Török lett a Saab 9-3-as

Törökország megvásárolta a Saab 9-3 gyártási jogát

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

A török kormány saját autót fog gyártani, nem Saabot. Megvették a 9-3-ast, de a nevét nem, így a régi alapokon egy új külsejű autó jöhet.


Fikri Işık, Törökország tudományért és iparért felelős minisztere nagy bejelentést tett. Kormánya megvette a Saab 9-3-as második generációjának szellemi tulajdonjogait, azaz innentől Törökországban is készülhet az autó és bármi, amit a műszaki bázisán kihoznak. Mint elmondta, nem is Saab néven fog készülni, hanem Törökországban átdolgozzák és egy új márkát alapítanak, aminek az égisze alatt fog az autó készülni. A szebb napokat megélt második szériás 9-3-as 2002-ben jött ki, még a General Motors konszern irányítása alatt az Epsilon platformon, azaz az Opel Vectra C rokonaként.
Hirdetés


A sorozatot 2007-ben és 2011-ben is átdolgozták, de 2011 végén leállt a gyártása, utódot nem kapott. A Saab márkát tulajdonló NEVS 2013 végén újra beindította a gyártását, de az 2014-ben megint leállt és a beígért elektromos változat sem valósulhatott meg a gyakorlatban. A törököknek is nagy terveik vannak, mint a kínai-svéd NEVS-nek, hátha nekik össze is jön. Szeretnék az alkatrészek 85 százalékát Törökországban gyártani és ha lehet hinni a pletykáknak, a kocsi külsejét a testvérmodell Cadillac BLS stílusában terveznék át. Mindehhez a svédek adnának segítséget - tudható a Saab vezetőjének, Mattias Bergmannak a nyilatkozatából.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?