Bő 500 lóerős Audi A1

Audi A1 clubsport quattro

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Valaha a Volkswagen Golf GTI fanatikusainak találkozójaként indult a Wörthi tó partján rendezett GTI fesztivál, ma viszont a VW konszern összes sportmodelljét oda várják. Az idén 30 éves fesztiválra az Audi is készített egy ínyencséget.


A Wörthi tó partján idén június 1-4 között megrendezésre kerülő GTI fesztivál ma már messze nem csak a Volkswagen Golf GTI rajongóinak szól, bár tény, hogy 30 évvel ezelőtt számukra nyílt. Mint azt már az elmúlt években megszokhattuk, az Audi, a Seat és a Skoda is saját standdal várja rajongóit a tuning-seregszemlén, s miként a Volkswagen, az Audi is készített egy speciális verziót az idei találkozóra. Ez utóbbi azonban egyelőre nem megvásárolható, noha mozgásképes, inkább tanulmány, vagy még inkább verseny, mint utcai autónak nevezhető.

Az Audi A1 clubsport quattro gépházába ugyanis az Audi TT RS-ből és az Audi RS Sportbackből ismerős, 2,5 literes, közvetlen befecskendezésű turbós benzinmotort tették, ám nem az azokban ismerős 340, hanem 503 lóerővel. A 660 Newtonméter nyomatékkal teperő háromajtós 3,7 másodperc alatt tud álló helyzetből 100 km/órára gyorsulni, 200 km/órára pedig 10,9 s alatt ér fel. Végsebessége sajnos nem kuriózum, ugyanis hiába pályagép az A1 clubsport quattro, az ingolstadtiak nem hagyták ki a 250 km/órás sebességkorlátozást.

Igazi GTI-ként megjelenésével is kellően eltér a többi A1-től a clubsport quattro, egyedi, mélyre húzott lökhárítói szénszál merevítésű (CFRP) műanyagok, de lámpái, külső tükrei, 19 colos könnyűfém kerekei, hűtőmaszkja, légszívós gépházteteje, és hatalmas hátsó szárnya is a tuningolók munkájának tekinthetők.
Noha az Audi A1 clubsport quattro gyártásáról egyelőre semmiféle hír sincs, az új gépet a Wörthi tó partján bárki kipróbálhatja - persze, csak virtuálisan, a Need for Speed játék egyik ingyenesen elérhető versenyautójaként.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?