Újabb üzemanyagár-emelést ígér 2013

Ahogyan az sejthető volt: jövőre tovább drágulhat a benzin és a gázolaj

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

E héten 3-3 forinttal emelkedett a benzin és a gázolaj ára is, január első hetében újabb, hasonló mértékű drágulás várható - annak ellenére, hogy a gázolaj nemzetközi ára apadt.

Az idei, hazai üzemanyagár-változásokat áttekintő és az európai árakat is sorra vevő cikkünkben már utaltunk rá, hogy bár a nemzetközi árak csekély mértékben változtak csak 2012 utolsó (teljes) hetében, a forint gyengélkedett, ez pedig 2013-ra újabb hazai áremelkedést jósol.
Miután december utolsó hetében 3-3 forinttal lett drágább a 95-ös és a gázolaj is, újabb hasonló mértékű ártöbblet várható. Hiába elenyésző, mindössze 0,5 százalékos a benzin áremelkedése, s hiába lett dollárban 0,1 százalékkal olcsóbb a gázolaj, ha a dollárban mért árakat a mostani, gyengébb árfolyammal forintosítjuk, a 95-ösnél 2,1, a gázolajnál 1,5 százalékos áremelkedést láthatunk.
Hirdetés

Utóbbiak pedig a benzin esetében 3-4, a gázolajnál 2-3 forintos áremelkedést prognosztizálnak 2013 első hetére. Mivel január első munkanapja szerda lesz, a MOL bejelentése is aznapra várható, a változás pedig vélhetően az e heti dráguláshoz hasonlóan pénteken léphet majd életbe.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?