3,3 millió Kiát és Hyudait hívnak vissza tűzveszély miatt

Szivárgó, majd rövidzárlatot okozó fékfolyadék miatt kell visszahívni több millió koreai autót

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

25 modell, köztük a Hyundai Santa Fe és a Kia Sportage is érintett a koreaiak legújabb visszahívási kampányában, a hibás példányok akár leparkolt állapotban is kigyulladhatnak.

A Hyundai csoport 25 modelljét érintő visszahívást rövidzárlat okozta tűzesetek miatt kellett elrendelni Amerikában. Az eddig kivizsgált esetek többségében az ABS kockán belül elszabaduló fékfolyadék indította el a folyamatokat, a végeredmény 21 tűzeset és 22 olyan autó, amelynek egyes alkatrészei megolvadtak. Ez főként a Hyundai modellekre jellemző, a Kiák esetében hasonló szivárgás a fékerőt a kerekek közt elosztó egységben történt, 6 tűzesetet és 4 szétolvadt modult eredményezve. A visszahívás az Egyesült Államokban 3 372 743 autót érint, ezek között 207 ezer 2012-2017 között gyártott Kia Rio, 397 ezer 2011-2014 között gyártott Kia Sorento, 349 ezer 2011-2013 között gyártott Kia Soul, 144 ezer 2010-2013 között gyártott Kia Sportage, 120 ezer 2013-2015 között gyártott Hyundai Santa Fe, illetve 170 ezer 2010-2013 között gyártott Hyundai Tucson is akad, ezek a Magyarországi utakon is jelen lévő modellek.
Hirdetés
A hibával a legkomolyabb probléma, hogy előjel nélkül, akár leparkolt, leállított állapotban is jelentkezhet az amerikai hatóságok szerint, így hiába idős az érintett autók jelentős része, a visszahívást komolyan kell venni. Azt egyelőre nem tudjuk, hogy tervezési, vagy összeszerelési probléma okozza-e a tüzeket, az előbbi esetén annak is megvan a lehetősége, hogy Európában is hasonló visszahívásokra számíthatnak a felsorolt típusok tulajdonosai. Egyelőre erről még nem érkezett hivatalos információ, így minden esély megvan rá, hogy a mi kontinensünkre kiszállított autókat nem érinti ez a meghibásodás. Az Egyesült államokban novemberben kezdik meg a tulajdonosok kiértesítését, a javítást pedig teljesen ingyen végzik.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?