okt
20

Útépítés, 60-as, 80-as sebességkorlátozás, mérés. Mire jó ez?

Állítólag nekünk akarnak kedvezni azzal, hogy szívatnak

2015. október 20., kedd 13:50 | Állapot: Friss

Átépítik a fővárosi bevezetőszakaszokon az autópályák elválasztósávjait, sok a váltakozó sebességkorlátozás. De vajon miért?

%KA%Már szinte megszoktuk, de még mindig idegesítő, az autópályák fővárosi bevezetőszakaszain az elválasztósávok átépítése miatt váltakoznak a 80 és a 60 km/órás sebességkorlátozások. Elvileg nem lehet egyenletes tempóval menni%KA%

Már szinte megszoktuk, de még mindig idegesítő, az autópályák fővárosi bevezetőszakaszain az elválasztósávok átépítése miatt váltakoznak a 80 és a 60 km/órás sebességkorlátozások. Elvileg nem lehet egyenletes tempóval menni

Miként arról már beszámoltunk, nyár végétől november végéig átépítik az autópályák fővárosi bevezetőszakaszain a forgalmi irányok közötti elválasztósávot. Hogy ennek mi értelme van, azt most hagyjuk, autósként azonban meglehetősen idegesítő, hogy a 60-as, 80-as korlátozások szabályosan váltakoznak. Különösen most, hogy a munkaterületek mellett razziát hirdetett a rendőrség. Ha az ember szabályosan szeretne közlekedni, akkor folyamatosa gyorsíthat, fékezhet, a gyakorlat persze az, hogy a forgalom mindenhol 80 km/óra körül, inkább gyorsabban megy. De vajon mi értelme van a váltakozó sebességkorlátozásnak?

%KA%Megfigyelhető, a 60 km/órás korlát a felhajtóknál, illetve a nyitott munkaterületeknél van. Így voltaképp érthető, de jobb lenne az egységes sebessérkorlátozás%KA%

Megfigyelhető, a 60 km/órás korlát a felhajtóknál, illetve a nyitott munkaterületeknél van. Így voltaképp érthető, de jobb lenne az egységes sebessérkorlátozás

Megkérdeztük a táblákat kihelyező Magyar Közutat, s a következő választ kaptuk. "Alapvetően autópályákon a sávelhúzásos forgalomtereléseknél 80 km/óra a megengedhető sebesség, a 60 km/órás sebességkorlátozást a munkaterületre történő ki- és behajtóknál, valamint a csomópontoknál alkalmazunk. A munkaterületeknél a lassú, nehéz tehergépjárművek belső forgalmi sávba történő becsatlakozása, a csomópontoknál a gyorsítósáv hiánya miatt álló helyzetből induló járművek indokolják a további sebességkorlátozást. Az egységes 60 km/órás sebességkorlátozás alkalmazása felmerült, de végül a gyorsabb előrejutás támogatása érdekében, ahol lehet megtartottuk a 80 km/órás korlátozást."

A bekötéseknél, azaz a csomópontoknál valóban érthető a lassabb, 60 km/órás sebességkorlátozás, miként azt is látni kell, hogy a nyitott munkaterületek mellett valóban nem túlzottan szerencsés 80 km/órás tempót engedélyezni. Igaz, valószínűleg szerencsésebb, jobban emészthető és betarthatóbb lett volna egy kompromisszumos, végig 70 km/órás sebességhatár. Aki kellően bölcs, s nem zavarják a reflektorral háborgók, az persze most is végigmehet 70-75 km/órás egyenletes tempóval, s vélhetően nem esik majd "bántódása".

Megszívattak!
Önt is megszívatták? Van egy története?
Mesélje el nekünk!
Nyomtatás
Megosztás

Új hozzászólás írása

Hozzászólás *
 (BBCode formázások engedélyezettek) A következő BBCode formázások engedélyezettek:
[url=http://www.pelda.hu] Link neve[/url]
[b]félkövér[/b]
[i]dőlt[/i]
[u]aláhúzott[/u]
egyéb más BBCode és HTML kód használata nem megengedett.

F
D
A
URL

Hozzászólások (22 db)

octi írta: 2 hónapja

Hát ez megint egy olyan téma,ami tipikusan jellemző erre az országra.Szervezetlenség,nemtörődömség, káosz.Engem egyszer egy sarházi útépítő sávlezárás miatt simán felterelt az M1-re.Matricám nem volt, kiszúrták büntettek, pedig az első kútnál utólag megvettem és az első lehajtón lejöttem.Reklamáltam az illetékes szervnél, de nagy ívben lesarták.Még azt is letagadták, hogy akkor ott bármiféle útfelújítás lett volna.Egy hónapom volt a bírság megfizetésére, majd mikor vétlenségem mellett szót emeltem, még a bírság befizetésének határidejét is 1hétre csökkentették.Mocskos szemét bagás...

A válaszoláshoz belépés szükséges
japancar írta: 2016 május 09., hétfő 15:31:29

Az M3 mentén végig így van. Talán érthető lenne, ha a 60 km sebességgel jelzett tábláknál folyna a munka, de nem ott folyik. A táblát kiteszik és máshol dolgoznak. Elmebajos ötlet előre kitáblázni ezeket a munkaterületeket egy olyan helyen a hol naponta változik az a szakasz amit éppen csinálnak.
Rendet kellene végre tenni az összes munkaterület tábla körül. Pl. 30 km tábla kint van, az út már egy éve elkészült. A rendőrség is ott van és büntet.. Mi a helyzet? Kevés az állami adóbevétel? Vannak más esetek is amikor az emberben ezek miatt felforr az agyvíz. Tiszafüred, vasárnap, napos idő, senki sem dolgozik. Az út 90%-ban kész, már csak a füvesítés van hátra, a szélén lerakják még a szegélykövet. Kint van a 30 km tábla. Teljesen felesleges, senki nem megy már rá a kész útra dolgozni a későbbiekben. Egy hét múlva visszafelé. Kész a füvesítés, le van rakva a szegélykő. A 30 km. tábla is kint van.
RENDELET KELLENE ARRÓL, HOGY AZ ÚTÉPÍTÉS BEFEJEZÉSE UTÁN 48 ÓRÁN BELÜL EL KELL TÁVOLÍTANI A SEBESSÉGKORLÁTOZÓ ÉS MÁS FORGALMAT IRÁNYÍTÓ TÁBLÁKAT!

A válaszoláshoz belépés szükséges
japancar írta: 2016 március 25., péntek 00:04:50
Taybore írta: 2 éve

Létezik több műszakos munka is. Nem azt mondták, hogy egy munkás dolgozzon napi 16-20-24 órát, hanem lehetne akár 2-3 munkacsapat is, akik egymást váltva dolgoznak az adott szakaszon, így fele/harmad annyi idő alatt is el lehetne készülni egy olyan szakaszon, ahol "feleslegesen" tartják föl a forgalmat.


Előzmények megtekintése

Nem többműszakos, hanem több helyszínes a munka és ezek egybeérnek előbb utóbb. Bár az útépítés szervezéséhez nem értek, de azt látom mindenhol, hogy időigényes. Szóval inkább tartson tovább, de ne kelljen két év múlva újra táblák között araszolni.

A válaszoláshoz belépés szükséges
japancar írta: 2016 március 25., péntek 00:01:45

Többször végigmentem ezen az M3 szakaszon. Borzasztóan ostoba dolog. Megy az ember 80 km tábla után nyolcvannal, egyszerre elé bukkan egy 60 km tábla. Ha nem akarja, hogy hátulról belemenjen a sávlezárás miatt feltorlódó forgalom akkor figyelmen kívül kell, hogy hagyja, mert a szinte ötletszerűen kihelyezett táblák előtt csak vészfékezni lehetne. A másik probléma, hogy ezeket ottfelejtik. Már kilométerekkel előrébb tart a munka, de végig kint vannak az értelműket veszített 60 km. táblák!

A válaszoláshoz belépés szükséges
Kempelen írta: 2015 október 22., csütörtök 08:48:40
Sheppard írta: 2 éve

Nincs, csak fröcsögök, mert hónapok óta nem történik semmi (vagyis olyan lassan haladnak, hogy nem látszik a haladás). És nyilván a legfontosabb ok a lóvé. Csak legalább várnák meg, amíg ugyanazon a szakaszon legalább az egyik helyen befejezik a mókázást.De akkor sem vagyok hajlandó elhinni, hogy ennek így kell lennie. Mindegy, lesz valahogy.


Előzmények megtekintése

Értelek én. :-D

Mindig ez van, a más munkájához általában jobban "értünk". :-D

A válaszoláshoz belépés szükséges
Sheppard írta: 2015 október 21., szerda 18:28:40
Kempelen írta: 2 éve

Persze. Éjszaka is lehet dolgozni, mégsem dolgozik jóformán senki sem ebben az időszakban, hacsak a technológia ezt nem kívánja meg.Innen az íróasztal mellől azért minden sokkal egyszerűbbnek tűnik nem?Egy kérdés: ha van 3 hónapod arra, hogy elvégezz valamit, mert ez a határidő, akkor miért akarnád hamarabb megcsinálni. Mielőtt indulatból válaszolsz, képzeld magad egy cégvezető székébe. 3 hónapod van, ha hamarabb végzel, mit csinálsz a melóssal? Hova teszed? A munkák nem párhuzamosan futnak, a kapacitásod így le van kötve.

Amúgy te tudod, hogy pl. milyen technológiai szüneteket kell betartani egy ilyen munka során, ami nekem, laikusnak állásnak tűnik, pedig csak köt, szárad, ülepszik, mit tudom én....valami.Mondom: biztosan lehetne jobban csinálni, de ne legyünk igazságtalanok, szerintem egyikünknek sincs kellő információ a birtokában. Ha neked van, akkor örömmel olvasom.


Előzmények megtekintése

Nincs, csak fröcsögök, mert hónapok óta nem történik semmi (vagyis olyan lassan haladnak, hogy nem látszik a haladás). És nyilván a legfontosabb ok a lóvé. Csak legalább várnák meg, amíg ugyanazon a szakaszon legalább az egyik helyen befejezik a mókázást.

De akkor sem vagyok hajlandó elhinni, hogy ennek így kell lennie. Mindegy, lesz valahogy.

A válaszoláshoz belépés szükséges
Kempelen írta: 2015 október 21., szerda 11:36:02
Sheppard írta: 2 éve

Eloszor is:ugy kene nyomniuk a melot,hogy ne 3 honapig tartson.Aztan meg ugy kene,hogy mar amikor egyaltalan kikuldenek efy brigadot dolgozni,az ne akkor tortenjen,amikor a legnagypbb a forgalom/legveszelyesebb/legnagyobb hoseg van.Kezdetnek.aztan ott van,amit az elozo hozzaszolo irt,kicsit fel lehetne porgetni a dolgokat.bpersze ehhez az is kene,ha nem egyszerre kezdenenek mindenhol a felujotasokat. Az sokat segitene.mert egyszerre x helyen tudnak dolgozni.Par eve pl majk es szekesfehervar kozott total utfelujitas. Honapokig tartott. Azonnal felmartak azut 90%at,de aszfaltozni egyszerre 1 helyen tudtak,azt is office time ban.vagyis 17 ora utan mar senki nem volt ott. Reggel 7 kpr pedig senki nem volt meg a gepeknel.Ez nyaron volt. Daniaban tudnak este dolgoztatni,amikor nem utik el oket,nem tartanak fel annyi embert


Előzmények megtekintése

Persze. Éjszaka is lehet dolgozni, mégsem dolgozik jóformán senki sem ebben az időszakban, hacsak a technológia ezt nem kívánja meg.

Innen az íróasztal mellől azért minden sokkal egyszerűbbnek tűnik nem?

Egy kérdés: ha van 3 hónapod arra, hogy elvégezz valamit, mert ez a határidő, akkor miért akarnád hamarabb megcsinálni. Mielőtt indulatból válaszolsz, képzeld magad egy cégvezető székébe. 3 hónapod van, ha hamarabb végzel, mit csinálsz a melóssal? Hova teszed? A munkák nem párhuzamosan futnak, a kapacitásod így le van kötve.
Amúgy te tudod, hogy pl. milyen technológiai szüneteket kell betartani egy ilyen munka során, ami nekem, laikusnak állásnak tűnik, pedig csak köt, szárad, ülepszik, mit tudom én....valami.

Mondom: biztosan lehetne jobban csinálni, de ne legyünk igazságtalanok, szerintem egyikünknek sincs kellő információ a birtokában. Ha neked van, akkor örömmel olvasom.

A válaszoláshoz belépés szükséges
s3000 írta: 2015 október 21., szerda 11:25:51
plumoza írta: 2 éve

Sokat járok az M3-ason. Ami tényleg tény hogy ha nem megyek a szélső sávba legalább 90-el akkor le akarnak tolni. Persze a belső sávba még igy is simánn haladnak el mellettem ugy 100-110-es tempóval. Ha a belső sávba 100-110-el haladókat leszedik és megy érte a büntetés teljesen eggyet értek vele,ha majd én leszek az , én nem fogok háborogni a büntetésért (de én ekkora adu ászt nem adok a rendőrség kezébe).

Viszont a korlátozás váltakozását én eltúlzotnak érzem. Simán van olyan rész az M3-on ahol semmiféle nyitott munka terület nincs és még is 60-as a korlátozás pár száz méteres szakaszon. Olyan érzésem van néha hogy az átgondolatlanság és a bürokrácia itt is jelen van.

Ha ésszerübb szabályozások lennének akkor talán többen éreznék,hogy érdemes lenne betartani,és nem azt érezné a polgár hogy megint ki akarnak vele cseszni,és ezt még egy sebességméréses akcióval le is akarják nyomni a torkán. A n80-assal semmi bajom ,de a 60-asat főleg igy váltakozva indokolatlannak érzem.

Azt már csak a jegyzetem margójára írom hogy az eddigi funkcióját jól ellátó zöld sávelválasztót teljesen feleslegesen cseréljük ki egy egy betonból,és egy 50-70 centis pár év múlva elrohadó acélhálló szerüségre. Én szinte bármerre járok mindenhol öntjük meggondolatlanul felesleges dolgokra az úniós pénzeket. Ahova meg tényleg kellene oda egy peták sem jut.


Előzmények megtekintése

Hányszor jöttek már beléd hátulról amikor "le akartak tolni"?

A válaszoláshoz belépés szükséges
plumoza írta: 2015 október 21., szerda 09:31:11
Kempelen írta: 2 éve

Alapjában véve egyetértek veled.

Ez a kijelentésed szerintem nagyon naiv:

"Ha ésszerübb szabályozások lennének akkor talán többen éreznék,hogy érdemes lenne betartani,és nem azt érezné a polgár hogy megint ki akarnak vele cseszni"

Ebben az országban ez nem működik, de szerintem lehet, hogy sehol. Olyan szabály nincs, amit szívesen betart a magyar. Ez a nemzet úgy van kódolva, hogy csak az ostorból ért. Sajnos.


Előzmények megtekintése

Igy utólag átgondolva Kempelen, igazad van.

A válaszoláshoz belépés szükséges
Sheppard írta: 2015 október 21., szerda 08:34:31
Kempelen írta: 2 éve

Hogy kellene nyomniuk a melót? A heti 40 óra az 40 óra. A MT mindenkire vonatkozik, a túlmunka, éjszakai munka, hétvégi munka 50-100% pótlékkal kell menjen, szerintem az sem lehet megoldás általánosan.Az útmunkások is emberek, mi könnyen gondoljuk, hogy nekik 0-24-ben kellene tolniuk, hogy nekünk könnyebb legyen.

Biztosan lehetne gyorsabban csinálni, de az inkább a 8 óra hatékonyabb kihasználásával lenne megoldható, az viszont attól még hivatali idő....


Előzmények megtekintése

Eloszor is:ugy kene nyomniuk a melot,hogy ne 3 honapig tartson.

Aztan meg ugy kene,hogy mar amikor egyaltalan kikuldenek efy brigadot dolgozni,az ne akkor tortenjen,amikor a legnagypbb a forgalom/legveszelyesebb/legnagyobb hoseg van.

Kezdetnek.aztan ott van,amit az elozo hozzaszolo irt,kicsit fel lehetne porgetni a dolgokat.bpersze ehhez az is kene,ha nem egyszerre kezdenenek mindenhol a felujotasokat. Az sokat segitene.mert egyszerre x helyen tudnak dolgozni.

Par eve pl majk es szekesfehervar kozott total utfelujitas. Honapokig tartott. Azonnal felmartak azut 90%at,de aszfaltozni egyszerre 1 helyen tudtak,azt is office time ban.vagyis 17 ora utan mar senki nem volt ott. Reggel 7 kpr pedig senki nem volt meg a gepeknel.

Ez nyaron volt. Daniaban tudnak este dolgoztatni,amikor nem utik el oket,nem tartanak fel annyi embert

A válaszoláshoz belépés szükséges

Friss cikkek

Megjelenése előtt fogyott el a Porsche 911 GT2 RS

Még meg sem jelent, máris elkelt az összes 911 GT2 RS

1 órája – Autósvilág hírei

Bár még nem is tudjuk, milyen erős, máris elkapkodták az összes csúcs 911-es Porschét. A GT2 RS első példányait ősszel vehetik át a tulajdonosok.


Walter de' Silva legutóbbi munkái Volkswagenek, kínai autókkal folytatja

Az Alfa 156 megálmodója kínai autókkal folytatja

4 órája – Autósvilág hírei

Rengeteg meghatározó autót köszönhetünk Walter de' Silvának, az Alfa 156 csak egy a sok közül. Ott az Audi R8, vagy a Q7, de a Volkswagen CC-t és a márka legtöbb modelljét is ő jegyzi.


280 lóerőre húzta a Mini Cooper S-t a Mulgari Automotive

280 lovas lett a Mini Cooper S

7 órája – Autósvilág hírei

Az angliai Mulgari Automotive tuningcég új programot indított "Signature Vehicles" néven, melynek célja új modellek megrendelésre való testreszabása a tulaj igényeinek megfelelően.


Friss tesztek

Nissan X-Trail 2.0 dCi Xtronic Tekna 4x4-i

Átvert, de nem térített meg – Nissan X-Trail 2.0

Sokan örülhetnek annak, hogy az X-Trail végre rendes motort is kapott. A kétliteres dízel már papíron is kellően jól mutat a Nissan nagy SUV-jához, hát még a valóságban, viszont a váltó egy nagy kérdés.


Hyundai i30 1.4 T-GDI 7 DCT teszt

Ilyen, amikor a másolat szinte jobb - Hyundai i30

Nem ér másolással vádolni senkit, a Hyundai i30-nál is inkább úgy mondanánk, kiválogatták azt, ami jó, és becsomagolták egy ismerős, de ezen a szinten kívánatosnak mondható formatervvel.


Kia Optima EX Premium 1.7 CRDi 7DCT teszt

Te drága! - Optima SW

Kombik közül eddig a legcsábítóbb az Optima SW, minden jóval megtömve kényelmes, és már-már prémiumban érezhetjük benne magunkat. Imádni való, főleg akkor, ha kevesebbet költünk rá.

Még több teszt

Használtautó.hu

AUDI 80 Avant 1.9 TDI (Automata)

AUDI 80 Avant 1.9 TDI...

Ár: 499.000 Ft

Évjárat: 1994 / 3

Kivitel: Kombi

Üzemanyag: Dízel

VOLVO XC70 2.0 D DRIVe Momentum

VOLVO XC70 2.0 D DRIVe...

Ár: 4.949.999 Ft

Évjárat: 2011 / 11

Kivitel: Városi terepjáró (crossover)

Üzemanyag: Dízel

SUZUKI IGNIS 1.3 GS AC

SUZUKI IGNIS 1.3 GS AC

Ár: 1.000.000 Ft

Évjárat: 2004 / 3

Kivitel: Ferdehátú

Üzemanyag: Benzin

Még több autó