Hófalak az autópályákon

Képriport az M1-es autópályáról az ORFK által

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Sokan alig akarják elhinni, hogy milyen katasztrófahelyzetet teremtett a néhol csak 10-15 centiméteres hó az autópályákon. Nekik ajánljuk az alábbi, az ORFK légifotósa által készített képriportot.


Leesik 10 centiméternyi hó, és máris járhatatlanná válnak az autópályák is? Hangzott el sokszor, sokak által az elmúlt napokban egy kissé naiv kérdés. A probléma nem elsősorban a hó mennyiségével volt, hanem azzal, hogy ehhez igen erős szél, s hóátfúvás társult. Az autópályák szalagkorlátja pedig hófogóként állította meg a hómennyiséget, hol máshol, mint az autópálya közepén. Ezért aztán ott jelentősebb hómennyiség rakódott le, az utak olyan csúszósak lettek, amilyenre senki sem számított. Nem egy, s nem kevés autót érintő baleset következett be, ami eleve blokkolta az utakat, s március 15-ére valódi katasztrófa-helyzetet teremtett. Főként azzal párosulva, hogy a hó tovább esett, a szél tovább fújt, s nem csalás, nem ámítás, itthon, a magyar autópályákon méteres hófalak alakultak ki, melyeken aztán megfelelő téli gumival, hólánccal felszerelt, de még összkerékhajtású autók sem tudtak keresztüljutni, az utat szó szerint vágni kellett és kell még helyenként most is.
A közutakat folyamatosan tisztítja a Magyar Közút Nonprofit Zrt., ám ennek ellenére még közel 130 hóátfúvás miatt lezárt útszakasz van országszerte. Az M1-es autópályán nem sokkal éjfél után nyitották meg mindkét irányban a forgalmat, tegnap azonban még tényleg katasztrófafilmbe illően nézett ki az Ausztria felé vezető gyorsforgalmi út. Miként az az ORFK honlapján olvasható, a Készenléti Rendőrség Különleges Szolgálatok Igazgatóság Légirendészeti Parancsnokság munkatársai tegnap délután helikopterre telepített speciális légifelderítő berendezéssel repülték végig az M1 autópálya legveszélyeztetettebb szakaszait, és információkkal segítették a mentésirányítást végző operatív törzsek munkáját. A rendőrségi helikopteren utazott az ORFK légifotósa, H. Szabó Sándor is, aki az alábbi felvételeket az M1 autópálya Ács és Máriapuszta közötti 25 kilométeres szakaszán készítette.
Hirdetés

Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

  • 2017.10.30. at 05:48
    Permalink

    Ezzel, tökéletesen tisztában vagyok, csak az bosszant, (nem is kicsit) hogy cirka 120 km-en keresztül, egyetlen hókotróval, vagy sószóróval sem találkoztam, miközben, voltak olyan szakaszok, ahol csak 40-nel lehetett menni.

  • 2017.10.30. at 05:48
    Permalink

    Ja, januárban, erős fagyokat követően, mérsékeltebb hófúvással. Megjegyzés: a korabeli főnököm csak az 5. napon tudott bejönni Budafokról a Belvárosba…

  • 2017.10.30. at 05:48
    Permalink

    Nem mondom, hogy hülyeségeket írsz, inkább nevezném viccesnek. A Közútkezelő nem dönthet el semmit neki egy dolga van (lett volna) biztosítani az utak tisztaságát. Másrészt azért fizetjük az autópáyladíjat, hogy minőségi szolgáltatást kapjunk érte.

    Amúgy a helyzet a későn meghozott, és rossz döntések, valamint a szervezetlenség miatt következett be. Az osztrák mentőcsapat vezetője pl. azt nyilatkozta, hogy ilyen káoszt, szervezetlenséget még nem látott. Amikor átjöttek a határon jelezte, hogy szeretné felvenni a kapcsolatot a mentés magyar irányítójával, hogy egyeztessenek a feladatokról. De ilyen ember nem volt, órákon át nem tudott senkivel sem beszélni, aki információkat adott volna neki.

  • 2017.10.30. at 05:48
    Permalink

    Kedden itt még 18 fok volt, amikor az esti híradókban bemutatták, hogy Franciaországban milyen vihar van. Azt is közölték, hogy ide is el fog érni. Akkor miért nem lehetett erre fölkészülni? A képeken végeláthatatlan kamionsorokat látni! Tudom, hogy nem passzióból ülnek az emberek a kocsiba, vagy a kamionba, de minek, ha úgy sem ér oda, ahova tart? Ezt kellett volna megakadályozni tájékoztatással és megtiltani még időben a kamionoknak a közlekedést, majd lezárni a teljes forgalom elől az utakat, amikor már egyre közeledett a vihar. Ez a megelőzés! De majd kéthétalattrendlesz, ugye?
    Egyébként meg nem vagyunk olyan gazdagok, meg fölösleges is olyan nagy és drága gépeket fönn tartani, amelyeket egy évben csak 5-10 napon használnánk. Az üres utakat meg mégis csak könnyebb eltakarítani a vihar után.
    Jól csinálták a fiúk, mert így biztosítva volt, hogy senki sem vonul fel viktorék ellen!

  • 2017.10.30. at 05:48
    Permalink

    Ez, mint minden katasztrófa helyzet nem 1,2,5 ok miatt volt, hanem sokkal több ok egy időbeni bekövetkezése miatt. 1-1 okra föl lehet készülni, de ezek kombinációjára nem. A most (is) sztárolt Ausztriában álltam én is egy napot a hó fogságában pár éve.

  • 2017.10.30. at 05:48
    Permalink

    Az M1 sem végig volt problémás. Ám ha megnézed, akkor a húfúvás kis “fészkeket” képzett az aut5ók körül. Azt szerinted sorban álló járművek esetében, amik megrekednek, hogyan lehet takarítani? Az autósok pl. miért nem ásták maguk előtt a havat, mindenkinek csak 1 méter kellett volna…ugye milyen egyszerű a fotelből hülyeséget beszélni?

    Igen, mindenki maga dönti el, hogy neki mi a fontos. És ezért vállalja is a következményeket. Ha neki a síelés a fontos és ezért 20 órát dekkol az autópályán, akkor azt. Ha pedig mindenki maga dönti el, hogy neki mi a fontos, akkor a közút kezelő is eldöntheti, hogy neki mi a fontos? vagy neki az kell fontos legyen, ami neked, egyszemélyi embernek fontos? Azt meg hogy?…ugye milyen könnyű a fotelből hülyeséget beszélni?

  • 2017.10.30. at 05:48
    Permalink

    Te azért eléggé el vagy tévedve az arányokat illetően. A legtöbb ember azért ül kocsiba, mert dolga van. Szerintem kevesen vannak, akik passzióból beülnek a kocsiba legurulnak Győrbe, majd vissza Pestre. Az, meg, hogy kinek mi a fontos senki nem tudja eldönteni. Sokan a munkahelyük miatt keltek útra. Sokan a családhoz igyekeztek a hosszú hétvégére. És van aki síelni megy. De senki ne döntse el, hogy kinek mi a fontos. Van akinek a síelés a fontos. Ez az ő dolga, más nem ítélheti meg.
    A baj azért volt, mert a kamionok ütköztek. Kamionstopot el lehetett volna rendelni. Vagy le kellett volna takarítani az utat, ez lett volna a legjobb megoldás. Fejér Megyén 3 autópálya megy keresztül. Az M1 és az M7 teljes káosz volt, az M6 érdekes módon tiszta volt, lehetett rajt közlekedni szinte végig nagy sebességgel. Érdekes, hogy éppen az M6-os az, amit nem az Autópáyla Kezelőnek kell rendben tartani.

  • 2017.10.30. at 05:48
    Permalink

    Erősen félreérted amit írtam. Pont azt próbálom elmondani, hogy nem ezek okozták a nehézségeket, hanem a leálló sávon ragadt szgk hegyek, meg ugye az ottragadtak 90%-ban indokolatlanul kockáztattak egy utat hiába tudták mi közeledik. Lehet, hogy jogos lett volna egy kamion-stop de egy szgk-stop is nyugodtan mehetett volna, csak olyan nincs. Ami van az sok buta ember, meg egy kevés aki tényleg kényszerből ment volna…

  • 2017.10.30. at 05:48
    Permalink

    Gery3, a kerdesben nem nyitok vitat, de te ertelmesen irtal ezert meg reagalok.

    Nem gondolom hogy a kamionok lennenek a baj forrasai. A kamionosak az a dolga hogy menjen amikor csak lehet akar biztonsagos akar nem. Csakhogy a mentoalakulatokat nem erdekli hogy egy baleseti helyszinen ki volt a hibas. Nekik ki kell erni a helyszinre es menteniuk kell. Egy elakadt kamion nagysagrenndel nagyobb torlodast okoz mint egy elakadt szgk es a mentese is nagysagrenddel tobb idot es energiat vesz idobe. Tobbszoros baleseteknel ezek az idok osszeadodnak. Itt jon kepbe a kozlekedesfelugyelet. Nekik meg az dolguk hogy merlegeljek a kozlekedes biztonsagat es ha szukseges idoben letereljek az utakrol akiket csak lehet. Ennek egyik intezmenyes eszkoze a kamionstop, ami egy szokvanyos eljaras es pont erre talaltak ki.

  • 2017.10.30. at 05:48
    Permalink

    ennyi erővel akkor nem kellenek kamionok a földre 🙂 nyáron azért mert meleg van, most meg azért, mert szélsőséges időjárásban próbáltak volna dolgozni, MERT AZ IS EGY MUNKA :))

  • 2017.10.30. at 05:48
    Permalink

    Igen, ez így van ahogy írod. Ettől még a kamionok csak mintegy “megkatalizálták” a forgalom leállását, a primer tényező továbbra is az intenzív havazás. Már csak azért is abszurd leírni egy olyat, hogy “baj forrása a kamionok”, mert ebből egyenesen következne az, hogy ha egyetlen kamion sem lenne, akármennyi hó eshet, lehetetlen lenne elakadni szgk-val. Csak erre reagáltam. Szóval a baj forrása az intenzív havazás, amire még rátett pár keresztbefordult kamion. Ettől még ugyanúgy elakadtak volna a szgk, ha egyetlen kamion sincs az úton, max 1-2 órával később. (Amikor előre szóltak, hogy mi lesz a helyzet, nem csak a kamionosoknak szólt, hanem szgk-nak is).
    [url]http://www.hirado.hu/Hirek/2013/03/14/09/Aramkimaradas_baleset__igy_lepte_meg_az_orszagot.aspx[/url]
    “Több mint negyven [b]autó[/b] ütközött egymásnak…..”
    “…..viharos erejű szél fúj, egyre téliesebb útviszonyokra kell felkészülniük a [b]közlekedőknek[/b].”
    Nem kamionosoknak, hanem tgk+szgk.
    “…a Magyar Közút Nonprofit Zrt. fokozott óvatosságra inti az [b]autósokat[/b].”
    Benne van az is amit írtál:
    “A nagy erejű széllökések [b]leginkább a rakomány nélküli nehézgépjárművek[/b] stabilitását veszélyeztetik, emiatt [b]több pályaelhagyásos baleset[/b] is történt”
    De nem kell kamion ahhoz, hogy leálljon a forgalom, ezért is nem ők az elsődleges tényezők:
    “Sok esetben [b]személyautók[/b], [b]tehergépkocsik[/b] csúsztak árokba vagy fordultak keresztbe az úton.”
    Úgyhogy én többször is nekifutottam, de mindig ugyanoda sikerült visszajutnom:
    A baj forrása az intenzív havazás, nem kell kamion ahhoz hogy forgalmi dugó alakuljon ki, de nyilván könnyebben megfordulnak (legalábbis az üresek biztosan).

  • 2017.10.30. at 05:48
    Permalink

    Ez legyen:
    [url]http://www.autonavigator.hu/sztori/mikor_ervenyes_a_kamionstop-7303[/url]

    Csak idoben es orszagosan kene elrendelni havas-jeges utviszonyok eseten.

  • 2017.10.30. at 05:48
    Permalink

    Én kevesebb kamionos balesetről tudok mint személyautóról, most akkor mi legyen?:D
    Amúgy igen a kamion nagyobb mint egy szgk és ha keresztbe fordul az ciki, de akkor vágjuk a fákat is mert ha eldől… amúgy a kamion tapadása lényegesen jobb, és ha keresztbe fordul az általában egy balfék szgk miatt van. Persze vannak kivételek.

  • 2017.10.30. at 05:48
    Permalink

    Valoszinuleg a kamionok akadtak el eloszor. Onnantol kezdve blokkoltak a teljes forgalmat. Egy kersztbefordult kamion jobban neheziti a mentest mint barmi mas. Ezeknek semmi keresnivalojuk havas utakon. Tobbek kozott ennek elkerulesere (is) valo a kamionstop.

  • 2017.10.30. at 05:48
    Permalink

    Az az igazság, hogy a sok havon kívül, sok birka is volt az utakon. Az autópályán történ balesetben részes egyig sofőr nyilatkozott is a tévében. Azt mondta, hogy “mentem, mentem, aztán nem láttam semmit, aztán mentem tovább és már csak azt néztem, hová ütközök”. Ha nem látok semmit, akkor talán lassítok vagy megállok.

  • 2017.10.30. at 05:48
    Permalink

    Békés megyében, a hófogókat, néhány hete, a közútkezelő munkatársai szedték össze. Legalábbis én, ott, őket láttam efféle tevékenységet folytatni. Ettől még, az M1-esen, mások is lehettek.

    Március 15-én, ugyan, nem az M1-esen, de nekem is autóznom kellett. Reggel, negyed 8 körül indultunk Kolozsvárra. Indulás előtt, a közútkezelőnél, telefonon érdeklődtem a békés -és hajdú bihar megyei útviszonyokról. Azt a választ kaptam, hogy minimális hó van az utakon, az összes gépük dolgozik, az összes út járható. Ehhez képest, az ártándi határátkelőig, egyetlen hóeltakarító gépet sem láttam, pedig számoltam serényen. Az utak állapota is, ennek megfelelő volt. Csökmő után, a Körös Volán busza az árokban.

    Átmentünk a határon és ott láttam az első hóeltakarító, sószóró gépeket. A román oldalon, csak hólé volt az utakon és minimális hókása, pedig az időjárás, ugyanolyan volt, mint itthon. Kellemesen csalódtam, a román közutasokban.

    Ezek után, nem írnám le, hogy mit gondolok a Magyar Közút Zrt-ről, azt, mindenkinek a fantáziájára bízom.

  • 2017.10.30. at 05:48
    Permalink

    A hófogókat az utak mellől ugyanazon gyüjtögető polgártársaink tüntették el , akik most Szabolcsban is lenyúlják a leszakadt vezetékeket a szélvihar után . Hatásosabb ” meggyőzéssel ” talán változna a helyzet e téren is .

  • 2017.10.30. at 05:48
    Permalink

    azok a csúnya nagy kamionok, és autók mit keresnek az egyik képen a leállósávon? csak nem ők nehezítik hogy a hómarók, hótolók,mentők, katasztrófavédő, honvédség odaférhessenek, és menthessenek?

  • 2017.10.30. at 05:48
    Permalink

    A felvételeken jól látszik, hogy a régi jól bevált hófogók egyáltalán nem voltak kihelyezve ezen a télen. Ezek mindig ki voltak helyezve az autópályák mentén a termőföldekre, pontosan az ilyen átfúvások megelőzésére. Sokszor egészen a tavasz végéig lehetett őket látni. Megjegyzem több, nagyobb főútvonal mentén is hasonló volt a helyzet. Rengeteg hely volt (van)ahova egyáltalán egész télen nem voltak kihelyezve.

  • 2017.10.30. at 05:48
    Permalink

    14-dikén, délután úton voltam. Én azt tapasztaltam, hogy az időjárási körülmények nagyon gyorsan változtak. Szerintem erre így, ennél jobban nem igazán lehetett felkészülni. Korábban ilyen még nem történt, pláne nem március közepén.

  • 2017.10.30. at 05:48
    Permalink

    Feltűnt, hogy a képeken sehol sem látni azokat a hófogó elemeket, amik régen minden ősszel kikerültek a szántóföldek szélére, és tavaszig ott voltak. Ezek fogták meg a havat az út előtt. Nem állítom, hogy minden havat megfogtak volna, de ennyi biztosan nem halmozódott volna az autópályára.
    Valahogy mostanában ezeket nem látom, pedig ez lett volna egy jó megelőzés, valamint ha már 3óra óta álltak egyesek az autópályán másokat miért engedtek még felhajtani 6 óra körül is?

  • 2017.10.30. at 05:48
    Permalink

    Az autópálya hóvédelmi elemei katasztrófálisan leszerepeltek!!!! Szántóföld 2 cm autópálya 150 cm hó!!!! Az összes havat az autópálya műtárgyai ill. az azon lévők fogták meg! Ez így életveszélyes!!!

Vélemény, hozzászólás?