Top 10: ezek most a legolcsóbb villanyautók

Jó kínálatot kapunk ma az állami támogatás mellé villanyautókból

Amennyire balul sült el a tavalyi villanyautó-támogatási pályázat, olyannyira ígéretes az idei. Nézzük, mit kaphatunk a legolcsóbbak közül.

Több meglepetést is tartogatott az idei villanyautó-támogatási pályázat (részleteit lásd itt). Engem például meglepett, hogy nem volt miatta különösebb hírverés, mint tavaly. Pedig akkor igencsak problémás volt, hogy a weben boldog-boldogtalan pályázhatott, akik aztán vagy vettek autót vagy nem. Így aztán csomó olyan valós vevő nem jutott támogatáshoz, aki amúgy vásárolt volna, vagy akár vásárolt is. Ahogyan arról már beszámoltunk, ezt az idei, egyrészt több ütemben pályázható, valamint már megkötött szerződést igénylő rendszer kiküszöböli. Nem volt meglepetés, de kedvező újítás, hogy immár 12 millió forintos bruttó vételárig jár kérhető a 2,5 millió forintos támogatás, az viszont igen, hogy a 7-9 üléses elektromos modelleknél 2 millió forinttal emelték mind a 2,5, mind a 1,5 millió forintos támogatás összeghatárát, ráadásul a nagycsaládosok az általuk igényelhető 2,5 millió forintos támogatással össze is vonhatják a villanyautókét, így akár 5 millió forintos dotációt is élvezhetnek.
Hirdetés
A támogatás és annak az elérhetősége persze csak az egyik dolog, legalább ilyen fontos mellé, hogy kínálat is legyen, márpedig úgy néz ki, bőségesen van. A márkák zöme ráugrott a kedvezményre, s ahhoz saját maga is hozzárakott. Mutatjuk, melyek a legolcsóbb villanyautók most - a modellek nevét a képeknél tesztjükhöz linkeltük (ahol elérhető). Kevéssé meglepő, hogy a Dacia a villanyautók között is az árbajnok címre tört. A Spring tavaly ősszel a világon elsőként volt előrendelhető hazánkban, de most is lehet rá rendelést leadni. A 27,4 kWh-s akkumulátorral szerelt miniautó WLTP vegyes ciklus szerint 230 kilométeres hatótávot ad, ennyit valósan is tud hozni. S bár egyszerű, mint az egyszeregy, a Renault hátterével épített elektromos hajtása tökéletesen működik.
Hirdetés
Tavaly a smart elsőként lépte meg, hogy átállt a teljesen elektromos modellekre, minden modellje EQ. A legkisebb a fortwo, azaz a klasszikus, kétüléses smart. Trendi, stílusos, parkolóhelybarát és fordulékony, 159 kilométeres hatótávjával városban tökéletesen élhető, bő 800 ezer forintos felárral nyitható vászontetővel, cabrio kivitelben is kapható. Bár már négyüléses, még mindig egy miniautó a Renault-val közös fejlesztésű, gyakorlatilag Twingo műszakiságú forfour. Ahogyan a fortwo, ez is hátul hajt, csomagtere még kisebb, csupán 185 literes, hátsó ablakai csak billentéssel nyithatók, hajtáslánca és akkumulátora a fortwo-éval azonos: a 17,6 kWh-s telep 159 kilométeres hatótávot ad. Opcióként 22 kW-os AC töltő is elérhető a smartokhoz, de kicsiny akkujuk konnektorról is feltölthető 8-9 óra alatt.
Hirdetés
Tavaly előtt év végén - frissítése után - még 6,5 milliós ár körül érkezett a piacra, most 8,837 millió forintos listaárral startol az e-up!. Viszont a Volkswagen 800 ezer forintos kedvezményt is ad hozzá, így ma 5,372 millió forintért talán még jobb bolt, mint volt másfél évvel ezelőtt, 5 millió forint körül. Bruttó 36,8 kWh-s akkumulátorával gond nélkül ad 300 kilométer feletti hatótávot, 83 lóerős, 212 Nm nyomatékú villanymotorjával simán viszi a 130 km/órás tempót, utastere tágasabb és jobb minőségű, mint a Dacia Springé, csomagtere pedig alig kisebb. Persze felára is van bőven, több mint 25%-os. A készlet ismét erősen korlátos belőle, kereskedői készletről néhány Citigo talán még szintén elcsíphető. Bár csak háromajtós, de az 500E vadonatúj modell, ráadásul már az alapverziója elég jól, sok más mellett kulcs nélküli nyitással-indítással, 7 colos érintőképernyővel felszerelt. Ilyenek nincsenek a nála olcsóbbakban, ugyanakkor 23,8 kWh-s akkumulátorával és 190 kilométeres hatótávjával az alap 500E nem feltétlen lesz a legélesebb kés a fiókban, a legcsinosabb persze még lehet. Itt egy jelentősebb ugrást láthatunk az előbbi modellekhez képest, de az MX-30 nem csupán egy villanyautó. Öngyilkos ajtajaival, B-oszlop nélküli karosszériájával és vezetési élményével, valamint minőségével is más liga, mint az árban alatta állók, sőt, utóbbiakkal igazából abszolút értékben is egyedi és különleges a piacon, csupán 200 kilométeres hatótávja az, amivel nincs a legjobbak közt. Persze nem véletlenül, a Mazda szerint (alighanem jogosan) ennyi elég kell legyen egy villanyautóhoz, ám a kisebb (35,5 kWh-s) akkumulátor által az amúgy kompakt crossoveres, tehát nem szerény méretű autó tömege viszonylag normális maradt, ez pedig kétség kívül jót tett vezethetőségének. Népszerű villanyautójához a Renault eddig is adott kedvezményt, most is ad: a készleten lévő autókhoz az állami támogatás 2,5 millióján túl további 2,5 millió forintot, plusz elengedi a metálfényezés felárát, plusz még 100 ezer forintos MOL Plugee töltőkártyát is ad. Így aztán igencsak jó ajánlat a jól felszerelt, alapáras 22 kW-os AC tölthetőségével bajnok, 50 kWh-s akkus villanyautó az akár 395 kilométeres hatótávjával. Még van a frissítés előtti Konákból is a Hyundai hazai készletén, ez pedig most kifejezetten jó hír, ugyanis ezek kisebbik, 39 kWh-s akkumulátorral szerelt verziói eleve 10,949 millió forintról startolnak, ebből enged 950 ezret a márka, az állami támogatással pedig 7,5 millió forintért ugyancsak bajnok ajánlat a frissítése előtt sem öregnek tűnő Kona.
Hirdetés
Az 50 kWh-s akkumulátorral szerelt, 300 kilométer feletti hatótávot adó e-208 belépő, Active verziója listaáron is beférne a 2,5 millió forintos támogatás 12 millió forintos árküszöbe alá, de a Peugeot azért ad 1,21 millió forintnyi árkedvezményt, hogy mindennel együtt 7,79 milliótól elérhető legyen a villanyos kisautó, amivel az e-208 a PSA, pontosabban ma már Stellantis CMP platformjának legolcsóbb tagja, hiszen az Opel Corsa-e kicsivel drágábban kapható nála, ahogyan logikusan az e-2008 és a Mokka-e is. A 10 legolcsóbb villanyautó, avagy a kedvezménnyel legfeljebb 8 millió forintos kínálat legtágasabb és külső hosszával is legnagyobb tagja a Leaf, ami Visia alapverziójával szintén beférne még a 12 milliós küszöb alá, ám a Nissan felszereltségtől függően 1,3-1,7 millió forintos kedvezményével az összes 40 kWh-s akkus verzió befér az említett küszöb alá, az alap Visia szintet pedig 7 990 000 forinttól vihetjük. A Leaf méretein túl 150 lóerős, 320 Nm nyomatékú villanymotorjával is erős versenyző a legolcsóbb modellek körében. A top10 legolcsóbb villanyautó természetesen csak a kínálat kezdete, a 2,5 milliós támogatás még megcsíphető a Mini Cooper SE, a Honda e, a Hyundai Ioniq, a Kia e-Niro és e-Soul, az Opel Corsa-e és Mokka-e, a Peugeot e-2008 és a Citroën ë-C4, de még a Volkswagen ID.3 alapváltozatának rendelésével is. Jól jár, aki most kíván és tud is villanyautót venni.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?