jan
4

Duplán szedik a gépjárműadót?

Hányszor kell befizetni a gépjárműadót?

2012. január 4., szerda 5:16 | Állapot: Friss

Attila régi és új autója után is be kényszerült fizetni a gépjárműadót - emiatt joggal érezheti magát megszívatva.

A gépjárműadót elvileg minden esetben az fizeti, aki az év első napján az autó tulajdonosa volt. Kivétel azonban ebben is van.

%KA%Használtautó-telepeknél magától értetődő, hogy a bekerülő példányokat kivonják a forgalomból, különben horribilis költségeket fizethetnének. Így azonban az évforduló előtt leadott és utána megvásárolt autóknál a vevő kényszerül a gépjárműadó megfizetésére, melyet ő az év elején eladott saját autójára is teljes évre meg kell fizessen%KA%

Használtautó-telepeknél magától értetődő, hogy a bekerülő példányokat kivonják a forgalomból, különben horribilis költségeket fizethetnének. Így azonban az évforduló előtt leadott és utána megvásárolt autóknál a vevő kényszerül a gépjárműadó megfizetésére, melyet ő az év elején eladott saját autójára is teljes évre meg kell fizessen

Olvasónk, Attila − a Szívató rovatban nem szokatlan módon − némi felháborodással írta sorait: 2011. január 9-én eladtam autónkat, mert kénytelen voltam olcsóbbra cserélni. 2011. január 17-én vettem is helyette egy másikat. Természetesen az eladott autóra az önkormányzat kirótta az éves adót. Később az "új" használtautóra is megkaptam ugyanattól az önkormányzattól a csaknem egész éves, részarányos díjat. Nyilván a régi autóra, az új tulajtól is behajtják a részarányos pénzt. Így egy járműre duplán kaszálnak! Ez jogszerű, és ha az, akkor korrekt?

Az utánfutó max. megengedett össztömeg utáni súlyadóztatása is igen gyomorforgató!

Hogy Ön számára ez mennyire korrekt, azt nem kívánjuk megítélni, nyilván kevéssé, hiszen Ön duplán fizetett. Azonban akár jogos is lehet. Ugyanis, noha az 1991. évi LXXXII. törvény szerint a gépjárműadó alanya, azaz az adófizetésre kötelezett az, aki az év első napján az autó tulajdonosa volt (jogi szöveg szerint: a hatósági nyilvántartásban az év első napján üzemben tartóként, ennek hiányában tulajdonosként szerepel), van két kivétel, melyek közül az egyik ráadásul nem is ritka. Utóbbi nem más, mint a forgalomból való (akár ideiglenes) kivonás, ilyenkor az adó alanya az, aki a forgalomba helyezés hónapjának utolsó napján az autó tulajdonosa/üzemben tartója, az adókötelezettség pedig a forgalomba helyezést követő hónap 1. napján kezdődik − logikusan így van ez az újonnan forgalomba helyezett autóknál is.

A gépjárműadó mértéke éves szinten

Személyautó

  • gyártási évében és az azt követő 3 naptári évben 345 Ft/kilowatt,
  • gyártási évet követő 4-7. naptári évben 300 Ft/kilowatt,
  • gyártási évet követő 8-11. naptári évben 230 Ft/kilowatt,
  • gyártási évet követő 12-15. naptári évben 185 Ft/kilowatt,
  • gyártási évet követő 16. naptári évben és az azt követő naptári években 140 Ft/kilowatt.

Egyéb gépjárművek

Autóbusz, nyergesvontató, lakókocsi, lakópótkocsi esetén a járműnyilvántartásban szereplő saját tömeg; tehergépjármű és pótkocsi, utánfutó esetén a saját tömeg (önsúly) és a terhelhetőség felének összege szerint, légrugós (vagy azzal egyenértékű felfüggesztés) esetén megkezdett 100 kilogrammonként 1200, egyéb esetekben 1380 Ft.

%KA%Egy nem túlzottan kirívó, 100 kilowatt, azaz 136 lóerő teljesítményű, 4 évnél nem idősebb autóra 34 500 forint a gépjárműadó, mely két egyenlő részletben, március 15-ig és szeptember 15-ig fizetendő be%KA%

Egy nem túlzottan kirívó, 100 kilowatt, azaz 136 lóerő teljesítményű, 4 évnél nem idősebb autóra 34 500 forint a gépjárműadó, mely két egyenlő részletben, március 15-ig és szeptember 15-ig fizetendő be

Ha tehát Ön forgalomból ideiglenesen kivont használt példányt vásárolt, jogosan szedhették be Öntől az új autóra is a gépjárműadót.

A másik, ritkább kivétel, ha már előző évben elhunyt (vagy gazdasági társaságnál megszűnt) tulajdonos esetén az újat csak a következő évben jegyzik be, ilyenkor az év első napjától köteles megfizesse a gépjárműadót az, akit a halálesetet vagy megszűnést követően a hatósági nyilvántartásba elsőként tulajdonosként bejegyeznek.

Az utánfutók adója kapcsán írt észrevétele kapcsán fontos megjegyezni, hogy noha az utánfutók adója valóban összefügg megengedett össztömegükkel, nem egyenesen arányos azzal, hiszen az utánuk fizetendő adóhoz a hatósági nyilvántartásban feltüntetett saját tömeg (önsúly) és a terhelhetőség (raksúly) 50 százalékának összege alapján kalkulálandó, s az így kapott összeg szerint, légrugós (vagy azzal egyenértékű rugózási rendszer esetén) éves szinten 1200, egyéb felfüggesztéseknél 1380 forint fizetendő minden megkezdett 100 kilogramm után.

A gépjárművek adója már bonyolultabb képlet, teljesítmény és kor alapján adódik, az ehhez szükséges adatokat keretes anyagunk mutatja.

Noha Önt ez már aligha boldogítja, kétszer semmilyen esetben sem fizetendő az adó, az viszont, az Ön példájából láthatóan is előfordulhat, hogy autóváltás esetén a régi és az új díja is fizetendő, amennyiben az új példány az adott évben még nem volt forgalomba helyezve.

Megszívattak!
Önt is megszívatták? Van egy története?
Mesélje el nekünk!
Nyomtatás
Megosztás

Új hozzászólás írása

Hozzászólás *
 (BBCode formázások engedélyezettek) A következő BBCode formázások engedélyezettek:
[url=http://www.pelda.hu] Link neve[/url]
[b]félkövér[/b]
[i]dőlt[/i]
[u]aláhúzott[/u]
egyéb más BBCode és HTML kód használata nem megengedett.

F
D
A
URL

Hozzászólások (33 db)

Lagunás_fóki írta: 6 hónapja

Ezzel a törvénnyel mindenkit védenek csak a vásárlót nem.

Vásároltam egy magyar autót egy kereskedőtől. A forgalmiban nem szerepelt, hogy ki van vonva a forgalomból és persze ezt nem is közölte a vásárláskor. Februárban vásároltam, gondoltam legalább ebben az évben nem kell fizetnem teljesítményadót, hiszen az előző kocsimra ki fogom fizetni. Ekkor jött a cumi, mert hogy átíráskor az önkormányzat forgalomba helyezte. Bár én nem kérvényeztem, hiszen nem is tudtam hogy ki van vonva. Gondolom autómatizmus mellyel megint a jóhiszemű vevőt verik át, persze hivatalosan mert a tövény ezt mondja. Persze egy hónap múlva megkapom a határozatot, hogy fizessek 15 napon belűl...Hívom az önkormányzati ügyintézőt, hogy csókolom én már egy autó után fizettem az idén...Nem számít ez a törvény fizessek vagy...
Pedig olyan egyszerű lenne ha az adófizető is jól járhatna nem csak az állam!
Ha már úgy is le kell jelenteni hogy eladtam az autómat és ezt rögzítik is akkor legyen már értelme!!!!
Akkor fizessen és annyi adót az tulajdonos amíg az autó a tulajdonában/üzembentartásában van. Így nem kell duplán adózni. Persze erre azt mondja hogy egy autó után csak egyszer adózik, Ez igaz de az állampolgár pedig többször ami szerintem nem csak nem korrekt hanem egyenesen átverés.
Persze erre is megvan a válasz. Azt mondja hogy eladás előtt vonjuk ki a forgalombol a kocsit mint a kereskedő. Ez meg vicces hiszen magánszemély általában addighasználja a kocsit amíg nem talál rá vevőt.
Ez egy olyan bőr amit törvényesen húznak le az autósról!! Miért hagyjuk? Attól hogy törvényes valami attól még egyáltalán nem korrekt!

A válaszoláshoz belépés szükséges
Combi27 írta: 2014 október 10., péntek 11:36:15
LuciAdri írta: 3 éve

Ma beszéltem az Önkormányzattal és Ők mondták, hogy nem nézik melyik kocsira van befizetve, melyikre nem, a lényeg, hogy a nevemen ennyi adótartozás van gépjárműadó címen. Én is ragaszkodtam ahhoz a verzióhoz, hogy rendszám és teljesítmény alapján van megállapítva. Vagy palira vettek vagy tényleg így van, ahogy Ők mondják. Nem tudsz véletlenül segíteni, hogy hol tudok ennek utánajárni?


Javaslom az interneten is található autójogászok valamelyikével felvenni a kapcsolatot, ők tuti biztosabbat tudnak mondani.Esetleg az Önkormányzat jegyzőjét is lehet kérni hogy mutassa meg hogy milyen rendelet rendelkezik arról hogy egy másik autóra való tartozás jogcímén egy rendezett autóról veszik le a rendszámot.
Ha semmit nem tud mutatni akkor bebukták.De ragaszkodni kell hogy mutassa meg papíron leírva, ne csak szóba mondja el.Mert ha nincs róla semmi, akkor az nincs is :D

A válaszoláshoz belépés szükséges
LuciAdri írta: 2014 október 09., csütörtök 18:29:17

Ma beszéltem az Önkormányzattal és Ők mondták, hogy nem nézik melyik kocsira van befizetve, melyikre nem, a lényeg, hogy a nevemen ennyi adótartozás van gépjárműadó címen. Én is ragaszkodtam ahhoz a verzióhoz, hogy rendszám és teljesítmény alapján van megállapítva. Vagy palira vettek vagy tényleg így van, ahogy Ők mondják. Nem tudsz véletlenül segíteni, hogy hol tudok ennek utánajárni?

A válaszoláshoz belépés szükséges
Combi27 írta: 2014 október 09., csütörtök 12:45:48
LuciAdri írta: 3 éve

1993. évi Renault Twingo személygépkocsim van. Adóhátralék címén kivonatta az Önkormányzat a forgalomból. Befizettem az állítólagos hátralékom, de számon kértem az Önkormányzatot, hogy nem is volt hátralékom a szóban forgó autóra. Elmondta, hogy mivel kettő autó van a nevemen és nem azt nézik, hogy melyik kocsinak van hátraléka, hanem, hogy az én nevemen mennyi gépjárműadó hátralék van. Létezik ilyen, hogy kivonatja a forgalomból azt az autót, amelyre becsületesen be van fizetve az adó? Megjegyzem, hogy a másik gépjármű ki van vonva a forgalomból. Köszönöm, ha válaszolnak.


Szerintem nem vonathat ki másik autót a forgalomból az önkormányzat, csak amire a tartozás fenn áll.
Az meg eleve hülyeség hogy nem nézik melyik kocsinak van hátraléka, mert függ a teljesítménytől és az évjárattól.
Tehát ha van két autód, az egyikre többet, a másikra kevesebbet fizetsz, egyiket a másik okán nem vonhatják ki a forgalomból.(pláne azért se mert a teljesítmény adó adott autóra szól..)
A hibát ott követted el, hogy a forgalomból kivontra nem fizetted a teljesítmény adót, mondván hogy nincs forgalomba.De amíg a neveden van (véglegesen nincs kivonva), addig fizetni kell utána.Ha évközben vonatod ki, akkor is a teljes évit ki kell fizetni.De sztem kérdezz meg egy autojogászt :D

A válaszoláshoz belépés szükséges
LuciAdri írta: 2014 október 09., csütörtök 11:27:33

1993. évi Renault Twingo személygépkocsim van. Adóhátralék címén kivonatta az Önkormányzat a forgalomból. Befizettem az állítólagos hátralékom, de számon kértem az Önkormányzatot, hogy nem is volt hátralékom a szóban forgó autóra. Elmondta, hogy mivel kettő autó van a nevemen és nem azt nézik, hogy melyik kocsinak van hátraléka, hanem, hogy az én nevemen mennyi gépjárműadó hátralék van. Létezik ilyen, hogy kivonatja a forgalomból azt az autót, amelyre becsületesen be van fizetve az adó? Megjegyzem, hogy a másik gépjármű ki van vonva a forgalomból. Köszönöm, ha válaszolnak.

A válaszoláshoz belépés szükséges
Géza1 írta: 2014 január 04., szombat 20:42:30

HA A RÉGI AUTÓMRA NEM FIZETTEM SÚLYADÓT, EZÉRT KIVONTÁK A FORGALOMBÓL, AMIKOR ÚJAT VESZEK - ARRA RÁTERHELHETIK AZ ELMARADÁST.
KÖSZ A VÁLASZT:-)

A válaszoláshoz belépés szükséges
Macan írta: 2013 március 19., kedd 14:48:54

Ebben az országban már csak a büntetésekből élnek a képviselőink meg csatlósaik.
Így nem csoda hogy az önkormányzatok is lapátolnak egy a köznéptől!!!
Így is már a koldúsok országa lettünk de érdekli ez a pár év alatt milliárdosokká vált ifikomcsikat!!!

A válaszoláshoz belépés szükséges
Jotti írta: 2012 november 15., csütörtök 13:02:37
Katona Mátyás írta: 5 éve

Igen, a forgalomból való kivonás hónapjának utolsó napjától az ismételt forgalomba helyezés hónapjáig.


Előzmények megtekintése

Az adás-vételit megírjuk pl.december 27-én de átírás csak januárban történik akkor melyik időpontot kell figyelembe venni, hiszen a jármű január 1-én még az eladó nevén van? Ebben az esetben vevő vagy eladó fizeti az adót?

A válaszoláshoz belépés szükséges
Katona Mátyás írta: 2012 november 04., vasárnap 20:44:28 − szerző
Jotti írta: 5 éve

Ha kivonatom a motoromat ideiglenesen a forgalomból akkor arra az időre mentes vagyok a teljesítmény adó fizetésére?


Előzmények megtekintése

Igen, a forgalomból való kivonás hónapjának utolsó napjától az ismételt forgalomba helyezés hónapjáig.

A válaszoláshoz belépés szükséges
Jotti írta: 2012 november 04., vasárnap 19:47:06

Ha kivonatom a motoromat ideiglenesen a forgalomból akkor arra az időre mentes vagyok a teljesítmény adó fizetésére?

A válaszoláshoz belépés szükséges

Friss cikkek

A Land Rover újabb házi rekordja: 120 tonnát húzott a Discovery

120 tonnás szerelvényt vontattak egy Discoveryvel Videó

9 órája – Autósvilág hírei

A Land Rover legújabb kísérletében ismét nagyon sok tonnát húzattak el egyik legújabb autójukkal. A Discovery most egy ausztrál közúti szerelvényt vontatott.


Még keményebb M-es BMW-k érkeznek a piacra

Hivatalos: jönnek a BMW CSL modelljei

12 órája – Autósvilág hírei

A bajor gyártó hivatalosan is megerősítette: ismét lesznek CSL modellek, amelyek a gyári M-es változatokhoz képest még keményebb és sportosabb karaktert adnak a tulajoknak.


Újabb elektromos autóbuszok készültek hazánkban, a kínai BYD komáromi  gyárában

Elkészültek a kínai BYD elektromos autóbuszai Komáromban

15 órája – Autósvilág hírei

Nem a BYD az első gyártó, aki elektromos autóbuszt épít hazánkban, ám komáromi üzeme évi 400 busz gyártását ígéri.


dXNlcmRiX2lkPTQ0Jmd5YXJ0bWFueT1hdWRp
dXNlcmRiX2lkPTQ0Jmd5YXJ0bWFueT1hdWRp

Friss tesztek

Peugeot 5008 GT 2.0 BlueHDi teszt

Figyeld a másik kezét is! – 5008 GT

Legkisebb feladata lenne a szórakoztatás, ám az 5008 minőségi színházat nyújt, ilyennel ritkán találkozunk. Érzelmi ingerekkel bombáz, hajlamosak vagyunk nem figyelni, milyen valójában.


Toyota Prius 1.8 Plug-in Hybrid Executive teszt

Nincs mellébeszélés, 0,8 l/100 km a tesztfogyasztás

Egyliteres, mármint 1 l/100 km fogyasztású autóként hirdeti a Toyota a Prius Plug-in Hybridet. A gyári érték nem csupán hozható, alul is múlható.


Mini Cooper S E Countryman 4ALL teszt

Multivitamin - Mini Countryman plug-in hibrid teszt

Ha felnövök, gazdaságos hibrid leszek. Na jó, inkább divatos élményautó. Azért jó lenne terepezni is, és a praktikum sem utolsó szempont.

Még több teszt

Használtautó.hu

BMW 530d (Automata) AKCIÓ!

BMW 530d (Automata) AK...

Ár: 2.000.000 Ft

Évjárat: 2004

Kivitel: Sedan

Üzemanyag: Dízel

VOLVO 440 1.8

VOLVO 440 1.8

Ár: 349.000 Ft

Évjárat: 1994 / 10

Kivitel: Ferdehátú

Üzemanyag: Benzin/Gáz

OPEL TIGRA 1.4i 16V AKCIÓ!

OPEL TIGRA 1.4i 16V AK...

Ár: 279.000 Ft

Évjárat: 1995

Kivitel: Coupe

Üzemanyag: Benzin

Még több autó