145 tonnás űrrepülőgépet húzott el a Toyota Tundra pickup

Fizetett hirdetés

Toyota Tundra húzta át a hídon az űrrepülőt

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

3 helyett 145 tonnát húzott a Toyota Tundra pickup, mikor szombaton átvontatta a Manchester Boulevard hídon az Endeavour űrrepülőgépet.


Űrrekordoktól hangos hétvége volt a legutóbbi: az osztrák Felix Baumgartner közel 40 km-es magasságból ugrott ki egy hőlégballonból ejtőernyővel, szabadesése során 1342 km/h-s sebességet elérve átlépte a hangsebességet, majd probléma nélkül landolt az új-mexikói Roswell környékén. Ez előtt egy nappal Los Angelesben egy más jellegű, de szintén űrutazással összefüggő esemény is lezajlott, miközben a NASA a Kaliforniai Tudományos Központba szállította a forgalomból kivont, az 1986-ban a kilövést követő 73. másodpercben felrobbant Challenger pótlására épített Endeavour űrrepülőgépet.
Hirdetés
A 27 km-es úton volt egy rövid, a Manchester Boulevard hídon átvezető szakasz, mely nem bírta volna el az űrrepülőgép és az azt vontató speciális jármű együttes tömegét, ezért másik, könnyebb vontatót kellett választani a feladat megoldásához. Ekkor jött képbe a Központot 20 éve szponzoráló Toyota, és annak elméletben 3200 kg vontatására alkalmas Tundra pickupja. A Toyota és a különleges tartószerkezeteket gyártó Sarens Group speciális utánfutót épített a teherautó és az űrrepülő összekapcsolásához, az 5,7 literes, 381 lóerős iForce V8-assal hajtott amerikai építésű platós kisteherautó pedig gond nélkül áthúzta az űrrepülőt a zűrös szakaszon. A Tundrával vontatható legnagyobb tömeg hivatalosan mindössze 3,2 tonna, az űrrepülő ezzel szemben 145 tonnát nyom, de a teljesen gyári kivitelű pickup így is megbirkózott a feladattal, és 5 perc alatt átjuttatta értékes rakományát a híd túloldalára.

Fizetett hirdetés
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

 • 2017.10.30. at 12:53
  Permalink

  Ez miért olyan nagy dolog? Az a 145 tonna kerekeken van és gondolom a legjobb minőségű csapágyakat szerelték a tengelycsonkokba. Szerintem egy erőember is ki tudta volna mozdítani a helyéről.
  “Ez Amerika, ahol egy sima személyautóba is belepakolnak akkora motort mint egy mtz-be, a fogyasztást meg le szarják mert van miből…….”???
  Ember! Azért mert valamiben nagy motor van, az miért jelenti, hogy sokat is fogyaszt? Egy 20-30 éve gyártott 350cui-es (5,7 literes) blokk átlagfogyasztása 12-14 liter, hosszú távon 10 alá is lemehet nyugodt tempónál. Itt 25 éve sokan örültek, hogy 20 lóerővel többet kihoztak az ezerötös ladájukból és elérték ugyanezt a fogyasztást, sőt talán többet is. Miközben az autójuk teljesítménye meg sem közelítette egy öthetes felét sem…
  Kint nem gagyi japán motorokat gyártanak 10ezres fordulattal, hanem nyomatékos nagy löketű erőműveket!

 • 2017.10.30. at 12:53
  Permalink

  Jaaa, hogy a “megfelelő környezetben”! Hát, erre nem gondoltam! Igazi, amerikás válasz! Hadd pusztuljon az a 160 fa, ha már útban van a “megfelelő környezetben”! Mert egy közeli repülőtér nem “megfelelő környezet”. Már értem!

 • 2017.10.30. at 12:53
  Permalink

  Azert kellett elvontatni hogy megfelelo kornyezetben a kaliforniai Science Center-be lehessen bemutatni. Ennek van ertelme es annak is hogy ilyen pickapokkal szeretnek autozni.

 • 2017.10.30. at 12:53
  Permalink

  Tudom, mi, magyarok, nem tudunk örülni semminek. …és most jön, hogy: De!
  Az egy dolog, hogy mennyi pénzt ölnek bele az űrkutatásokba, pedig igen kicsi haszna van, azaz alacsony a “hatékonysága” – és most finoman fogalmaztam. Arról nem is beszélek – mert még a végén demagógnak gondolnának -, hogy ez a pénz az adófizetők befizetéséből van, és hogy mennyi más, sokkal értelmesebb, hasznosabb dologra költhetnék.
  De azt tudják-e, hogy csak amiatt, hogy ezt a gépet ott állítsák ki a nép ámítására, ahova szállítják kb. 160 db fát vágnak ki az út mentén, hogy elférjen? Miért nem állították ki ott, ahol volt, valamelyik közeli repülőtér egyik sarkában? A választ – azt gondolom – már sokan tudják, hiszen az a baj velünk, magyarokkal, hogy még gondolkozunk!
  …és még ünneplik is ezek a szerencsétlenek az úton, amerre elhúzzák! Ez Amerika! A Világ teteje!

Vélemény, hozzászólás?