Újabb Tesla lángolt: tényleg nem gyakori az ilyesmi?

Kanadából származik a legújabb kigyulladt villanyautós videó, mutatjuk a részleteket!

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Még mindig akadnak Tesla-tüzek, a közelmúltban a kanadai Vancouver városában gyulladt ki egy Model Y. A tulaj nehezen ugyan, de végül sikerrel kijutott a járműből, még mielőtt baja eshetett volna. Mutatjuk a teljes videófelvételt.

Rendszeresen bukkannak fel látványos villanyautó-tüzes videók, velük felváltva pedig a hírek, miszerint ezen esetek statisztikai szempontból egyáltalán nem nevezhetők gyakorinak. Éppen ez történt most nálunk is, alig pár napja írtunk róla, hogy a Tesla kiemelkedő(en jó) számokkal rendelkezik ezen a téren: 2012 óta minden 210 milliomodik megtett kilométerre jutott egyetlen tűzeset, ebbe ráadásul azok a kigyulladások is beleszámítanak, amikor nem az autó meghibásodása okozta a lángokat. Az említett jelentésről ide kattintva olvashattok bővebben.
Hirdetés
Most mégis itt az újabb tűz, Kanadában, egy vancouveri kereszteződésben döntött úgy váratlanul ez a kék Model Y, hogy ő bizony most leáll és kigyullad. A sofőr szemszögéből bizonyára igen ijesztő volt a helyzet, a 2021-es évjáratú autója ugyanis a sűrű füst mellé folyamatosan hibaüzenetekkel bombázta, bármivel is próbálkozott, ráadásul az ajtókat és állítólag az ablakokat is rázárta. Bár létezik vészhelyzet esetére szolgáló mechanikus ajtónyitó az autóban ilyen esetekre, a sofőr az adott szituációban inkább nem azzal próbálkozott, hanem nemes egyszerűséggel kirúgta a bal első ablakot, majd azon mászott ki. Szerencsére nem sérült meg senki. A továbbiak már az alábbi videoón is jól látszanak. A felvételeken nem csak azt figyelhetjük meg, ahogy a füst lángokba csap át, az oltás folyamatáról sem maradunk le.
Hirdetés
Fontos viszont megjegyezni, hogy ettől még továbbra sem válnak gyakorivá a villanyautó-tüzek: nem pletyka, hanem tény, hogy belső égésű motoros járművek sokkal könnyebben és gyakrabban szoktak hirtelen - a köznyelv által használt gúnyos megfogalmazással élve - külső égésűvé avanzsálni. Éppen ezért minden járműnél érdemes figyelni, és ha menet közben füstöt, esetleg szikrákat vagy lángokat látunk, akkor azonnal meg kell állni, majd a járművet rögzítés után haladéktalanul el kell hagyni és értesíteni kell a tűzoltóságot. Célszerű a jármű korától és műszaki állapotától függetlenül tűzoltó-készüléket is tartani az autóban, ezzel akár a hivatásos tűzoltók kiérkezése előtt is megfékezhetőek a lángok egy áramtalanítást követően (lásd a teendőket pontosan itt). Az életmentő kellék ráadásul még akkor is jól jöhet, ha nem a mi autónk gyulladt ki, ékes példa erre, amikor néhány hónapja a rendőrök kezdték meg egy öreg Passat oltását egy arra járó kamionos poroltójával.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?