Világrekord gyorsulás elektromos versenyautóval

Kevesebb mint 2 másodperc szükséges a 0-100 km/h sprint megfutásához

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

F1-es autókat meghazudtoló gyorsulás, mindez különösebb hanghatás nélkül.


A Zürichi Szövetségi Műszaki Főiskola hallgatói bekeményítettek. November 3-án a Grimsel névre keresztelt elektromos versenyautójukkal világrekordot állítottak fel. A mini járgánnyal sikerült 1,785 másodperc alatt megfutni a 0-100 km/h gyorsulást, melyhez csupán 30 méterre volt szükség. Egy gyors osztással kiszámolva ez 12,86 m/s2-nek felel meg, amely 1,3 G. Brutális, fizikát meghazudtoló értékek.
Hirdetés
Az eddigi rekordot egy holland egyetemi csapat tartotta, 2,13 másodperccel. Összehasonlításként egy mai Forma-1-es autónak 2,5 másodpercre van szüksége a 0-100 km/h-es sprint megfutásához. Külön érdekesség, hogy az elektromos versenyautó szinte hang nélkül tudja ezt a gyorsulást teljesíteni, melyet jól szemléltet az alábbi videó.

A versenyautót összesen 30 hallgató, egy év alatt építette meg. Súlya mindössze 168 kg, a kerékagymotorok teljesítménye 200 lóerő feletti. A bődületes gyorsulás elérése érdekében a kipörgésgátló optimálisan osztja el a teljesítményt a négy kerék között. Grimsel az idén augusztusban rendezett németországi Formula Student versenyen első helyezést ért el.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?