Újra gyártják a Lada Nivákat

Csökkentett felszereltséggel, de újra készülnek Nivák Togliattiban

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Jogosan merülhet fel a kérdés: mit lehet még kiszerelni egy olyan autóból, amelynek eleve spártai a felszereltsége? Hát nem sok dolgot.

Még márciusban állt le kényszerből a Lada Nivák gyártása, hiszen a nemzetközi szankciók akadályozták az autók elkészítéséhez szükséges alkatrészek eljutását Oroszországba. Válaszlépésként az orosz kormány úgy változtatott a jogszabályokon, hogy forgalomba lehessen helyezni a csökkentett felszereltséggel legyártott autókat. Mit jelent ez pontosan? Például nem kaptak blokkolásgátlót az autók, amit többnyire a német Bosch szállított a Ladának. Emellett elbúcsúztak a légzsákoktól, az övfeszítőktől, illetve az Euro 5-ös károsanyag-kibocsátási normától is, hogy tovább lehessen gyártani a Lada modelleket. Nem történt ez másképp a Niva esetében sem, bár annyiból könnyebb a helyzete, hogy légzsákokat eleve nem kapott. Egészen pontosan a Niva Legend elnevezésű modellről van szó, ami az 1970-es évek óta gyártott terepjárót jelöli (létezik Travel néven másik Niva is). A Classic'22 néven futó, lecsupaszított változatokba is jut azért szervokormány, elektromos ablakemelők, illetve 2 hangszóró és a rádió kábelkötege, de a fejegység nincs benne szériában. A Lada honlapja szerint olcsóbb is lett ezáltal a Niva Legend, amelynek ára 818 900 rubelről indul, ami körülbelül 5,6 millió forintnak felel meg. Az AVTOVAZ elnöke szerint a "csupaszítás" ellenére stabil marad a kereslet a terepjáróra, de a vállalat továbbra is mindent megtesz annak érdekében, hogy újraindítsa az összes Lada modell gyártását.
Hirdetés
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

 • 2022.07.20. at 09:18
  Permalink

  Na… Itt is látszik az újságírók teljes tudatlansága a Ladákkal kapcsolatban mert nem euro 5volt a Nivák károsanyag kibocsátása hanem euro 6d-TEMP… Légzsák is volt benne mindjárt 4db(…) Klíma is volt,elektromos tükrök,ülésfűtés, elektromos ablak stb…😉
  Legalább ha valamiről írnak akkor utána kéne nézni nem csak odaböffenteni valamit (gondolván ez úgyis csak egy szar Lada…)

  • 2022.07.21. at 00:01
   Permalink

   Rövid guglizás alapján úgy tűnik, Oroszország sosem lépett túl az euro5-ön, amit 2011-ben vezettek be.
   A fő gond most hogy ezt sem tudják hozni.
   Vagyis nem ez a fő gond, a mostani helyzetükben ez egy förszt wörld problem, de valahogy nem tudom ezért sajnálni őket…

   • 2022.07.21. at 11:11
    Permalink

    Itt a használtautó.hu-n is árulnak egy barna színű Nivát euro 6d-Temp besorolással.
    Németországban rengeteget mi is kinéztünk egyet ami már az új műszerfalas 2021-évj. 5 ajtós.
    De ha jól tudom akkor az euro 6-os norma 2014-től van érvényben Magyarországra valójában 2016-forgalmazták tehát mindegyik euro6-os

  • 2022.07.21. at 20:07
   Permalink

   Hát egész európában visszaestek az újató értékesítések…
   Persze hogy volt piaci zuhanás mivel nem gyártottak autót és a nincset nehéz eladni 😉
   Bekövetkezett az hogy a nyugat mélyrepülésbe kezdett kb 1év múlva lesz ott (is…) olyan világ amiben jobb nem belegondolni. Magyarán vége ott is a “jóvilágnak…”😉

   • 2022.07.21. at 22:07
    Permalink

    Hát lássuk, van egy katonai agresszor diktatúra, ami ok nélkül lerohanta a szomszédját (már megint), ezúttal minden emberiesség elleni bűncselekményt elkövetve (és még be is ég folyamatosan közben), amire a világ normálisabb fele az egyetlen racionális lépést tette.

    Közben a GDP megzuhant és az amúgy is zsenge újautó-eladások ötödére zuhantak, miközben a Lada épp azzal küzd hogy miként tud alapvető komponensek nélkül is valamit legördíteni a gyártósorról, mert a Renault nélkül nem tudják pótolni.

    De ők szerinted jól csinálják ugye?

    Ezzel szemben ott az EU, amely a világ leggazdagabb régiója, az egyik legnagyobb egybefüggő és legigényesebb újautópiaca, aminek szerencsére mi is részese vagyunk, amit elég váratlanul ért a fenti agresszió, és mivel az egyik komoly beszállító országát épp bombázzák ezerrel át kellett szerveznie a besszállítói hálózatát, így egyes piacok komolyabb. másik kevésbé jelentős, összességében a félév alatt 14%-os csökkenést jelentett, ami nem jó, de kevesebb mint az USA, és sokkal de sokkal kevesebb, mint Oroszország.

    És szerinted a nyugat kerül mélyrepülésbe. Hát nem tudom, a kommunizmus óta nem olvastam ekkora marhaságot. Akkor is ezt hajtogatták, de akinek volt egy csöpp esze az kb a 80-as évek eleje óta már tudta hogy csak idő kérdése mikor omlik össze a ruszkik elkúrt birodalma.
    Most se fognak jobban járni…

    • 2022.07.22. at 06:28
     Permalink

     Röviden tömören te csak azt fújod amit nyugat ill. USA diktátorok próbálnak elhitetni a világgal. Angolszász népek évtizedek (talán évszázadok) óta próbálják lesöpörni az oroszokat a föld felszinéröl. De mint tudjuk az éremnek két oldala van és ha egy kicsit utánanéznél (nem azt fújnád amit az USA diktátor terjeszt) akkor már rá is jönnél (ahogy már rengetegen) hogy valójában nem Oroszországgal van a baj😉
     Hanem megint illetve mint mindig az a semmirevaló álszent USA-nak köszönhető ez és az összes többi háború is😉

     • 2022.07.22. at 23:02
      Permalink

      Most komolyan, annyire röhejes minden egyes sorod, hogy azt max valami fizetett KGB/FSZB ügynök lenne képes faarccal ide dobni.

      Ha nem ismernélek azt hinném valami propagandacéllal beregelt kamuprofil tolja, mert a kommented a legalapvető történelmi ismerteket is nélkülözi.

      “USA diktátorok?” ” lesöpörni az oroszokat a föld felszinéröl. ” Neked minden józan eszed elment?

      Ezeket az ótvar hazugságokat még a tapasztaltabb ruszkik sem hiszik el otthon, “lesöpörni”? Qummára senki sem akart semmi ilyet, ellenben ezt a kretén hazugságot Oroszország tolja miközben egyik országot rohanja le a másik után (nagyjából lépésenként megismételve Hitler stiklijeit a 30-as évekből). És pont mint 39 előtt, amikor (ALAPVETŐ TÖRI ISMERET!) a SZU egymás után igázta le és pusztította el szomszédait (Baltikum, Ukrajna), röhejes módon Hitlerrel szövetségben (Lengyelországot konkrétan csapatmunkával). Aztán Majd miután Hitler hátbaszúrta az ő bajuszos hősszerelmesét a Barbarossza hadjárattal, az USA (mi a fax ez az “angolszász” baromság?) tolta a Szovjetúniónak a fegyvereket és eszközöket, ami nélkül tényleg kártyavárként dőlt volna össze 6 hónap alatt. És eközben igen sok embert és hajót is vesztett az Északi Tengeren.

      Visszatérve a jelenre, ezt a kibaxott háborút egyetlen őrült diktátornak köszönheted, aki sokadszor háborúzik valamelyik szomszédjával mondva csinált okokkal.

      Kibaxottul szánalmas amikor van képed az USÁ-t lediktátorozni, miközben ott folyamatosan cserélődnek a vezetők (és a teljes garnitúrák), ellenben Oroszországban az egyetlen szóba jöhető ellenzéket épp kényszermunkatáborban tartják valahol a Gulágon.

      És nem baxki, nem létezik olyan hogy “nyugati propaganda” ez nem a kibaxott oroszaid ahol minden médiát maga alá gyűrtek és bárki aki ellen mer mondani 15 év börtönre számíthat.

      Nyugaton van sok tucat egymástól teljesen független önálló (és néha egymással is fasírtban lévő) ország, többségük belül is sokszínű és akár szinte teljesen (hatalomtól) független médiával, ami fölött lehetetlen egységes (vagy akár bármilyen) kontrollt gyakorolni.

      És ha nem tetszik a ruszkik (amúgy több mint megérdemelt) 80%os piaci zuhanása, akkor esetleg vesd össze más szintén független oldal adataival.

 • 2022.07.23. at 06:09
  Permalink

  Szerintem inkább te nézz utána a történelmi ismereteidnek mégegyszer utána kommentelj
  USA nem diktátor?😂😂😂 Bocs de ekkora naivitást😃 Nézd meg a mostani elnököt(😂😂😂 komplett idióta diliházba való) csak egy bábu akit irányítanak. Vietnámtól kezdve akár a jugó háborúig mind az Usának lehet köszönni és a mostanit is.
  Gulág (szerintem azt sem tudod hogy mit jelent még ki nem Google-od) réges rég nincs sem az hogy 15évre elvisznek vakit…
  Háború (többek között)azért is kezdődött el mert az istenkiraly USA felrugta az 1991-egyezményt de a többit Google -d ki meg néha nézz hiradót,halgass rádiót.😉

  • 2022.07.23. at 19:59
   Permalink

   A kommented kb minden szava önellentmondás.
   Miért lenne diktátor akit egy összetett (többlépcsős, pl előválasztást is kellett nyernie) demokratikus eljárásban megválasztottak? Miközben az ellenfele puccsot kísérelt meg a megakadályozására?

   A Gulág nagyon is valós. Nézd meg hol tölti Navalnij a napjait. Tudod, ő lenne most az ellenzék vezetője aki normális országokban nem koholt vádakkal. Persze nem Szibéria csak ez nem mérce egy demokráciánál.

   De a legszánalmasabb hogy a te agyadat totálisan átmosták valami ostoba ruszki propagandával amit normális magyar ember sosem fogadna el.
   A nicked alapján elég idősnek kell lenned ahhoz hogy emlékezz a délgoszláv háborúra, márpedig akkor ekkora szemétséget nem írnál ide hogy az amerikaik kavartak bármit, miközben a szerbek nemcsak a saját szomszédaikat (civil lakosságot!) bombáztak reguláris haderővel, de még Magyarországot is megszórták bombákkal, tudod, pedagógia jelleggel ha esetleg támogatnánk Horvátországot.

   Ennyire vagy agymosott baxki. Guglizz utána és öntsd ki azt a moslékot amivel felül írták az agyad.
   Ha volt valaki aki a xart kavart a jugóknál azok pont a ruszkik voltak.

 • 2022.07.24. at 09:23
  Permalink

  Most az hogy a szövegértelmezésed=0 arról én nem tehetek 😉
  De én azt javaslom neked hogy először járd ki a 7-8.osztályt meg öregedjél kb:még 30-35 évet…😉 Mert te még olyan naíva vagy hogy hiszel a Mikulásban és a húsvéti nyúlban is😀😉
  Nick nevemben az nem a születési dátum az jóval korábbi😉
  Amiket itt írsz Amerikáról (még azon sem lepődnék meg hogy te valamiféle Soros-hálózat tagja vagy) rajtad kívül mindenki röhög😉 szegény jóságos amerika soha semmi rosszat nem tett😂😂😂
  De még a végén annyit gúúúglézolsz hogy az is ki fog derülni hogy a csúnya és gonosz indiánok-afroamerikaiak akarták elvenni szegény gyarmatosítók elől Amerika területét…😉😂

  • 2022.07.25. at 21:21
   Permalink

   Na ide figyelj, bár semmi közöm semmilyen társadalmi szervezethez, de azért tisztában vagyok vele hogy milyen fontos szerepet töltenek be egy demokráciában. Ezt normális országokban általános iskolában tanítják már. Nálunk viszont megy az ostobák hülyítése hazugságokkal tömegmédiában, amit az értelmes iskolai tananyag hiányában sokan be is kajálják.

   És valóban totálisan szánalmas, hogy valaki pont hiszékenységgel vagdalkozik, miközben “soros-szervezetről” hadovál, amivel visszaböfögi az elmúlt 30 év legostobább hülyítését.
   Ha alapvető ismeretekkel rendelkeznél pl a demokratikus jogrendszerekről, akkor felfognád hogy mekkora hülyét csinálsz magadból…

Vélemény, hozzászólás?