Üzemanyagár-emelkedést hozhat az év utolsó hete

Év végén sem apadnak az üzemanyagárak

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Elsősorban a benzin árának emelése várható az év utolsó hetében, de a drágulás a gázolaj esetében sem zárható ki.

Ismét közeledhetnek egymáshoz az üzemanyagárak, miután ugyanis e héten a benzinnél még most is drágább gázolaj literenkénti ára 4 forinttal csökkent, a jövő héten elsősorban a benzin árának emelése várható. Ennek oka, hogy a világ gazdasági hangulatának javulásával nőtt a nyers olaj, illetve a finomított üzemanyagok nemzetközi kereskedelmi ára is. A portfolio.hu információi szerint a benzin esetében az átlagos jegyzésár 1,9, míg a gázolajnál jóval szerényebb mértékben, csak 0,2 százalékkal emelkedett.
A hazai üzemanyagárakat ráadásul nem csak utóbbi tényező, hanem a forint, a dollárhoz mérten gyengült árfolyama is felfelé tornászhatja az év utolsó hetében. Míg múlt hét pénteken az MNB adatai szerint még csak 230,58 forintot kellett adni, az e heti utolsó adat szerint már 234,68 forintba kerül egy amerikai dollár. Az áremelkedés tehát csupán az árfolyamváltozás miatt is 1,7 százalékos.
Hirdetés
Összességében, a forint gyengülése és az üzemanyagárak nemzetközi erősödése következtében a benzin esetében csaknem biztosra vehető, és akár 4-5 forintosnak is jósolható az év utolsó hetében várható üzemanyagár-emelkedés, míg a gázolajnál lehet reménykedni az e héten csökkentett ár megtartásában is, ám 2-3 forintos drágulás utóbbi üzemanyagfajtánál sem lenne meglepő. Mindezek hatására a benzin átlagára literenként 400, a gázolajé pedig 422-423 forintra emelkedne - még 2011-ben.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?