Így válasszunk hitelt az autóvásárláshoz!

Fizetett hirdetés

Ez jól jöhet, ha autót szeretnél vásárolni!

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

A legtöbben igen körültekintően választunk magunknak új autót. Vajon ugyanezt tesszük a hitellel is, amiből a vásárlást finanszírozzuk?

Ha autóvásárlásról van szó, alaposak vagyunk
Hirdetés

Az autó sokunk számára a mindennapok része. Munkába vagy vásárolni járunk vele, iskolába visszük a gyerekeket vagy kirándulni megyünk. Ezért fontos, hogy megfeleljen a használati szokásainknak, kényelmes és tartós legyen. Itt meg is állhatnánk, de az autó ennél sokkal több. Többet jelent számunkra, és többet mutat rólunk. Sebesség, gyorsulás, vezetési élmény, szépség. Az ilyen dolgok még azok számára sem elhanyagolhatók, akik azt vallják, hogy nem érdekli őket az autók. Épp ezért többnyire nagyon alaposak vagyunk, amikor új autót keresünk. Utánaolvasunk a márka és a típus jellemzőinek, műszaki teljesítményének, hogy milyen felszereltséggel vásárolhatjuk meg az autót, milyen használatnál ideális, mekkora a csomagtere és milyen a belső tér kialakítása. Milyen a műszerfal, kézre állnak-e a kapcsolók, érintőképernyős-e a kijelzője. És persze nem mellékes az ár sem, hogy mi van benne az alapárban és mennyit kell fizetnünk az extrákért. A lista végtelen. A döntésnek sok tényezője van, és mi türelmesen tájékozódunk. De vajon ugyanilyen alaposak vagyunk, ha a kölcsönről van szó, amit az autó megvásárlására használunk? Nem valószínű, hiszen csak kevesek kedvelt időtöltése a bankok hirdetményeinek böngészése. Szerencsére erre nem is feltétlenül van szükség, de berohanni az első utunkba eső bankba, és felvenni az ügyintéző által ajánlott első kölcsönt, nem biztos, hogy jó ötlet. Hiszen a kölcsön gyakran addig velünk van, míg maga a megvásárolt autó, de akárhogy is, 5-7 évre jellemzően elkötelezzük magunkat. Nem mindegy tehát, hogy melyik bank ajánlata mellett tesszük le a voksunkat, hisz egy jó és egy közepes ajánlat között százezres különbség is lehet.
Persze nem kell bankárnak átképeznünk magunkat, ha jól akarunk járni. Keressük meg az arany középutat, vértezzük fel magunkat némi alapinfóval, és csináljuk okosan! Kalkuláljunk!
A személyi kölcsön kalkulátor nagy hasznunkra lehet a választásban. Egy oldalon láthatjuk a bankok személyi kölcsön ajánlatait azonos jellemzők mentén összehasonlítva, annak a paraméternek a mentén sorba állítva, amit mi fontosnak találunk. A kalkulátorban beállíthatjuk, hogy mekkora összeget szeretnénk, azt mennyi idő alatt fizetnénk vissza, és mindehhez mekkora jövedelmet tudunk igazolni. A találatokról aztán részletesen is tájékozódhatunk.
Mielőtt megnéznénk pár kedvező ajánlatot és akciót, lássuk, hogy mit érdemes nézni egy személyi kölcsönön?
Mi alapján válasszunk személyi kölcsönt?
Először is, miért személyi kölcsön? Ez egy fedezet nélküli hitel viszonylag kis (10-12 millió forint alatti) összegre, fix kamat mellett. Kezdő költségekkel nem igazán kell számolnunk, és a futamidő sem túl hosszú, legtöbbször legfeljebb 7-8 év lehet. Mindössze a személyes dokumentumainkra, egy jövedelemigazolásra és egy bankszámlakivonatra lesz szükségünk hozzá. Pozitív hitelbírálat esetén a pénz napokon belül a számlánkon lehet. Léteznek autóhitelek is, de ezek nem azok a régi típusú hitelek, ahol a hitel fedezete a megvásárolt autó volt. A most kínált autóhitelek olyan személyi kölcsönök, amelyek szabad felhasználásúak, és épp ezért autóvásárláshoz is használhatók, vagy a személyi kölcsönnek olyan változatai, amelyeket a bank kifejezetten autóvásárláshoz kínál. Nézzük meg ezeket is, de nem kell hozzájuk ragaszkodnunk, mert nem biztos, hogy ezekkel járunk legjobban.
Milyen összegben gondolkodjunk?
Senkinek sem ajánljuk, hogy a teljes vételárat kölcsönből fedezze. Különösen igaz ez drágább autók esetén, és persze az igazán drága modellekre egy személyi kölcsön nem is volna elég. A legjobb, ha a kölcsönt arra használjuk, hogy azzal kiegészítsük a saját megtakarításunkat, illetve ha volt, akkor az előző autónk eladásából származó összeget. Autóvásárlásnál jellemző a 3-5 millió forint közötti hitelösszeg.
Nem mindegy, mekkora a jövedelmünk
A jövedelem nagysága több szempontból is fontos. Egyrészt azért, mert abból kell majd fizetnünk a kölcsön törlesztőrészleteit, másrészt pedig azért, mert ez határozza meg, hogy mekkora kölcsönt igényelhetünk. Ha a fizetésünk 600 ezer forint alatt van, akkor annak a felét, ha felette, akkor 60 százalékát teheti ki a hiteltörlesztőnk. De főleg azért, mert ha a banknál számlát nyitunk, és oda havonta bizonyos összegű utalást vállalunk, például ide kérjük a fizetésünket, akkor a banktól kedvezőbb kondíciókat kaphatunk. A kalkulátorban ezért célszerű beállítani a jövedelmet, mert akkor az ahhoz tartozó kedvezményes kamatok mellett szerepelnek a kölcsönök a találati listában. A legtöbb banknál 250 ezer forintos jövedelemnél már van némi kamatkedvezmény.
Milyen hosszú legyen a futamidő?
A személyi kölcsönöknél egész rövid, akár 1 vagy 1,5 éves futamidőt is választhatunk, banktól és konstrukciótól függően. Vannak persze olyan ajánlatok, ahol nagy összeget igényelhetünk, de azt legalább 5 évre, vagy az igényelt összegtől függ a lehetséges futamidő hossza. Azt fontos tudni, hogy hosszabb futamidő esetén alacsonyabb törlesztőrészlettel számolhatunk. Ez alacsonyabb jövedelemnél jó hír lehet, ugyanakkor a hosszú futamidő alatt több kamatot fizetünk ki a banknak. Mondjuk, hogy 3 millió forintot szeretnénk felvenni 6 évre, havi 350 ezer forint igazolt jövedelem mellett, akkor ennek a kölcsönnek a havi törlesztőrészlete 62 300 forint. Ugyanez a kölcsön 8 évre már csak 52 600 forint havonta, de míg az első konstrukcióban összesen 4 485 000 forintot fizetünk vissza a banknak, addig a másodikban 5 051 600 forintot. Az eltérés tehát nagy, ezért ne nyújtsuk a futamidőt indokolatlanul. Ha ugyanehhez a kölcsönhöz 500 ezer forintos jövedelmet tudunk igazolni, akkor viszont a kedvezményes kamat miatt havi 61 000 forintos törlesztőrészlettel kell számolnunk. (A példát az UniCredit Bank kölcsönei szolgáltatták, de a számokat kerekítettük, ezek tehát nem a bank valós ajánlatai.) Van persze olyan konstrukció, amelyet kifejezetten autóvásárláshoz igényelhetünk. A MagNet Bank autóhitelének keretében – ami egy autóvásárlásra szánt személyi kölcsön – akár 8 millió forintot is kaphatunk, a futamidő pedig 10 év is lehet. Ennek a kölcsönnek a törlesztőrészlete 5 millió forintos hitelösszegnél is befér 100 ezer forint alá, tehát nagyon kedvező.
Figyeljük az akciókat!

Mert akciót mindig kínál valamelyik bank.

A CIB Bank például most jött ki a Black Friday akciójával, amelynek keretében az Előrelépő Személyi kölcsöne mellé 100 ezer forint jóváírást ad, ha a kölcsönt 2023. november 13. és 26. között igényeljük. Ez nagyjából egy 5 millió forintos, 6 évre igényelt kölcsön egyhavi törlesztőrészlete. Az UniCredit Bank november 30-ig történő igénylésnél és legalább 3 millió forintos hitelösszegnél egyhavi törlesztőrészletet, legfeljebb 50 ezer forintot visszatérít, és további 30 ezer forintot kaphatunk vissza, ha a kölcsönt online igényeljük, és azt rendben törlesztjük. Az MBH Bank akkor téríti vissza egyhavi törlesztőrészletünket, legfeljebb 200 ezer forintot, ha legalább 400 ezer forintos jövedelmet tudunk igazolni, és a kölcsön mellé Jóljáró csomagban új, a bank által meghatározott hitelkártyát igényelünk. Érdemes tehát az autó kiválasztása mellett a kölcsön kiválasztására is időt szánni, és megkeresni a legkedvezőbb konstrukciót és a legjobb akciót. Ha körültekintők vagyunk, akkor nemcsak az autónknak örülhetünk, de a kölcsönnel is jól járunk.
Cikkünk összeállítását a BiztosDöntés.hu segítette.
Fizetett hirdetés
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

  • 2023.11.15. at 15:19
    Permalink

    Látom, hogy fizetett hirdetés, de akkor sem gondolnám, hogy személyi kölcsönből kellene autót vásárolni. A személyi kölcsönnek jellemzően magasabb a kamata, hiszen nincs mögötte fedezet. Autót jelenleg 0% THM-mel is lehet vásárolni (egyes márkáknál), a személyi kölcsön ennél biztosan drágább.

Vélemény, hozzászólás?