Céges autó áfa nélkül? Lehet róla szó, de csak megfontoltan!

Fizetett hirdetés

Céges személyautók áfája is megspórolható, persze csak módjával

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Közel négy éve hódít a nyílt végű pénzügyi lízing a céges személyautó döntéseknél is. Nem mindegy azonban, hogy milyen szerződést választunk.

Személyautó áfáját klasszikus vásárlás esetén nem lehet visszaigényelni. A nyílt végű pénzügyi lízing esetében azonban a havi lízingdíjak áfáját igen - még ha csak részlegesen is, a céges használat arányában. Van azonban néhány olyan pont, amelyre kiemelten oda kell figyelni az ilyen szerződések kapcsán, különben nem csak az áfát csengethetjük be mégis, de még bírságot is kaphatunk a NAV-tól. Hogy egy kicsit izgalmasabb legyen az áfa-, azaz adóoptimalizálási játszma, nincs részletes szabályozás, hogy melyek azok a szerződéses paraméterek, amelyek gond nélkül mehetnek nyílt végű pénzügyi lízingként, s melyek azok, amelyek nem − avat be bennünket Révész Tamás, a Budapest Bank csoporthoz tartozó Budapest Autófinanszírozási Zrt. vezérigazgatója. Ők például a paraméterek tisztázására párbeszédet kezdeményeztek a Nemzetgazdasági Minisztériummal, s meg is kapták a válaszokat, hogy mely paraméterekkel nem lesz gond. Konstrukcióikat ennek megfelelően alakították ki. A tisztán látáshoz elsőként azt kell pontosítani, hogy mit jelent a nyílt végű pénzügyi lízing konstrukció. A nyílt végű pénzügyi lízing (nevéből eredően) a pénzügyi lízing egyik formája; egy speciális „bérleti viszony” és egy opcionális tulajdonszerzés kombinációja, amely adózási szempontból az első elem tekintetében szolgáltatásnyújtásnak minősül. Ez utóbbinak köszönhető az áfa-visszaigénylés lehetősége.
Hirdetés
A konstrukció sajátossága, hogy a szerződéskötéskor még nem kell eldönteni, hogy a szerződésben foglalt futamidő – azaz a „bérleti időszak” – elteltével mi legyen az autó sorsa. A zárt végű lízinggel szemben itt tehát nyitott a lízingelt jármű sorsa: a futamidő végén eldönthetjük, hogy a lízingtárgy tulajdonosaivá szeretnénk-e válni, vagy harmadik személyt jelölünk ki vevőként a megvásárlására, de lehetőség van arra is, hogy az eszközt visszaadjuk a finanszírozónak. Mindez tehát előnyös azoknak, akik a szerződés megkötésekor még nem biztosak abban, hogy tulajdonjogot akarnak szerezni a lízingelt eszközön – és persze azoknak is, akik a konstrukció adóelőnyével szeretnének élni. A személygépjárművek bérleti díja tekintetében 2012. január 1-jétől van lehetőség az áfa visszaigénylésére az üzleti használattal arányosan. Így aztán nem meglepő, hogy a nyílt végű pénzügyi lízing – mint ilyen szempontból bérleti jellegű konstrukció – egyre nagyobb népszerűségnek örvend a vállalkozások körében, hiszen segítségével a céges személygépjármű-üzemeltetés hatékonyabbá, gazdaságosabbá tehető. Ha a 27%-os áfának csak a négyötöde a cég kasszájában marad, már jelentős megtakarítás érhető el.
Nem mindegy azonban, hogy a szerződés milyen önerővel, futamidővel és legfőképp maradványértékkel születik, ugyanis mindez nagymértékben kihat az elérhető adóelőny mértékére. Ugyanakkor, ha a NAV úgy találja, hogy a szerződés burkolt vásárlást takar, akkor át fogja minősíteni a szerződést, a visszaigényelt áfát visszafizetteti és még bírságot, késedelmi pótlékot is kiszabhat. Mivel részletes szabályozás nincsen erre vonatkozóan, , a Budapest Autó a jellemző konstrukciókra kért adómegállapításokat, s így pontosan olyan szerződéseket tud kínálni, amelyek összhangban vannak a felelős minisztérium megközelítésével. Rendhagyóan alacsony, a piaci árnál jelentősen alacsonyabb maradványértéket adó, extrém rövid futamidejű konstrukció logikusan nincs a repertoárban. Ha úgy vesszük, a finanszírozó hozzáférést biztosít az adóoptimalizált személyautó döntéshez, miközben hátterével mindent megtesz az adóbiztonság nyújtása érdekében is.
Akit részletesebben érdekel a téma, a Budapest Autó megfelelő oldalán bővebben is olvashat róla.
Fizetett hirdetés
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?