Villanyautó-támogatás alanyi jogon? Javaslatként már felmerült

Inkább vágy, mint realitás az, hogy hazánkban alanyi jogon járjon villanyautó-támogatás

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Az MNB megfogalmazta javaslatait a fenntartható egyensúly és felzárkózás kapcsán, ebben szerepel, hogy a villanyautó-támogatás ne pályázati úton, hanem alanyi jogon járjon. Vajon mennyire reális ez?

Miután a Villanyautósok.hu megírta, hogy az MNB "A fenntartható egyensúly és felzárkózás" címmel közzétett javaslatcsomagában az is szerepel, hogy a villanyautók támogatása ne pályázati úton, hanem alanyi jogon járjon, az futótűzként terjedt el a médiában. Mint írja az MNB, bár itthon "az elektromos személygépjárművek vásárlását eddig 15 milliárd forinttal támogatta az állam, uniós összehasonlításban azonban a nyugat- és észak-európai országoktól elmarad hazánk az alternatív meghajtású gépjárművek elterjedtsége terén." Hollandiához mérten arányaiban tizedannyi villanyautó fut hazánkban, Németországhoz mérten is ötszörös lemaradásban vagyunk. Ezek orvoslására felvetésként szerepel, hogy a villanyautó-támogatás, amiért az elmúlt két évben olyan versenyfutás volt, hogy fél nap alatt kifogyott a keret, ne pályázati úton, hanem alanyi jogon járjon. Továbbá az is, hogy a jelenlegi szabályzással ellentétben ne minden tizedik, hanem minden második parkolóhely létesítése után legyen kötelező töltőpontot is telepíteni.
Hirdetés
Igen ám, de ahhoz, hogy érezzük, mennyi realitása van a javaslat megvalósulásának, érdemes az egész dokumentumot végigolvasni. Hamar belátható ugyanis, hogy ha abból minden megvalósulna, ahhoz elképesztő források kellenének. Az persze igaz, hogy egytől egyig támogatható felvetések szerepelnek, csak az a fránya finanszírozási szükséglet ne lenne mögötte. Így pedig inkább vágynak, mint realitásnak tűnik az alanyi jogon járó villanyautó-támogatás, persze kívánom, hogy ne legyen igazam.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

 • 2022.05.23. at 21:31
  Permalink

  Na akkor meg is drágulnak jó szokás szerint. Lásd. Csok után a lakására.
  Amúgy meg, megint megtámogatjuk a felső középosztályt, meg a felső tízezret.
  Még persze az autó gyárakat.
  De szerencsére ebből úgysem lesz semmi, nincs benne elég lenyúlható pénz.

Vélemény, hozzászólás?