Íme a ralisztárok nevével fémjelzett limitált szériás GR Yaris!

A különlegességekből Magyarországra is érkezik, így akár a magyar utakon is felbukkanhatnak

Mindössze 100-100 példány készül a GR Yaris ráncfelvarrott változatának limitált szériás kiviteleiből, amelyek fejlesztésében a két sztárversenyző, Sébastien Ogier és Kalle Rovanperä is közreműködött. Jó hír, hogy Magyarország is kap a ritkaságokból.

Bő két hete jelentette be a Toyota, hogy idén ráncfelvarrást kap a GR Yaris, amelyet nem csak teljesítményében, de megjelenésében is átszabtak, természetesen a minél élménydúsabb vezetés érdekében. Az idei WRC bajnokság szezonnyitóján, a Monte Carlo Rallyn a márka gyorsan le is leplezett két limitált szériás kivitelt a modellhez, amelyek a gyártó két szupersztárja, Sébastien Ogier és Kalle Rovanperä nevét viselik. A két modell merőben más megjelenést kapott, de a vezetési módok között is akadnak eltérések.
Hirdetés
A nyolcszoros világbajnok Ogier nevével fémjelezett kivitel szürke fényezéssel rendelkezik, a versenyző nemzetiségére utalva pedig néhány helyen elrejtették rajta a francia trikolórt, például az első hűtőrácson. Emellett a kék féknyergek is hamar elárulják melyik példányról van szó, de ha ez sem lenne elég, természetesen Ogier neve is feltűnik a karosszérián, csakúgy mint Rovanperä felirat a másik kivitelen. A címvédő "autója" emellett arról ismerszik meg, hogy háromtónusú, kizárólag ehhez a limitált szériás GR Yarishoz elérhető fényezésben tündököl, valamint a piros féknyergek is árulkodóak. Az utastérben szintén találkozni a nyolcszoros és kétszeres rali-világbajnok nevével, hiszen a műszerfalon emlékplakett hirdeti a különleges széria létrejöttének miértjét. Emellett a varrások színe is különbözik, mindkét esetben a versenyzők nemzetiségére utalnak. Az Ogier Editionben a piros-szürke-kék, míg a Rovanperä Editionben a kék-szürke árnyalatok fedezhetőek fel, utalva ezzel a címvédő finn származásra.
Hirdetés
A legörvendetesebb dolog viszont mégis az talán, hogy mechanikusan is hozzányúltak az autókhoz, a Toyota elmondása szerint azért, mert szeretnék egy kicsit közelebb hozni a vásárlókat a WRC (World Rally Championship) világához. A Rovanperä verzióban hagyományos GR Yaris "Gravel" és "Track" módjait a "Kalle" és "Donut" mód váltja. Utóbbit talán nem is kell magyarázni, hiszen a driftelést szolgálja, míg előbbi a CV-csuklóval ellátott hátsó differenciálművel lehetővé teszi a jármű hátuljának agresszív kilengését kanyarba való belépéskor, és az autó elejének kihúzását a gázpedál használatával kanyarból való kilépéskor, amely hozzájárul a gyorsabb versenyidőkhöz. Az Ogier kivitelben a már említett gyári módokat a "Seb" és a "Morizo" beállítás váltja. Előbbi a "Kalle" módhoz hasonlóan a versenyidőt tarja szem előtt: a hátsó kerekre helyezi a hajtás hangsúlyos részét, míg az első tengely szerepe ebben a módban leginkább a minél precízebb vezetés lehetővé tétele. A másik beállítás Toyoda elnök vezetési stílusát tükrözi, amely annyira tetszett a nyolcszoros bajnoknak, hogy végül ez került bele az autóba. Természetesen itt is a versenyidő a fő szempont, viszont itt a hajtás már teljesen megoszlik az első és hátsó kerekek között a kiváló tapadás és kanyarképességek elérése érdekében, a rendszer pedig csak fékezéskor szól közbe, ha szükséges.
Hirdetés
Az értékesítés idén tavasszal indul Japánban, ahol a Toyotánál bevett szokás szerint sorsolással döntik el ki juthat hozzá a különleges modellekhez, nem véletlenül, hiszen a tervek szerint mindössze 100-100 darab készül belőlük. Magyar szemmel nézve jó hír, hogy mindkettőből érkezik egy-egy darab hazánkba is, így akár a magyar utakon is felbukkanhatnak, de valószínűleg inkább egy kollekció színvonalát fogják emelni, mintsem "boltbajárós" autónak használják a leendő szerencsés tulajdonosok. A vételárról nem közöltek információkat.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?