Újra sportkocsit alkotott a TVR

A brit sportautógyártás ikonja ismét új modellt épített

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Az egykor virágzó brit sportautógyártás mára igencsak letűnőben van, ám az egyik meghatározó márka, a TVR most visszatért. A hányatott sorsú márka újra brit kézben van, és itt a vadonatúj, 500 lóerős Griffith.


Bármennyire is tűnik unalmas népnek a brit, imádják a gyors és fürge sportautókat, elég csak belegondolni, hogy a Lotus több évtizede gyártja a Seven sportkocsit, szinte ugyanazzal a megjelenéssel. A TVR kicsit magasabb ligában játszott annál mindig is, ám a 2000-es évek elején elég rossz kezekbe került. Sokáig tartott az orosz tulajdonos vergődése, végül 2013-ban lemondott a TVR-ről, és eladta, méghozzá egy brit vállalatnak, akik azt ígérték, újra beindítják a TVR-ek gyártását, természetesen új modellekkel. Most elérkezett az idő, itt az új TVR Griffith, meggyőző technikával és az eredeti recept alapján.
Hirdetés

Nevét már nem először láthatjuk TVR-en, a Griffith eredetileg 1991-ben jelent meg. Az utód 5,0 literes, a Cosworth által reszelt szívó V8-as motorral érkezett, az 1250 kilogrammos sportkocsiban pedig 500 lóerőt teljesít. Méreteiben leginkább az Aston Martin V8 Vantage-hez van közel, tehát nem túl nagy, jóval kisebb, mint egy Porsche 911. A TVR mindig is azoknak gyártott autót, akik szeretnek és tudnak is vezetni, ezért csak a szükséges biztonsági elektronikákkal szerelik a Griffith-t. Van ABS és állítható, kikapcsolható kipörgésgátló, de ennél több vezetéstámogató segéd nincs. Végsebessége 320 km/h, gyorsulása pedig 4,0 másodperc 100-ra, és persze a móka-faktort is tökéletesen hozza, mivel kizárólag hátul hajt és hatfokozatú kézi váltóval szerelik.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?