3D nyomtatás a Ford GT fejlesztésében

Az autóiparban is hódít a 3D nyomtatás

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

A Ford az elsők között használt 3D nyomtatót, azonban most saját otthonunkba is elhozza az efféle alkotás örömét - amellett, hogy saját típusainak fejlesztésében is nagy segítségre van.


A 3D nyomtatás térnyerése kézzel fogható. Jó pár éve alig hallottunk róla, később tátott szájjal ámultuk, mára már szinte minden nagyobb gyárnál használják. A Fordnál sincs ez másképp, bár ők már 1988-ban használták ezt a technológiát, így az évek során tökéletesíteni tudták a fejlesztést. Ezzel a módszerrel jelentősen lerövidíthető a fejlesztési idő, mivel a formatervezők és a mérnökök pár óra leforgása alatt több különböző elképzelést tesztelhetnek és finomíthatnak. Persze megmaradtak a régi, jól bevált módszerek is a formatervezéskor, mint például a kézzel rajzolt vázlat vagy a híres agyagszobrok. Azonban annyi biztos, hogy a 3D nyomtatás egy jó szemléltető eszköz, aminek segítségével a fejlesztők és a mérnökök hatékonyabban dolgozhatnak.
Hirdetés
Többek között a Ford GT modellhez is ezt a technológiát használták, a Forma-1-es kormánykerék, a beépített kezelőszervek és a sebességváltófülek esetében is. Mi több, a felfelé nyíló ajtókhoz is nyomtatással készítették a kisebb alkatrészeket. Ezenfelül használták még a Focus RS vagy a Vignale jellegzetes hűtőrácsánál is.
Hogy igazán interaktívvá tegyék a nyomtatással járó „mókát”, a Ford létrehozta első hivatalos 3D online üzletét, ahol a saját 3D nyomtatóval rendelkezők válogathatnak a Ford által hitelesített, kinyomtatható alkatrészek és modellek között. Így "bárki" összeállíthat magának akár egy saját Ford GT-t, illetve hozzáférhet még ezer másik maketthez is. Kár, hogy nem valós méretűekhez. A Ford 3D Online üzlete, a http://3d.ford.com címen érhető el.
A Ford 3D nyomtatásról szóló kisfilmje, angol nyelven:
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?