Vége a SUV-mániának?

Csökkent a SUV-ok piaci részesedése a szedánok, kompaktok és sportkocsik javára

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Pont ott esett a SUV-ok és pickupok piaci részesedése, ahol a világon talán a legjobban szeretik ezeket a modelleket: az USA-ban.

Lehet, hogy 2023 első negyedéve fordulópontként fog bevonulni az autótörténelembe: hosszú idő után most láttunk olyat először az Egyesült Államokban, hogy az újonnan eladott autók között a szedánok, kompaktok és sportkocsik nagyobb részt tettek ki, mint az eggyel korábbi időszakban. Az Automotive News kutatása szerint az USA-ban 2023 első három hónapjában 3,6 millió új autó talált gazdára, ennek 21,4%-át tették ki az említett kategóriába tartozó modellek. Korábban 19,6% volt ez az érték.
Hirdetés
2002 óta most először nőtt a szedánok, kompaktok és kupék/kabriók piaci részesedése, így felvetődik a kérdés: fordulóponthoz érkeztünk, vagy csak egy átmeneti kilengésről van szó? Az idei adatok azért is meglepőek, mert a piaci folyamatokat lekövetve az USA-ban (hasonlóan Európához) számos autógyártó kivezette kínálatából a szedánokat és/vagy a kompaktokat, ehhez képest most mégis többet adtak el belőlük a SUV-okhoz viszonyítva, mint korábban. Egyes szakértők szerint korai lenne még temetni a SUV-okat, inkább elérkeztünk egy határvonalhoz, ahonnan már nem tud hova tovább bővülni a SUV-ok piaca. A J.D. Power egyik elemzője szerint "úgy tűnik, egy természetes korláthoz közeledünk, ahol a SUV-ok a piac 60%-át, a pickupok és haszonjárművek a 20%-át, a szedánok/kompaktok pedig szintén 20%-át teszik ki. Nagyjából ehhez a határhoz érkezünk el, de csak az ipari folyamatokból kiindulva még több évig is eltart, mire beáll ez a szint." Ebből tehát arra következtethetünk, hogy sokkal több SUV modell bevezetésére már nem biztos, hogy sor kerül, hiszen nagyjából ennyit bír el a piac - viszont itt meg is marad a piaci részesedésük, a szedánok tehát nem feltétlenül fognak nagyobb számban visszatérni, legfeljebb kevésbé valószínű a még megmaradt modellek elkaszálása.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?