BMW, amivel mindenki szeretni fog! BMW i3 teszt

BMW i3 teszt

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Emissziómentes, de nagyon megy. Finoman kidolgozott, pedig részint újrahasznosított műanyagokból épül. A BMW i3 a legjobb mai villanyautó.


Ki ül benne? Ha BMW, akkor nem egy esetben rögtön sztereotípia is társul a benne ülő sofőrhöz. Az i3 esetén biztosan nem a megszokott! Nagyon megnézik az autót, s a benne ülő embert is, de inkább csak azért, hogy elismerő pillantásokat vessenek. Az i3 ugyanis már megjelenésével, egyedi, ugyanakkor teljesen praktikus formájával is meghökkentő. Menetjellemzőivel pedig végképp.

Mekkora? Egyetlen milliméter híján négy méter hosszú az i3, nem kérdés, hogy parkolni gyerekjáték vele. Nem csak azért, mert elképesztően jó felbontású tolatókamera, meg persze első-hátsó radar segíti a sofőrt, hanem azért is, mert BMW-hűen hátsókerékhajtású, így az i3 virsliszélességű), ugyanakkor malomkőnyi, 155/70 R19-es gumikat hordó első kerekei igencsak kitekerhetőek, így a fordulókör átmérője mindössze 9,86 m. A szélesség 1775 mm, amivel az utastér már kellően tágas, de azért a szűkebb utcákban is el lehet férni. A magasság 1620 milliméterével egyterűs, ahogyan egyébként az utastér padlója és így az üléspozíció is emelt, a ki-beszállási kényelem ezért (is) jó - leszámítva a kissé széles és magas küszöböket.

Jó beszállás, magas küszöb? Igen, a küszöb egy kicsit magas és vaskos, az alumínium vázra épülő karosszéria pedig karbonszál erősítésű műanyag (ezért is lehet) az akkumulátorral megpakolt i3 tömege 1,2 tonna alatti. A beszállási komfortot azonban nem érheti kritika. Középső tetőoszlop ugyanis nincs, az első ajtók pedig ennek megfelelően előre, a hátsók hátrafelé nyílnak - B-oszlop híján nem is tehetnék másként. Bár a hátsó ajtók csak az elsők nyitása után tárhatóak fel, a gyakorlatban ez nemigen zavaró, legalább biztosak lehetünk, hogy a hátra rakott gyermekek menet közben nem fogják kinyitni az ajtót.

Hátra csak gyerekek ülhetnek? Bár logikus, hogy hátra a gyerekek üljenek, nem csak ők férnek el ott, babahordozó pedig az utaslégzsák kikapcsolásával az első utasülésre is rakható. Hátul mindkét ülőhelyen van Isofix csatlakozó, könnyen elérhetően, a támlában külön házban. Praktikus, hogy az övvonal hátul lejjebb van, mint elöl. Kívülről épp ezen formai elem miatt tűnhet sokaknak furának az i3, pedig ez kell ahhoz, hogy hátulról a gyerekek is kilássanak. A hátsó két ülőhelyet középen kettős pohártató szeparálja, jó lenne ha lehetne rendelni ötüléses, hátul középen kompromisszumos ülőhelyű verziót. Így viszont négy felnőttnek gond nélkül elegendő a helykínálat minden irányban, talán egyetlen dolog jegyezhető fel negatívumként: a felnőttek lábai csak akkor csúsztathatók az első ülések alá, ha azok nincsenek a padlóra eresztve. Ez persze akár pozitívum is lehet: a kissé magas padlószintre teljesen ráengedhetők az első ülések.

Újrahasznosított műanyagok az utastérben? Olyannyira környezetbarát autó az i3, hogy kárpitjainak zöme reciklált plasztik. Látványosan is mutatja ezt, viszont műszerfali fa (hatású) betéteivel, finom szöveteivel, az ajtókra és az ülésekre rakott bőr(szerű) szigeteivel a beltér a legfinomabb modern enteriőröket idézi. Kortalannak tűnik a forma- és a természetesen sokféleképp variálható színvilág, huszonéves fiatalok és akár nyugdíjasok egyaránt otthon és elvarázsolva érezhetik magukat az i3 modern utasterében.

Kik ülhetnek bele? Nyilvánvaló, hogy akárki is ül az i3-ba, tehetős, nem alapmodelleken szocializálódott emberként fogja választani. A BMW első és egyetlen tisztán elektromos autója ennek megfelelően kompromisszummentes. A sofőr és az utasok is a BMW-től megszokott minőséget kapják. A navigáció írásfelismerős iDrive által vezérelhető, a távolságtartós, araszolófunkciós tempomat tökéletesen működik, a vezetés könnyítésére még a kormányt forgató dugózási asszisztens is van, 60 km/óráig és csak autópályán, azaz kétoldali sávfelfestésnél. Ezt itthon sehol sem sikerült működésbe hozni, igaz, komoly dugóba sem sikerült kerülni, meg aztán talán a sávfestéseink sem a legjobbak.

Hova való? Egyértelműen városi autó az i3. Nem fáj, ha épp dugóban kell ücsörögni benne, hiszen kellemes a környezet, világos (nyitható panorámatetővel) derített a beltér, egész jól szól a feláras harmann/kardon hifi (vájtabb fülű kollégák a mély hangokat kissé hiányolták), ugyanakkor teljes értékű négyülésesként, 260 literes csomagterével kisebb kirándulásokra is pont elegendő. A szabályos egyenesekkel határolt, küszöb nélkül könnyen pakolható csomagtérbe egy nem túl nagy babakocsi pont belefér, fedélzeti bőröndből is simán elnyel kettőt, melléjük még néhány kisebb táska is berakható. A hátsó támlák lebillentésével egészen nagy, 1,4 méter hosszú, 1100 literes, síkpadlós teret kapunk, úgy akár nem túl nagy bútorok is hazavihetők a villanyautóval - lapra szerelve mindenképp.

Mi és hogyan hajtja? Még nem szakadunk el a csomagtértől, ugyanis az az alá épített, a hátsó kerekeket közvetlenül hajtó villanymotor ecsetelése következik. A szinkronmotor csúcsteljesítménye 170 lóerő, állandó teljesítményként azonban 102 lóerőt tud, 250 Newtonméter nyomatékát már indulástól adja. Villanyautós szinten ez bizony nagyon nagy teljesítmény, s ez a menetdinamikai értékeken is meglátszik, a fogyasztáson viszont nem annyira. A viszonylag könnyű i3 50 km/órára 3,7 másodperc alatt ugrik, a 100 km/órás sprintet már-már sportautósan, 7,2 másodperc alatt teljesíti. Végsebessége 150 km/óra, viszont azt több szempontból sem kívánja. Bár motorzaj nincs, az alacsony gördülési ellenállású, speciális (elöl 155/70 R19, hátul 175/65 R19) méretű abroncsok zaja jól hallható, s a szélzaj sem távoli. A nagyobbik baj, vagy talán szándékos, a spórolós vezetést célzó trükk, ami távol tartja a sofőrt a tetemesebb fogyasztást adó magasabb tempótól, az az elülső virslikerekek miatti egyenesfutás. Nem vészesen rossz, de nem is BMW-sen jó. Lehet az i3-mal gond nélkül 130 km/órás tempóval közlekedni, s a 130 kilométeres hatótávot talán még úgy is tudja.

Mennyi a hatótávja? A gyártó 130-160 kilométeres hatótávot ad meg az i3 esetén, bár néhol a 190 kilométeres elméleti érték is feltűnik (a klímát nélkülöző, legfeljebb 90 km/órás tempót engedő eco pro+ üzemmódban). Tesztünkön a padlóba épített 22 kWh-s lítium-ion akkumulátorral a 130 kilométeres hatótáv még a menetdinamikát gyakorta próbálgatva is tarthatónak bizonyult, országúti higgadt autózással pedig nyilván hozható a 160 kilométeres érték is, ahogyan a hagyományos autóknál a gyári fogyasztás is. Biztosan nem fogjuk tudni keresztben autózással sem apasztani a hatótávot, az ESP kikapcsolhatatlan, legfeljebb csak laza talajon lehet kikapartatni a hajtott hátsó kerekeket. Induláskor jól érezhetően nem is adja rögtön az elektronika a teljes nyomatékot, ezért a komolyabb gyorsítóerő menet közben jön meg - lehet is érezni gyomrunkkal.

Milyen vezetni? A zsebben hordható okoskulccsal csupán a kilincs meghúzásával juthatunk az autóba, nem csak a beszállás, az indítás és az indulás is egyszerű. Egyetlen kapcsológombbal indítjuk hozzuk menetkész állapotba a villanyautót, elektromos kapcsoló a váltó menetmódkapcsoló, amin előre- és hátramenet, üres és a "kikapcsolással" automatikusan is aktivizálódó parkolási reteszelés nyomható. A rögzítőfék visszagurulásgátlós, elektronikus - ha behúztuk, akkor bekapcsolt biztonsági öv esetén automatikusan old, egyébként gátolja az autó mozdítását. Nem túlzottan közvetlen a kormány, de az autó egyterűs jellegéhez mérten ez nem zavaró. A "gázpedál" a márkától megszokottan buszos, azaz alsó forgáspontú. Megszokást igénylő, de nagyon meg is szerethető, hogy a pedál felengedésére nagyon erőteljes a motorfékhatás, azaz a visszatermelés (automatikusan kapcsolódik olyankor is a féklámpa), így az i3 gyakorlatilag egyetlen pedállal vezethető. Bár a fékre nincs nagyon szükség, ha mégis kell, komoly méretű tárcsák lassítanak elöl-hátul.

Hogyan tölthető? Hagyományos konnektorból legfeljebb 8 óra alatt telíthetjük a padlólemezbe épített lítium-ion akkukat. A töltés természetesen időzíthető, ahogyan az elektromos klímával is előhűthetjük, előfűthetjük az utasteret. A töltőcsatlakozót LED-csík világítja meg, alapból fehéren, töltés közben kéken, feltöltött akku esetén zölden mereng a töltőnyílás környéke. Létezik gyorstöltés is. A leggyorsabb, az akkut akár fél óra alatt 80%-ig telítő 50 kWh-s verzió viszont itthon egyelőre nem érhető el, hiszen a BMW nem CHAdeMO, hanem CCS csatlakozós, olyan pedig egyelőre nincs itthon. Köztes megoldásként viszont néhány helyen, például az ELMŰ Váci úti székházánál nemcsak ingyenesen, hanem a gyári kábellel 3-4 óra alatt telíthető az akku. Ráadásként közben még a parkolásért sem kell fizetni. További használati előny, hogy a töltőkábelek használaton kívül nem a csomagtérből vesznek el helyet, az első "gépházfedél" alatt pont elférnek a defektjavító szett és a kompresszor mellett. Mivel a töltőkábelt a töltőoszlop és a lezárt autó is reteszeli, utcai töltés során sem kell ellopásától félni.
Hirdetés

Ki fogja ezt megvenni? Könnyű az i3 által elcsábulni a villanyautózás felé, a 130 kilométeres hatótávval ugyanis a fővárosból akár a Balaton is elérhető lehet, a hét közbeni autózáshoz pedig sokaknak elegendő lehet csupán hetente egyszer "tankolni". Bár 11,83 millió forintos alapárával az i3 nem olcsó, az alsó hangon is 8 millió forint magasságában kezdődő legolcsóbb villanyautókhoz képest ad annyival többet, hogy az ajánlat messzemenően versenyképes lehessen. Igényesebb a beltér, komolyabb a teljesítmény, csaknem végtelen az opciós lista. Mivel villanyautóba amúgy sem lehet olcsón ülni, a prémiumkivitel pont azokat nyerheti meg, akik hajlandóak és képesek komoly összeget beletenni egy autóba. Ők pénzükért nem csak emissziómentes, finom, csekély karbantartási igényű, hanem kellően egyedi, ráadásul "szimpatikus", jó társadalmi elfogadottságú autót kapnak. Novembertől már itthon is kapható az i3, drukkolunk a terjedéséhez!

Nem csak fotózási, forgatási helyszínnek tökéletes – Skanzen Szentendrén
Különleges autó, különleges helyszínt kerestünk. Nyilvánvaló volt, hogy a BMW i3 megérdemli, hogy a lehető legjobb képeket készítsük róla - legyen szó álló- vagy mozgóképről. Viszont az is, hogy korlátozott hatótávjával nem mehetünk vele nagyon messzire. Adta magát, hogy a Budapestről könnyedén elérhető, nem egész 25 kilométernyire lévő szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeumba, azaz a Skanzenbe vigyük. Oda, ahol az i3-assal nem csak a jövőbe utazhatunk, hanem bejárhatjuk a 18. század közepétől a 20. század első feléig Magyarország nyolc különböző tájegységét. Felső-Tiszavidék, Kisalföld, Bakony, Balaton-felvidék, Felföldi mezőváros, Észak-magyarországi falu, Alföld, Nyugat- és Dél-Dunántúl egyaránt a rendelkezésünkre állt több mint 400 mesés építménnyel. Végül csak a Felföldi mezővárosba és az Észak-magyarországi faluba jutottunk el. Csupán e két tájegység is bőven elegendő látványosságot adott ahhoz, hogy videónk, fotóink mesés helyszínt kapjanak.
Az viszont egyértelmű volt, hogy a Skanzen, az amúgy az autók számára zárva tartó Skanzen olyan hely, ahova családostul vissza kell menni. Hogy a látogatókat ne zavarjuk, mi hétfőn forgattunk ott. A múzeum pedig keddtől-vasárnapig látogatható. Bizonyára fotóinkról is visszaköszön, hogy nem egy rideg kiállítótermekkel teli épületkomplexumot jelent, hanem egy élettel, a korabeli vidéki, kisvárosi élettel teli mesevilágot, ahol minden izgalmas, ahol nem unalmas előadásokból, elbeszélésekből ismerhető meg a múlt, ismerhetők meg a korabeli szokások és mesterségek. Nem csak megtekinthető, ki is próbálható például az ostorkészítés, vagy a bőrfeldolgozás, megismerhetők a pásztorok és még temérdek más is. Közben jó levegőn vagyunk, nyugalom van, béke van. Szén-dioxidot, netán koromrészecskéket kipufogó autóval nem is lett volna képem a Skanzenbe kéredzkedni, az i3-as viszont adta a helyszínt, amit ezúton is nagyon köszönünk! Az olvasóknak pedig nem is tanács, hanem inkább titkos tipp, hogy a szentendrei Skanzent feltétlenül érdemes megismerni!

Értékelés
Pozitív
Tágas és igényes utastér, egyedi és praktikus forma, elegendő méretű csomagtér, néma és erős villanymotor, jó menetdinamika, tömegcsökkentést hozó felépítés
Negatív
Itthon nem elérhető a gyorstöltés, a hátsó ajtó csak az elsővel együtt nyitható, prémium ár, nincs ötüléses verzió
Árak
Tesztautó ára
0 Ft (2014.10.27.)
Műszaki adatok
Teljesítmény:
125 kW (170 LE) 4800 1/min-nél
Nyomaték:
250 Nm
Gyorsulás 100 km/h-ra:
7,2 s
Végsebesség:
150 km/h
Méretek
Hosszúság:
3999 mm
Szélesség:
1775 mm
Magasság:
1578 mm
Saját tömeg:
1195 kg
Össztömeg:
1620 kg
Terhelhetőség:
425 kg
Tengelytáv:
2570 mm
Karosszéria-kivitel:
ötajtós
Csomagtér:
260-1100 l
Belső szélesség elöl:
1405 mm
Belső szélesség hátul:
1270 mm
Belmagasság elöl:
880-935 mm
Belmagasság hátul:
935 mm
Hátsó lábtér 180 cm-es vezető mögött:
200 mm
Ülőlap hossza elöl:
515 mm
Ülőlap hossza hátul:
435 mm
Csomagtér maximális szélessége:
1025 mm
Csomagtér szélessége a kerékdobok között:
1020 mm
Csomagtér magassága:
350-634 mm
Csomagtér hossza:
675 mm
Csomagtér hossza üléshajtással:
1400 mm
Raktérnyílás szélessége:
900 mm
Raktérnyílás magassága:
660 mm
Motor és váltó
Motor:
villanymotor
Sebességváltó:
egyfokozatú
Nyomaték:
250 Nm
Teljesítmény:
125 kW (170 LE) 4800 1/min-nél
Menetteljesítmény
Végsebesség:
150 km/h
Gyorsulás 100 km/h-ra:
7,2 s
Menetzaj
Menetzaj 50 km/óránál:
58 dB(A)
Menetzaj 90 km/óránál:
64 dB(A)
Menetzaj 130 km/óránál:
69 dB(A)
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

  • 2017.10.29. at 01:27
    Permalink

    Ez k…….aszott ronda és még drága is!!!! Ennyi pénzért már autót is adnak vagy egy lakást!! Ennyi pénzem lenne autóra kit érdekel a fogyasztás.

  • 2017.10.29. at 01:27
    Permalink

    Lényeg, hogy szar, ki kell jelentened már az elején, azért mert valaki hülyeséget mondott, és mert te megállás nélkül mondod a hülyeségedet. Ez valóban minden érvet megcáfol:D

  • 2017.10.29. at 01:27
    Permalink

    Idézet a videóból:

    [i]“…22 kW-os lítium-ion akkumulátor van benne…”[/i]

    Azt a bömbös már rengetegszer bebizonyította ugyan, hogy kegyetlenül mellé tud nyúlni a dolgoknak és hihetetlenül nagy hülyét tud csinálni magából, de hogy annyira elmebetegek lennének, hogy egy 125 kW-os maximális teljesítményű villanymotorral szerelt járműbe egy mindössze 22 kW-os csenevész akkumulátort tennének és ezzel a villanymotor teljesítményének több mint 82%-át teljesen kihasználatlanul hagynák az azért már tényleg esztelen kempelen szintű idiotizmusra vallana. 😛 Arról nem is beszélve, hogy ezesetben nemhogy 7,2 másodperc alatt nem vinné a 100-at a taliga, hanem talán még 27 másodperc múlva sem lenne képes ennyivel repeszteni álló helyzetből indulva.
    Persze nem is ez a helyzet, hanem csak a szokásos, kipusztíthatatlan, keverjük jól össze az energiát a teljesítménnyel című játék újabb epizódját láthattuk. Bámulatos egyébként hogy ez mennyire népszerű az egész világon, száz esetből legalább 90x arcizom rándulás nélkül összekutyulják ezt a két fizikai mennyiséget – legutóbb Glattfelder Béla mutatta be ugyanezt egy itt is megjelent videóban, korábban meg Combi27 barátunkat feszítettem keresztre emiatt néhányszor nagy élvezettel :P, hogy csak 2 példát említsek -, annak ellenére hogy ez az általános iskolai alap fizikai ismeretek része.
    Az idézett szöveg helyesen tehát így szólna:

    “…22 kW[b]h[/b]-ás lítium-ion akkumulátor van benne…”

  • 2017.10.29. at 01:27
    Permalink

    Sajnos nem ez az egyetlen meredek kijelentés a bemutatóban. Persze a fórumtroll meg a szintén sokszorosan móresre tanított Gé elvtárs sem ezt sem a többit nem volt képes észrevenni. 😉

Vélemény, hozzászólás?