Eddigi talán legérdekesebb művészautóját alkotta meg a BMW

Ezúttal egy BMW i5 változott guruló műalkotássá a színváltós festésével

A BMW Art Car sorozatának legújabb tagja egy korábbi példány előtt tiszteleg, de teljesen modern köntösben: gombnyomásra képes tetszőleges szöveget feltüntetni a karosszériája, közvetlenül a festésben.

A művészet és a BMW kapcsolata évtizedek óta meghatározó: itthon például a Magyar Állami Operaházzal van hosszú múltra visszatekintő partnerségük, globálisan pedig az Art Car sorozatban működnek együtt elismert vagy feltörekvő művészekkel, akik a legkülönfélébb festéssel látnak el egy-egy BMW modellt. A széria legújabb tagja egy i5-ös BMW, ami egy 1991-es Art Car, egy szintén 5-ös BMW stílusát értelmezi újra. Utóbbit Esther Mahlangu, a Dél-Afrikából származó művész készítette el. Mahlangu egyedi műalkotásai az Ndebele festmények, melyek a kultúrájában az ünnepségeken használt színeket és motívumokat használják.
Hirdetés
A 88 éves művész fiáról, Nostokanáról elnevezett i5-ös is ugyanezt a stílust alkalmazza, de a technológia legújabb vívmányainak köszönhetően olyan módon kel életre a dél-afrikai kultúra vibráló hangulata, amit korábban egy hagyományos festmény nem tett volna lehetővé. A BMW ugyanis e-tintát használva gombnyomásra képes megváltoztatni a karosszériára felvitt fényezés színét. Korábban egy iX-en láthattuk már ezt fekete-fehérben, de mostanra olyan szintre jutott el a technológia, hogy rengeteg árnyalat megjelenítésére képes, ráadásul sokal kisebb egységeket is külön lehet vezérelni. Ennek köszönhetően néhány centiméteres betűket, feliratokat képes magán megjeleníteni a karosszéria, illetve a színes motívumok is kaphatnak animációkat.
Hirdetés
Furcsa a szemnek, ahogy egy mozdulatlan - tehát változatlan beesési szögű fénnyel megvilágított -, önálló fénykibocsátásra képtelen felület színe pillanatok alatt megváltozik. Ilyennel tényleg nem találkozunk a hétköznapokban, de az e-tinta technológiája mára idáig jutott, és ettől jobb felhasználása nem is lehetne, mint egy ilyen színes, guruló műalkotáson. Ha azonban megfizethető árkategóriát ér el, bizonyára hamar bekerül majd a BMW sorozatgyártású modelljeibe - elvégre aki egy XM-hez hasonló gépszörnyet vesz, az biztos, hogy komoly összeget kifizetne egy ilyen extráért. A különleges i5-ös BMW a Frieze Los Angeles művészeti kiállításon mutatkozott be, de hamarosan átviszik Dél-Afrikába, ahol augusztusig lesz megtekinthető.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?