A Lexus megalkotta eddigi legszebb színárnyalatát

A Lexus LC túrakupén debütál a többrétegű, mély karneol fényezés

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Lamborghinik és McLarenek is megirigyelhetik a japánok luxuskupéjának legújabb külső fényezését. Narancssárgát láttunk már más autón is, de ilyet még nem.

Az autós szakértők általában nem fő szempontként tekintenek a tesztelt autók színére, hiszen az egyrészt ízlés kérdése, másrészt az utcára kerülő példányok sokféle színben fognak pompázni, egy adott színt nem is érdemes önmagában értékelni. Pedig sokan nem a légbeömlők kialakítását, a diffúzor anyagát vagy a kipufogók számát jegyzik meg egy új autón, hanem a jármű formája után a második leginkább szembetűnő tulajdonságot. A luxusmárkáknál éppen ezért nagy hangsúlyt fektetnek a különböző színárnyalatok kikeverésére, ám olyan mélyen csillogó, többrétegű narancssárgát, mint amilyet a Lexus LC-n elérhető karneol fényezés ad, eddig még legfeljebb csak tuningolt autókon, vagy jóval drágább sportkocsikon láttunk. A Lexus LC-t már sokaknak önmagában eladja megnyerő formája, a karneol ásványt idéző fényezéssel viszont garantáltan minden tekintet megfordul utána az utcán. A tónus mélységét a többszörös festékréteg adja, amelyek mindegyike – beleértve a mica alapot és a két különböző, magas telítettségű alapréteget – hozzátesz a végső hatáshoz. Ez az, ami miatt egy adott szín sokszor alapfelszereltségként és drága extraként is elérhető: fekete és fekete közt is van különbség, hiszen a számos festék, valamint lakkréteg kifinomultabb hatást kölcsönöz az autónak, amit elsőre talán észre sem veszünk. Csak annyit látunk, hogy valamiért szebben csillog egy fekete, mint más kocsikon. Emellett a fény-árnyék játékával a vastag festékréteg a karosszéria idomait is kiemeli, minden szögből nézve könnyebb elkülöníteni az olyan stíluselemeket, mint a széles kerékjárati ív, vagy a légbeömlők kontúrjai.
Hirdetés
Az ilyen árnyalatok megalkotása bizony nem egyszerű feladat, a Lexus szakembere, Megumi Suzuki is belefárad néha. "Amikor egy új színen dolgozom, minden nap rengeteg árnyalatot vetek össze, és estére néha már összeakad a szemem. Valahányszor találkozom valakivel, belépek egy boltba vagy egy lakásba, azonnal végigfut a tekintetem a színeken és az anyagokon, és részlegünkben a többiek is így vannak ezzel." Egy szín kialakítását számos laboratóriumi teszt, agyagmodell és fényezési próba előz meg. A Lexus festékbeszállítója hetente küld mintákat, amit aztán alaposan kielemeznek a tesztlapocskák hajlítgatásával, így imitálva a karosszéria formáját és a különböző szögből beeső fények hatását. Emellett természetesen nem csak a reflektrofényben kell pompáznia egy tónusnak, hanem felhős időben és napsütésben egyaránt. A sok munka ellenére azonban úgy tűnik, a Lexus megbirkózik a feladattal, hiszen teljes modellpalettájukon már 30 árnyalat érhető el.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?