11 sebességes és triplakuplungos váltót fejleszt a Honda

Kisméretű és takarékos autóiba 11 fokozatú váltót tenne a Honda

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Lehetne egy kuplunggal több? Már annyian gyártanak duplakuplungos automatákat, a Honda ennél is többet szeretne. Szerintük lehet az három is.


Vajon hol lehet a modern váltók határa? Azt a korszakot éljük, amikor a gyártók a határokat feszegetik ebben a témában is. Így fordulhat elő, hogy többen gyártanak már 10 sebességes automatákat, a Honda új szabadalma pedig egy 11 sebességes automatát tartalmaz. A Japán Szabadalmi Hivatalhoz májusban benyújtott dokumentumok szerint a mechanizmus már 3 kuplungot tartalmaz, ami a duplakuplungos társakhoz mérten is csökkenti a nyomatékvesztést. A leírás szerint a sebességváltás hatékonyabb lenne, míg a reakcióidő tovább javulna. A szabadalmat egyébként a Honda Motor Co Ltd. nyújtotta be és Izumi Masao-t jelöli a váltó fejlesztőjének.
Hirdetés
No persze ez nem jelenti élből azt, hogy gyártásra is kerülne a gigaváltó, a szabadalom csupán az új ötletek védelmére van. Amennyiben valóban elkészülne a Honda 11 sebességes automatája, kisebb méretű és eco autókba szerelnék be a pletykák szerint. Tavaly a Ford védetett le egy szintén 11 sebességes váltót, amit rögtön 3 különböző kialakításban képzeltek el, különböző áttétel-, kuplung- és fék-kombinációkban.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

  • 2017.10.28. at 02:38
    Permalink

    Nekem több millios fokozatú váltom van,vagyis egy sem, úgy hivják hogy CVT,érthetetlen számomra hogy mi értelme van a fokozatszámokat növelni amikor rendelkezésre áll egy fokozatmentes váltó.

Vélemény, hozzászólás?