Chuck Norris erejét ígéri a GM és a NASA robotkesztyűje

Együtt fejleszt a NASA és a GM

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Míg a jövőben a kétkezi munkát legszívesebben teljesen gépekre, embert formáló robotokra bíznák, most a kéz fizikai erejét váltják ki robotkesztyűvel az amerikaiak.

Nem ma kezdte együttműködését a General Motors és a NASA, már az 1960-as években közösen fejlesztették az Apollo navigációs rendszerét, majd a GM jelentős szerepet játszott az első holdjáró megépítésében is.
Együttes cél: az emberi munka kiváltása, illetve könnyítése vezérli mindkét mamutcéget, legyen szó akár autógyártásról a földön vagy kutatásról az űrben. Robonaut 2 (röviden R2) projektjük már tavaly embert formáló gépet, azaz robotot mutatott be, melynek előnye, hogy táplálék nélkül folyamatosan tartózkodhat az űrben, illetve szünet nélkül dolgozhat a gyárban.
Egyelőre azonban még nem váltják ki a fejlesztők az élő, gondolkodó embert, életét azonban olyan speciális kesztyűvel kívánják megkönnyíteni, mellyel sokkal kevésbé fárad el munkavégzés közben, így vélhetően tartósabban, precízebben tud dolgozni, kisebb eséllyel hibázik. Ehhez olyan speciális kesztyűt fejlesztettek, mellyel az ember csak vezérel, és szenzorok alapján a kesztyű végzi el a szorítóerőt. A kesztyűt egyelőre úgy kalibrálták, hogy az kevéssel több mint duplájára növelje a kéz által kifejtett szorítóerőt, így marad ugyanis meg a kellően precíz irányítás, ugyanakkor a munkás már jóval kevésbé fárad el.
Hirdetés
Míg az R2 robot kapcsán a NASA és a GM 46 szabadalmat jegyeztetett be, csupán annak karjához 21, illetve a kezét is jelentő robotkesztyűhöz 4 kötődik. Miként az R2-ből, a robotkesztyűből is tavaly márciusban készült el az első prototípus. Ma már a második is kész, mely a lítium-ion akkumulátorát és a vezérlő elektronikáját hordozó övvel együtt nem egész 1 kilogrammot nyom. A készülő harmadik generáció pedig még szerényebb méretet és tömeget ígér. Dana Komin, a General Motors fejlesztési igazgatója szerint ráadásul a jövőbe mutató munkakönnyítő eszköz nem csupán a fejlesztők kiváltsága lesz, hanem a boltokba is eljut majd, hogy akár egy kerékpárszerelő is megvásárolhassa annak érdekében, hogy könnyebben, így biztonságosabban dolgozhasson.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

  • 2017.10.31. at 02:24
    Permalink

    “” nehezebb vasak ide-oda rakásához ajánlott a robotkesztyű””

    Nehezebb vasak emeléséhez,kar és derék kell,nem szorítás!Hiába szorít erősen egy vasat meg ezzel,ha megemelni ugyanúgy az ember emeli meg nyers erejével!De ettől még másra hasznos lehet!

Vélemény, hozzászólás?