Újra ragyog a hullócsillag

60 éve döntött rekordot a Renault gázturbinás autója

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Hatvan évvel ezelőtt a Renault elég komolyan részt vett a gyorsasági rekordok döntésében, ráadásul elég beteg módon. A csúcsdöntő kocsit most újra a kiszáradt sós tómederben fotózták.

Gondolták volna, hogy a Renault-nak valaha volt gázturbinás autója? Mi az hogy?! Még rekordot is döntöttek vele a Bonneville-i sós síkságon, 60 évvel ezelőtt. 1956 augusztusában futott sóra az Etoile Filante nevű prototípus, ami magyarul hullócsillagot jelent. Most ez a csillag újra teljes fényében ragyoghatott, az éves Bonneville-i gyorsulási verseny hétvégéjére újra kivitték idén.
Hirdetés
Nem véletlenül feszít mellette egy Dauphine is, 1956-ban próbáltak vele szerencsét a franciák Amerikában, a gyorsulási versenynek köszönhetően, ahol az Etoile Filante megdöntötte a leggyorsabb gázturbinás autó rekordját, nagy figyelmet és elismerést kapott a Renault. Igen, ezt a lapos kocsit gázturbina hajtja, 307,4 km/órára volt képes, 1956-ban. Később rengeteg autós rendezvényen tűnt fel szerte a világon, majd a ’60-as évek elején véget ért a gázturbina-őrület, így félrerakták. A ’90-es évek közepén vették újra elő, hogy a dicső múltjához méltóan felújítsák, azóta a Renault történelmi autóflottájának részét képezi.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?