Vehemensen bővít a Bosch hazánkban

Budapesten kampuszt adott át, Zalaegerszegen alapkövet rakott le a Bosch

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Eddig is jelentős szereplő volt a Bosch a hazai autóipari cégek sorában, növekedése azonban töretlen.

A Robert Bosch Kft. éppen csak átadta múlt héten Budapesten azt a 70 milliárd forintos beruházással létrehozott kampuszt, ami 14 ezer négyzetméternyi kutató- és tesztlabornak, valamint műszeres tesztpályának és csúcstechnológiás tesztcsarnoknak ad otthont, máris itt az új beruházása, ezúttal Zalaegerszegen.
Hirdetés
Az új budapesti kampusz máris meghatározó szerepet játszik a vállalat elektromobilitási és automatizált vezetési megoldásainak fejlesztésében, annak fontos része az egyedülálló felszereltségű, 10 ezer négyzetméteres, műszeres tesztpálya. Itt ellenőrzött körülmények között, a legkülönbözőbb útfelületeken, többféle szimulációs helyzetben tudják mérni és finomhangolni a jövő járműveinek ultrahang-, radar- és kameraalapú vezetéstámogató rendszereit. Az akár több kamion egyidejű befogadására is alkalmas tesztcsarnokban precíziós óriás mérőkamrák segítségével zajlik majd a személy- és tehergépjárművek fejlesztése, tesztelése.
Hirdetés
Máris itt egy újabb beruházás!
A mai napon ugyanis ünnepélyes keretek között tették le a Bosch új kutató-fejlesztő és tesztelő komplexumának alapkövét Zalaegerszegen, a ZalaZone tesztpályához közvetlenül kapcsolódó területen. A beruházás 11,4 millió euróból (4,2 milliárd forint) valósul meg és a 3500 négyzetméternyi területű Bosch Kutató-Fejlesztő és Teszt Kampusz Zalaegerszeg 200 fejlesztőmérnöknek ad majd lehetőséget arra, hogy formálják a jövő meghatározó autóipari technológiáit.
Hirdetés
A Bosch Zalaegerszegen főként a vezetéstámogató rendszerekhez, valamint az autonóm vezetéshez kapcsolódó fejlesztésekkel és tesztelésekkel foglalkozik majd, például radar- és kameraalapú rendszerekkel vagy lézeralapú távérzékeléssel. Emellett részt vesz vezetéstámogató rendszerek, műszerfalak, kormányvezérlő rendszerek, elektromos motorok és ABS-rendszerek fejlesztésében és tesztelésében is. A tervek szerint az épületek 2023 decemberére készülnek el, a teljes beruházás lezárása pedig 2025-re várható. A beruházás a magyar kormány támogatásával valósul meg. A most épülő zalaegerszegi komplexum fontos szerepet játszik majd a Bosch kutatás-fejlesztési ökoszisztémájában, amelynek célja az ipari-technológiai és az egyetemi-akadémiai világ szoros együttműködése. E közös munka megerősítését szolgálja az a szándéknyilatkozat is, amelyet az alapkőletételen írt alá a zalaegerszegi épületeit aznap átadó győri Széchenyi István Egyetem és a magyarországi Bosch csoport. A felek az oktatásban, valamint a kutatás-fejlesztésben is kibővítik együttműködésüket. A Bosch csoport nyolc önálló vállalat szoros együttműködéseként Magyarország egyik legnagyobb külföldi ipari munkaadója, a 2021-es pénzügyi évben 1711 milliárd forint teljes nettó árbevételt ért el. Magyarországon több mint 17 ezer, világszerte több mint 402 ezer munkatársat foglalkoztat, 2021-ben 78,7 milliárd euró árbevételt ért el.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?