Egészségügyi haszna is van a sportautóknak

A Hyundai az IONIQ 5 N-nel szállt harcba az enyhe depresszió ellen, és győzött

A szürke norvég tél rányomja a bélyegét az ott lakók közérzetére, de egy új kutatás szerint egy jó élményvezetés javíthatja a hangulatot.

Norvégia nem a napsütésről és a magas átlaghőmérsékletéről híres: a tél például hat hónapig is tarthat az ország északi részén, ilyenkor a nap is alig kel fel néhány órára, vagy még annyira se. Az itt élők nem meglepő módon tapasztalhatnak enyhe depressziót, erre keresett "gyógyszert" a Hyundai. Egy új kutatáshoz csatlakoztak, ami az "öröm mélységét" hivatott mérni - azaz gyakorlatilag számszerűsítik az emberek hangulatának szintjét, ezáltal pedig meg is lehet vizsgálni, egyes tevékenységek okoznak-e javulást a közérzetben.
Hirdetés
A Hyundai azt hozta el Norvégiába, amivel a legnagyobb eséllyel tudja javítani az emberek kedélyét. Az IONIQ 5 N 650 lóereje és 770 Nm-es maximális forgatónyomatéka, 3,4 másodperces 0-100 km/h-s sprintje és a 260 km/h-s végsebessége egyértelműen mosolyt kell, hogy csaljon a sofőrjei arcára. A kísérletet Rjukanban végezték, ahol 20, enyhe depressziós tüneteket mutató alany ülhetett a sportos SUV kormányához. A kutatók kétféle szempontot vizsgáltak a kísérlet alatt: egyrészt, hogy az adott személy hangulata pozitív vagy negatív irányban változik, másrészt pedig ennek a változásnak az intenzitását. Az eredmények magukért beszélnek: a résztvevők 75%-a tapasztalt pozitív hangulatválzotást az IONIQ 5 N tesztvezetése után. Az öröm szintjének emelkedését számszerűsítették is: az élmény előtti állapothoz képest átlagosan 28%-kal javult az alanyok hangulata, a legmagasabb változás pedig 67%-os volt. Az élménykörök után ráadásul mérhető is volt a hangulat pozitív szintjének csökkenése, ami arra utal, hogy valóban az IONIQ 5 N vezetése okozta az örömöt, még ha csak átmenetileg is. Az "öröm mélysége" egy új elméleti fogalom, amit ebben a kísérletben mértek először tesztalanyokon. A kutatók remélik, hogy ezzel újabb és alaposabb módokon lehetünk képesek megérteni az emberek hangulatváltozásait, bár - mint szinte minden esetben - hozzáteszik, hogy további kutatásokra van szükség az eredmények alátámasztására.
Hirdetés
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?