Egyedi jármű vagy alkatrész kellene? Az Autofer legyártja!

Fizetett hirdetés

Hűtőkocsi, rab- vagy állatszállító? Mindegyiket kínálja a szegedi Autofer ZRt.

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Speciális igényekhez egyedi járműgyártás szükséges. Ilyen is van itthon, a szegedi Autofer ZRt. bő 50 év tapasztalatával dolgozik.

Autóvásárláskor, autóválasztáskor minden esetben a legfontosabb annak tisztázása, hogy mire is fogjuk használni az adott járgányt. Haszonjármű esetén ez még alapvetőbb kérdés, s hiába kínálnak a nagy gyártók temérdek felépítményt, léteznek speciális igények. Az ilyen szükségletek kielégítésére pedig minél nagyobb egy üzem, minél nagyobb szériában gyárt, annál drágábban lesz hajlandó. De jó hír, hogy vannak megfizethető hazai vállalkozók, s ilyen a körükben az egyik legnagyobbnak számító szegedi Autofer ZRt., amely 1991-es alapításával is komoly múltra tekinthet vissza, ám valójában az 1950-ben létrehozott, a magyar motorizáció egyik úttörőjének számító XI. számú Autójavító Vállalat jogutódja. Már az előző rendszerben is temérdek érdekes felépítményt készített: daruzható mentőkonténert, mobil üzemanyagkutat, de volt például körablakos "egyterű jellegű" UAZ prototípusa is. Jelenlegi igazgatója még gyakornokként kezdte az ipart az életét végigkísérő üzemben, s úgy tűnik, nem csak ő tekint második otthonaként az amúgy több mint 6000 négyzetméternyi fedett szerelőcsarnokban tevékenykedő, ISO 9001 minőségbiztosítási rendszerrel dolgozó cégre. Ugyanis mindenki tudja: a vállalat akkor lesz sikeres, akkor maradhat fent, ha tökéletesen ki tudja elégíteni ügyfelei igényeit.
Az egykor több mint 380 főt alkalmazó üzemet is megérintette ugyan a válság, de most már nem panaszkodik, illetve a több lábon állás taktikájával a nehezebb éveket is át tudta vészelni. Három fő profilja ugyanis jól ki tudja egészíteni egymást, ki tudja egyenlíteni a különböző területek kereslet-ingadozásait. Járműfelépítmény-gyártás a karosszériaüzemben, alkatrészgyártás a forgácsolóüzemben, és ha ez nem lenne elég, lakatosüzeme szinte bármilyen acélszerkezet legyártására kész. Akár épületszerkezetek is készülhetnek az Autofernél, de a fő profil természetesen az autóipar. Talán soha nem fogjuk megtudni, hogy az egyik legnagyobb futóműgyártónak számító BPW, meg mellette a Contitech, a ZF, a Schwarzmüller, valamint a Rába és a Volán beszállítójaként hány járműben találkozhatunk az Autofer alkatrészeivel. Gömbcsuklók, kormányösszekötők, gömbfejek, lengőkarok, csapok és perselyek - hosszasan sorolhatnánk, hogy mi minden készülhet az Autofer forgácsolóüzemében, természetesen számítógép-vezérlésű gépeken, ahogyan azt is, hogy hány országba, hányféle teherjárműhöz kerülnek az ott készült pótalkatrészek.
Hirdetés
Az igazi érdekesség viszont a speciális felépítményeket készítő karosszériaüzem. Már-már autógyártásnak is tekinthető, s adott esetben akár tényleg teljesen egyedi járművek készülhetnek az Autofernél, de előfordul, hogy kész alvázakra építkeznek. Vevői igénytől függő, hogy egy teherautó alváza vagy egy kész pótkocsi-alváz lesz-e az alap vagy teljes mértékben egyedi pótkocsi készül. Mindegyikre számos példa létezik, s hogy melyiket javasolja az Autofer, azt csakis a megrendelő igényei szabják meg. Nincs katalógus - csak korábbi példák, s a vevőnek sem kell azt tudnia, hogy neki milyen jármű szükséges, ennek meghatározásához van bő fél évszázadnyi tapasztalat az Autofernél. A karosszériaüzem vezetője, illetve tervezője is számos esetben olyan már korábban bevált megoldásokat javasol a megrendelőknek, amelyekre ők korábban nem is gondoltak.
Mert mi számít egy fuvarozónak, illetve termelőnek? Hogy egységnyi árura minél kevesebb szállítási költség jusson. S ez nem csak azon múlik, hogy a járműben milyen motor van, az mennyire takarékos és megbízható, hanem azon is, hogy a raktér a lehető legjobban kihasználható legyen, bírja a terhelést. Készítettek már háromszintes, hidraulikusan felemelhető emeleteket adó élőállat-szállító pótkocsikat az Autofernél, temérdek különféle terményszállítót, targoncaszállítókat, stb. Most pedig épp 15 kamionra építenek felépítményeket a szentesi Hungerit számára, hogy azok új palettáikhoz tökéletesen illeszkedjenek. Ez a megrendelés jól mintázza azt, hogy milyen kiszolgálásra képes a cég. A megrendelő csak az igényeit kellett rögzítse, s a teljesen új kamionokat is az Autofer szerezte be, ő tervezte, engedélyeztette és gyártja a felépítményeket, s a teljesen személyre szabott kamionokat vizsgáztatva, menetkészen adja át. Más megrendelőknek akár használt járművekre is építkeznek - ezért állt például ottjártunkkor másik féltucatnyi - még jó karban lévő de nem új - Volvo is az üzem udvarán. A felépítményeket nem egyszer egyik járműről a másikra építik át, a minőségről ugyanis sokat mond, hogy jellemzően többet bírnak, mint a gépkocsik. Hozzá kell tenni – amennyiben valóban arra használják, amire tervezték. Előfordult ugyanis, hogy egy alumíniumból készített pótkocsi utólagos megerősítést igényelt – a tervezettnél nagyobb pontterhelést kapott. A megrendelő mást is szállított vele, mint amit a megrendeléskor, a tervezéskor mondott. A cég munkadíj nélkül erősítette meg a pótkocsit, ám a vevő is jobban járt volna, ha nem utólagos, állásidőt eredményező javításra került volna sor.
Fontos tudni, hogy az Autofer ZRt. gyártmányai közül élőállat- és takarmányszállító felépítményekre, pótkocsikra az MVH géplista szerint 40–60 % EU támogatás igényelhető
Van Autofer hűtődoboz, ami már több mint 20 éve szolgál csupán karbantartással, de javításra, korszerűsítésre, átalakításra, kiegészítők felszerelésére is vállalkozik a cég, akár nem náluk készült felépítmények esetén is. Megrendelői között a Magyar Honvédség is régi partner. Konténeres felépítményeket, tűzszerészeti utánfutókat és Unimog alvázakra ponyvázott csapatszállító felépítményeket egyaránt nagy számban gyártott már az évek során a NATO beszállítói minősítést is megszerzett Autofer. Mondhatjuk, hogy bármilyen egyedi gyármű építése, tervezése és javítása kapcsán is érdemes őket keresni, hiszen tényleg komoly tapasztalatuk van.
Fizetett hirdetés
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?