy a gyári motor 470 ezer kilométerig kitartott. 250 ezernél mondjuk volt egy olyan biztonsági karbantartás, ami tényleg csak a biztonság kedvéért turbócserét is tartalmazott, meg persze minden folyadékot és vezérműláncot. Az ok érthető: Benjámin édesapja nem ritkán járt külföldön az A8-cal, üzembiztosnak kellett lennie. Volt olyan hét, amikor 5000 kilométer került bele. Igaz, ez azért a ritka kivételnek számított náluk is. Ahogyan öregedett az A8, úgy csökkent az éves futása, de aktív korában évente elkoptattak rajta egy abroncsszettet, ami szintén nem olcsó hozzá. S tegyük hozzá: bár a 275 lóerős 4.0 TDI ennél az autónál nem volt épp kiemelkedő teljesítményű, s hangja sem olyan jó, mint a benzineseké, a fogyasztás itt sem aszkéta. A 9,6 literes gyári vegyes érték városban és autópályás használatban is felejtős. 13-18 között számolhatunk, az átlag 15 liter körül alakult, de a fotózáskor hosszú melegítéssel és rövid távokkal 18,6 l/100 km értéket írt a fedélzeti számítógép.
Hiába ez az első A8, ami elöl-hátul légrugókat kapott, a futómű messze nem olyan varázsszőnyeges, mint a mai, szintén légrugósban. A hátsó egységeket már fel kellett újítani, de az elsők még ugyanúgy gyáriak, mint például a 6 fokozatú, 650 Nm nyomatékot osztó Tiptronic váltó. Van sport mód, meg kézi kapcsolhatóság is, aminek persze semmi értelme. Ha pedig a fogyasztást nehezményezzük, jegyezzük meg gyorsan: a Torsen diffis összkerékhajtás valódi állandó, változtatható osztásarányú 4x4 rendszer. Az A8 miatta is tudja azt 14 évesen is, hogy hatalmas hajóként, minden körülmények között célba visz. Ez is elég dinamikusan tud mozogni, a 100-as sprint 6,7 másodperc, a végsebesség természetesen 250, de a valóságban még annyira sem passzol hozzá a durvulás, mint a Transporter filmekben, igaz, azokban már a faceliftes, single frame maszkos szerepelt, ez pedig az eredeti, 2003-ban megjelent forma, ami egyébként a később a Kiához átigazolt Kovács Miklósnak is köszönhető. Harmonikus. Még így is, hogy a 14 éves autón azért jól láthatóan van egy-két félresikerült újrafényezés, jobb oldalán pedig kicsit lóg a lökhárító és a küszöbborítás, s a fényezés is mattul már egy-két helyen.
Ugyanakkor szögezzük le: 505 ezer kilométeres futásához mérten döbbentesen egyben van, nem kopog a futóműve, nem húz félre. Naná, hiszen 3 évvel ezelőtt azt is felújították. Benjámin megjegyzi, épp előtte mondta édesapjának, hogy el kellene már adni az öreg luxusautót, ő viszont azt mondta: az értékéért nem kapna másik ilyen kényelműt. Mindkettejüknek igaza volt. Az A8 becsületére írandó, hogy 10 éves koráig nem volt komoly baja; a 470 ezer kilométernél bekövetkezett motorhalál a nagynyomású szivattyú beállásától eredt, de valójában a vezérműlánc szakításának köszönhető. Helyére egy angol autóból érkezett bontott motor. Egyik sem ette az olajat, pontosabban a gyári egyszer: amikor egy hét alatt tekertek bele bő 5000 kilométert - nem lassan.
Rejtélyes elektronikai hibák persze voltak és vannak is: az MMI képernyőjének mozgatórendszere például nagyjából 2,5 évet bírt, majd miután a gyári műanyag fogaskerekek helyére fémeket gyártottak, azóta bírja. Volt olyan, hogy az amúgy rendkívül jól szóló Bose hifi értelmetlen dübögésbe kezdett, máskor az energiamenedzsment-modul hibája miatt merült le folyton az akkumulátor. Eltartott egy ideig, mire rájöttek a hibára, még úgy is, hogy a hibakód-olvasó már évek óta az autó "felszereltsége". Viszont az alapnál 12 centivel hosszabb, 5,18 méteres, több mint 3 méteres tengelytávolságú A8 még ma is hatalmas és kényelmes utazóautó. Bőrülései közül érdekes módon a legtöbbet használt, s jellemzően 140 kilós sofőr által nyomott sofőrülés alig viseletesebb, mint az alig használt hátsók. Van hátul DVD-s mozirendszer is, a középső kartámaszt viszont nem lehet lehajtani. Hátul viszont még működik az ajtók soft close funkciója, elöl nem. A napelemes, a ventilátort hajtó tetőablak viszont szépen, halkan nyílik és záródik, s például szenzációsak a sofőrt nem zavaró, az elektrokróm tükörbe épített térképolvasó lámpák is.
Szenzációs az A8 is, de inkább történelmi érdekességnek, hobbiautónak ajánlható, semmint normál használatra. Volt ez már minden, az egykori alu luxusautót nálunk kissé megviselték politikai kötődései is, utóbbira utal az itt is meglévő lézerblokkoló, de Kis Grofó klippje és az ott látható kép sem tett jót mai nem létező presztízsének. Technikai csemegének, autótechnikai mérföldkőnek viszont mindenképp jelentős. Ma csakis olyan embernek ajánlható, aki egyrészt nem riad meg, s segítséget is tud szerezni, ha hiba adódik, ami azért adódik, továbbá azt is el tudja viselni, ha gumira, vagy akár egy-egy kisebb alkatrészre időnként ki kell adni néhány százezer forintot. Ja, és tankolni is tudja, ugyanis a 90 literes üzemanyagtankba legalább 600 kilométerenként bele kell locsolni bő 35 ezer forintnyi gázolajat. Nos, ilyen egy A8 505 ezer kilométerrel. Igazából nem is utóbbi, nem a futás viselte meg, hanem az idő, 14 év nem kevés, de persze tegyük hozzá, azért is tűnik ez soknak, mert a 4.0 TDI nem volt egy túl szerencsés konstrukció, utódja, a 4,2-es érezhetően takarékosabb és dinamikusabb, továbbá még tartósabb is. Viszont ez a "rossz" motor is szolgált 470 ezret, a félmilliót futott A8 pedig simán el tudná adni magát fele ilyen futásúnak, így meg kell süvegelni és persze hozzá kell tenni, nem a kilométer számít, hanem a használati mód és a karbantartás. Ez persze minden autónál igaz, viszont itt még nagyobb a tétje annak, hogy ne válasszunk rosszul, már amennyiben úgy döntenénk a komfort és a kapott kényeztetés miatt, hogy nekünk A8 kell.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

 • 2018.08.03. at 10:10
  Permalink

  Bal oldalán minden elem más színű, vicces 🙂
  Műszerfalat miért nem lehetett rendesen kitisztítani, ha már tudja a tulaj, hogy megy fotózásra a gép….

 • 2018.08.05. at 18:44
  Permalink

  Motorcserés volt? Ez vicc 🙂 Egy Lexus ami sokkal régebbi bőven kibír ennyit (totalcar lexus ls 400 teszt) Azért persze elfogadnám ezt az Audit .

 • 2018.08.06. at 14:53
  Permalink

  13-18 liter kint városban meg minimum 15? Átlag pedig 18.6 ? Egy diesel autótól? Oké hogy v8 4.0 tdi de a 4.2 szívó benzines Fsi sem enne kevesebbet jóval kultúráltabb motorral és vibrációkkal….ja és abban nem kell 250.000 nél “biztonsági okból” 500.000 ft ért turbót cserélni. Szerintem aki egy ilyen autóban gondolkodik messziről kerülje el a dieselt . Itt a bizonyíték rá hogy egy benzinessel sem lesz drágább a “rezsi” csak macerásabb egr,turbó,részecskeszűrő 4.2 tdiben már az is van …

  • 2018.08.06. at 14:57
   Permalink

   Bocsánat 2 turbó kell bele szóval 2X500.000 ft + munkadíj 😀 😀 biztonságból rákölteni nehogy paralegyen 250.000 km nél 😀 😀 hülyének is megéri …ebből is látszik miért vállalnak csak 4 év vagy 200.000 km garit … Mert ennyit kb elmegy nagyobb hibák nélkül…a többit meg fizesse a tulaj mert a 40 milliós árcédulán nem kaszáltak eleget kell még az alkatrészekből is legalább pár 10 millió forint ….

 • 2018.08.06. at 22:34
  Permalink

  “…ebből is látszik miért vállalnak csak 4 év vagy 200.000 km garit …”

  Ez egy nagyon korrekt garancia.
  A “fos” BMW-re csak 2 évet mernek vállalni a töketlen bajorok. 😀

  • 2018.08.07. at 19:15
   Permalink

   Németben 5 év vagy 200.000 km kiterjesztett garanciát is lehet alkudni a BMW-re persze nálunk marad a 2 év . Sőt egy egyszerű Opelre is 4 évet adnak nálunk meg ugye marad a 2 év … Audira ia csak 2 év van ha úgy vesszük mert a maradék 2 évet az Audi Hungária adja …szóval nem árt megnézni hol vesz az ember új autót mert pl Szlovákoknál ha jól tudom csaka gyári 2 év van a Magyar 2+2 év helyett Vw csopor autóinál .

 • 2018.08.13. at 11:30
  Permalink

  Van 3.0 V6-os motorral is, 6,6 literes gyári fogyasztásértékkel. Ausztriai ismerősöm nagyon elégedett vele. Alu karosszéria. Stresszmentességet ad az osztrák szervek rozsdásodási őrületével szemben.

Vélemény, hozzászólás?