Új Mercedes típusnevek: GLS, GLE és GLC is jön, visszatér az SLC

A Mercedes-Benz hivatalosan is elismerte, átnevezi SUV modelljeit

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Mindig kockázatos, ha egy gyártó megváltoztatja egy típus nevét. A Mercedes újabb SUV-jai esetében viszont ebből talán nem lesz baj.


A Mercedes-Benz és két fő konkurense, a BMW és az Audi megmásíthatatlanul terjeszkednek. Annyi autót adnak el, hogy az már a tömeggyártók szintjén van, és a csata közel sem egy fronton zajlik. Almodell almodellje, rétegmodellek sora mutatkozott be az elmúlt években. Több nem tradicionális osztályba beléptek, a BMW egyterűt gyárt, a Mercedes kisautót, az Audi meg jószerivel már mindent. Annyiféle termékük van, hogy a nevek között sem könnyű eligazodni. A Mercedes döntött, a mostanra kialakult nevezéktanán változtat, hogy jobban áttekinthető legyen a kínálat. Ha ránézünk a mai névsorra, még csak-csak elmegy, na de 2020-ra már 30 modell gyártását terezik. Az akkor beütő kavarodásnak veszik elejét ezzel a húzással.
Hirdetés


Van persze olyan, ami nem változik, az A, B, C, E és S osztályokból álló sor adja a kínálat vázát. Terepjárófronton az alapkoncepcióját tekintve 1979 óta változatlan G-osztályt sem bolygatják, tiszteletből megtartja nevét. Az 1997-ben bemutatott ML-lel kezdődő SUV széria viszont új nevet kap. Mind hárombetűs lesz és GL-lel kezdődik. G, mint németül terepjáró, aztán egy L, mint mondják a kiejtés könnyítésére. A harmadik betű azt jelöli, hogy a SUV technikailag melyik földszintes alapmodellhez áll közel. Ez a névkérdés a GLA bemutatásakor már megvolt a Mercinél, most úgy döntöttek átnevezik a már régebb óta futó típusokat. A következő generációs GLK neve így GLC lesz, az ML meg GLE, a GL neve meg GLS-re változik.
Roadster-fronton is lesz kis változás, de a legendás SL persze marad SL. Itt rá való tekintettel minden modell nevében benne lesz majd az SL előtag, de a fentiek szerint vázolt elv szerint az utolsó betű kell jelezze a rokonságot az alapmodellekkel. Így az SLK neve SLC-re változik. Érdekes, hogy az SLC név egy kétajtós, nagy kupét jelölt (C107), ami tulajdonképpen az S kupé elődje. Technikailag azonban a harmadik generációs SL (R107) volt, annak jelentősen meghosszabbított padlóvázára épült.
A motortechnika-jelölésben is lesz változás. Ahogy egy megoldás elterjed és általánossá válik, már felesleges lesz a külön kiemelése. Így egy c jelöli majd a földgázüzemet, sima d betű a dízeleket e az elektromos, vagy plug-in hibrid üzemet, f az üzemanyagcellát és h a hibrideket.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

  • 2017.10.29. at 00:33
    Permalink

    Ez valami divat lett, hogy kuszáljanak össze mindent, de akkor a talán BMW-nek jobban sikerült. Az tényleg követhetetlen tipusra és motorjelölésre is 😀

Vélemény, hozzászólás?