375 ezer euróval támogatja a zsolnai Kia gyár a szlovák államot

A Kia Sportage, Ceed és Venga modelleket gyártó üzem a koronavírus elleni küzdelmet is segíti

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Észak-Szlovákia egyik legnagyobb munkáltatójaként, valamint a Kia európai központjaként a zsolnai gyár a kormányt, a kórházakat és az idős lakosságot is támogatja.

Számos autóipari vállalat segítőkész tevékenységéről beszámultunk már, most pedig a Kia is csatlakozik a sorhoz. Észak-Szlovákiában, Nyitrán lévő gyáruk összesen 375 ezer eurót, azaz több mint 130 millió forintnak megfelelő összeget adományoz az ország vírus ellen küzdő intézeteinek és lakosainak. 200 ezer eurót ebből a szlovák kormányhoz juttatnak el, hogy lélegeztetőgépeket szerezhessenek be, melyekre most nagy szükség van. A koronavírusban szenvedő betegek tüneteinek enyhítésére használt eszközök vásárlásán kívül védőruhákat is rendelkezésre bocsátanak az egészségügyi rendszerben dolgozók és az időskorúak számára.
Hirdetés
További 140 ezer euró értékben a Kia Motors Szlovákia Alapítvány kompakt aneszteziológiai felszereléseket és lélegeztetőgépeket adományoz a zsolnai kerületben elhelyezkedő turócszenmártoni egyetemi kórház részére, a zsolnai kórház pedig már el is kezdte több mint 10 ezer védőmaszk szétosztását, melyek 26 intézmény 3500 betegének egészségére vigyáznak. Ezen kívül még 35 ezer euróval támogatja az Alapítvány a Szlovák Vöröskeresztet és egyéb segélyszervezeteket, hogy a fentiekhez hasonló eszközöket, illetve orvosi sátrakat tudjanak beszerezni.
A zsolnai Kia gyár fontos része a márkának, a dél-koreaiak ezt tekintik európai központjuknak - a teljes vállalat alkalmazottainak 8%-a, 3800 ember dolgozik itt, ahol a Ceed és Sportage modellek összeszerelését végzik. A 2004-ben nyílt üzem a térség egyik legfontosabb foglalkoztatója, a Kia márka gyártókapacitásának 10%-a itt összpontosul, évente már 350 ezer autó gördül le a gyártósorokról. Az összeszerelésen kívül gyártási folyamatok is zajlanak Zsolnán, motorokat és karosszéria-elemeket is készítenek, de még az autók tesztelését is itt végzik. Remélhetőleg hasznos lesz a segítségük, északi szomszédainknál ugyanis lakosságarányosan valamivel súlyosabb a helyzet, mint hazánkban: 701 regisztrált koronavírusos esetet tartanak nyilván cikkünk írásakor, ugyanakkor mindössze kettő halálesetet írtak a vírus számlájára.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?