A forint miatt lehet drágább a benzin

Vége a boldog időknek, ismét nőhetnek az üzemanyagárak

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Míg az elmúlt két hétben csökkentek a hazai üzemanyagárak, október első hetében ismét drágulás várható.

Örülhettek az autósok az elmúlt hetekben, hiszen szeptember második felében jelentős mértékben, a benzin esetében összességében 18, a gázolajnál 11 forinttal apadtak az üzemanyagárak. Október első hetében azonban már nemhogy az árak újbóli csökkenése nem várható, hanem az e héten viszonylag kedvező szintre, a benzinnél 428, a gázolajnál 433 forintos szintre beállt átlagárak megmaradásában sem bízhatunk, áremelkedés várható ugyanis.
Az üzemanyagárak emelkedésének oka ezúttal leginkább a forint árfolyamváltozása lesz, az elmúlt héten ugyanis a világpiaci jegyzésárak csupán szerény mértékben módosultak, a tőzsdéken a benzinért átlagosan 0,2 százalékkal többet, a gázolajért pedig 0,7 százalékkal kevesebbet kértek, mint egy héttel korábban. Utóbbiak még nem tennék szükségessé az árkorrekciót, ám az üzemanyagok piacán mérvadó dollárhoz képest a forint árfolyama 1,7 százalékkal romlott szeptember utolsó hetében, így számunkra a benzin 1,9, a gázolaj 1 százalékkal drágább. Mindezek következtében utóbbinál lehet még reménykedni a mostani átlagár megmaradásában, ám legnagyobb valószínűséggel október első hetében a gázolaj 2, a benzin 3-4 forinttal drágulhat. A Mol döntését hétfőn ismerhetjük meg, az árkorrekció szerdától léphet majd érvénybe, aki olcsó kút mellett halad el, annak érdemes lehet addig tankolnia, bár komoly spórolást ezúttal sem fog okozni az előre töltés.
Hirdetés
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

  • 2017.10.30. at 13:45
    Permalink

    Csak tudnám ennek mi értelme ennek a 3-4 Huf-os emelésnek felnyomnák az árakat fix 440 re egy hónapig utána meg vagy nőne az ár vagy csökkene… én biztos nem szaladgálok ezért a kútra ha kell tankolok ha nem nem…magyar mondás szerint többe kerül a leves mint a hús…

Vélemény, hozzászólás?