BMW-k és Mercedesek utaztak a kedd óta lángoló óceánjárón

Jelenleg is lángol Hollandia partjainál az a teherhajó, mely egy villanyautó miatt gyulladt ki

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

További részletek láttak napvilágot a kedd óta lángoló Fremantle Highway-ről, köztük az is, mely gyártók autói lehetnek érintettek a halálos áldozatot követelő balesetben.

Kedd óta nem tudja eloltani a holland parti őrség azt az óceánjárót, amely több ezer autót szállított volna Németországból Egyiptomba. Az előzetes hírek szerint 2857 autó parkolt a fedélzeten, de az újabb információk szerint közel 3800 jármű ég a Fremantle Highway fedélzetén - mint újonnan kiderült, nem csak személyautók. A legénységet már napokkal ezelőtt kimentették a hajóról, ám a 23 fős személyzetből egy ember életét már nem tudták megmenteni, többeket pedig súlyos sérülésekkel szállítottak kórházba. A kizárólag indiaiakból álló legénység több tagja is égési sérüléseket szenvedett, de volt aki füstmérgezés miatt szorult orvosi ellátásra, valamint a személyzet néhány tagját törött csontokkal mentették ki a hatóságok.
Hirdetés
Az Automotive News Europe értesülései szerint a tűzeset több száz BMW és Mercedes járművet érint, melyek a tűz martalékaivá váltak. A csillagos márka elmondása szerint nagyjából háromszáz autójuk veszett oda a Fremantle Highway fedélzetén, míg a bajorok is néhány száz Mini és BMW modell elvesztéséről beszéltek. A Nissan és a Ford gyorsan tisztázta, nem érintettek a tűzesetben, ahogyan a Stellantis, a Toyota és a Renault is kevés esélyét látja annak, hogy az óceánjárón utazott volna akár egyetlen autójuk is. Nem nyilatkozott viszont ilyen magabiztosan a Volkswagen csoport, akik egyelőre maguk is vizsgálják, hogy érintettek-e az esetben, ahogyan a General Motors sem tudott biztosat mondani, a Tesla pedig egyelőre hallgat az ügyben.
Hirdetés
A hajó még jelenleg, péntek reggel is lángokban áll, a holland parti őrség pedig elmondta, hogy egyelőre nemhogy megfékezni, kontrollálni sem tudják a tüzet. A hatóság egyik embere azt is kifejtette, hogy korlátozottak a lehetőségeik, és nem locsolhatják meggondolatlanul az oltóanyagot az óceánjáróra, ugyanis annak szerkezete már annyira meggyengült, hogy fennáll a süllyedés veszélye. Egyelőre nem tudni, szivárog-e az olaj a tankokból vagy sem, de a hajó elvesztése azért sem lenne szerencsés, mert a baleset helyszíne nagyon közel van az UNESCO világörökség részeként elismert Watt-tengerhez, a Fremantle Highway-en lévő kemikáliák pedig nagyon komoly károkat okoznának az ottani élővilágban. Az ügy kapcsán a Nemzetközi Tengerészeti Szervezet már most lépéseket tervez a jövő évtől kezdődően, melynek értelmében a villanyautók szállítására különleges szabályok vonatkoznának a vizeken.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?