A Lexus is elkészítheti saját GR 86-osát

Újabb csillag tűnt fel a kis sportautók újraéledésének reményteli égboltján, hála a Lexusnak

Gyanúsan lexusos arccal fotóztak egy Toyota GR 86 tesztautót, már többen is pletykálják, hogy meg is fog valósulni, és a japán prémiummárka harmadik kupéja lesz.

Hatalmas megkönnyebbülés volt látni, hogy a Toyota GT 86 és a Subaru BRZ megértek egy következő generációt - legalábbis azoknak, akik rajonganak az egyszerű, méretéből adódóan könnyen, gokartosan kezelhető sportautókért. Még ha a Subaru kupéját már nem is forgalmazzák nálunk, és új generációjával a GT 86-ost is átnevezték GR 86-ra, jó látni, hogy a '80-as és '90-es évek japán sportautókultúrája még a mai napig is fellelhető nyomokban az újautó-piacon. Sőt, a jelek szerint tovább bővülhet a szegmens a Lexus részéről. Bár hazai árszínvonalon még a GR 86 sem feltétlenül olcsó, a kétajtós kupék mezőnyében bizony ez az egyik legolcsóbb sportautó - jó lett volna, ha tud még lejjebb menni az árcédula, de végülis a prémium irányba való terjeszkedésnek is örülhetünk.
Hirdetés
A képeken egy GR 86-ost láthatunk tesztelés közben, de az orrán felfedezhetjük a tipikus Lexus ismertetőjegyeket, például a hatalmas, homokóra-szerű hűtőrácsot. Sajnos a kémfotók elég rossz minőségűek, tehát egyelőre semmi biztosat nem állíthatunk, de igencsak furcsa lenne, ha csak poénból tesztelnének egy GR 86-ost egy Lexus-szerű frontrésszel. Ugyan a Lexus legnépszerűbb modelljei között a SUV-ok vannak, elférne a kínálatban egy harmadik sportautó is az RC és az LC alá pozicionálva, akár a tömegmodellek sikeréből finanszírozva. A Spyder7.com weboldalon szakmabeliek pletykálják, hogy meg fog valósulni a kis Lexus, ami akár az UC (urban coupé) nevet is kaphatná. Hogy mennyire térne el a GR 86-tól stílusban és meghajtásban, az egyelőre rejtély, de alapos megkülönböztető jegyekre lenne szükség, elvégre a GR 86 másik embléma alatt való árusítása önmagában nem túl ígéretes (lásd BRZ). A GR 86 2,4 literes boxermotorja finom járásával és kiegyensúlyozott működésével jó alapot szolgálhatna a Lexusnál is, akik akár bedobhatnák saját hibrid szakértelmüket egy még nagyobb teljesítmény kisajtolása érdekében - feltéve ha a többletsúly nem megy az élvezetes irányíthatóság rovására. Sőt, a Lexusnál tudnak ám izmos verziókat is csinálni, mint ahogy a középkategóriás RC kupéjuk is kapott F csúcsváltozatot. Ha ez megvalósulna mondjuk egy 300-400 lóerő közötti teljesítménnyel és a Lexus minőségével, azzal viszont már alaposan a Porsche 718 felségterületére merészkednének.
Hirdetés
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?