A Lada új villanyautója egy átalakított öreg Dacia!

Íme a Lada e-Largus, avagy az első generációs Logan MCV villany-változata

A Lada is a fejlődés és a villanyosítás útjára lép, már persze ha az első generációs Logan MCV átépítése annak nevezhető. Mutatjuk, hogy milyen lesz az oroszok legújabb csodája, a Lada e-Largus!

Már nem az első elektromos próbálkozása ez az oroszoknak, 10 évvel ezelőtt a korabeli Renault villanyautók technikáját pakolták egy Grantába ELLada néven, amelyből végül mindösszesen 100 példány készült. A napokban egy sokkal komolyabb lépést jelentettek viszont be: megmutatták az első nagy számban sorozatgyártásra tervezett elektromos modellt. Most sem sokat változott a recept, ismét Renault alapokhoz nyúlnak az AvtoVAZ mérnökei, ám most az első generációs Dacia Logan MCV-t, azaz a náluk Lada Largos néven ismert modellt "kérik kölcsön" a franciáktól.
Hirdetés
Az átalakítást sem bonyolították túl a nyilvánosságra hozott prototípus láttán, a villanymotort a benzinmotor helyére illesztették, az akkumulátorokat pedig oda passzírozták be, ahová csak fértek: elöl és hátul is lesz áramforrás. A töltőcsatlakozót jobb hátra, a korábbi tanksapka alá tették a mérnökök. A Lada-Izhevsk gyárban készülő modell több okból is meglepetés, hiszen korábban már majdnem végleg leállították a belsőégésű motoros Largus gyártását Togliattiban a nyugati alkatrészek hiánya miatt. Ám most az elektromos hajtáslánc fejlesztése mellett ezen import-összetevők pótlásába is konténerszámra locsolják a pénzt az oroszok, azt még nem tudjuk, hogy pontosan miért. A franciák kiszállása óta ez a harmadik újonnan bemutatott Lada modell, így már egyértelműen felfedezhetőek egyes minták: belső piacra, újrahasznosított régi technológiából dolgoznak a mérnökök. Részben éppen emiatt meglepő az e-Largus, hiszen Oroszországban szinte egyáltalán nem létezik villanyautó-töltőhálózat, ráadásul az időjárás sem kedvez a kisebb, régebbi technológiával dolgozó akkucsomagokból elérhető hatótávnak. Sajnos a pontos műszaki adatokat még nem közölte a Lada, de remélhetőleg hamarosan erre is sor kerül.
Hirdetés
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?