A Mercedes-Benz G-osztály készen áll az e-mobilitás korára

Mercedes-Benz Concept EQG - Ikon a jövőnek

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

A Concept EQG izgalmas előzetes a legendás terepjáró teljesen elektromos változatáról. A tanulmány a Mercedes-Benz terepjáró-ikonjának teljesen elektromos hajtású modellváltozata, a sorozatgyártás közelében.

A koncepcióautó vizuálisan a G-osztály összetéveszthetetlenül markáns megjelenését egyesíti a Mercedes teljesen elektromos modelljeire jellemző kiválasztott dizájnelemekkel. A mindenkori G-osztályok 4x4-es tulajdonságai mindig is a legmagasabb mércét állították, ez most is így marad, sőt egyes területeken elektromos autóként is továbbfejlesztik azokat. A Concept EQG ígéretes képet nyújt arról, hogy mire lesz képes egy elektromos Mercedes-Benz G-osztály. A Mercedes-Benz G-osztály aktuális modellgenerációjának 2018 januári detroiti világpremierjén Arnold Schwarzenegger közbenjárására tett ígéretet még Dieter Zetsche, hogy a gyártó összes modellsorozatának villamosítása a G-osztályt is magában foglalja majd. "Ahol a piaci körülmények lehetővé teszik, a Mercedes-Benz az évtized végére készen áll a teljesen elektromos hajtásra" - hangsúlyozza Markus Schäfer, a Daimler AG igazgatótanácsának tagja. "Ezzel a stratégiai lépéssel beleértve a fenntartható gyártást és az akkumulátoraink CO2-semleges életciklusát, felgyorsítjuk az átalakulást a kibocsátásmentes és szoftvervezérelt jövő felé. Meggyőző termékekkel szeretnénk inspirálni ügyfeleinket, hogy elektromos mobilitásra váltsanak. Egy olyan ikon, mint a G-osztály tökéletesen megfelel ennek a feladatnak."
Hirdetés
A G-osztály eredete 1979-re nyúlik vissza. Immáron négy évtizede testesíti meg a luxus és a markáns terepjáró sikeres ötvözetét úgy, hogy időközben csak minimális mértékben változott. Okkal, hiszen az egykori funkcionális elemek ikonikus stíluselemekké váltak. Ilyen a jellegzetes ajtókilincs, a robusztus külső védőcsík, a hátsó ajtón látható pótkerék és a feltűnő első irányjelzők.
Hirdetés
Klasszikus G-osztály dizájnnyelv a Mercedes-EQ stíluselemeivel
A Concept EQG szintén a modellsorozat formatervezési hagyományait követi, de első pillantásra felismerhető, hogy egy G-osztályról van szó. A sorozatgyártás közeli tanulmány a G-osztály szögletes sziluettjét veszi át, annak ikonikus elemeit is beleértve. A robusztus külső védőcsíkokat megvilágított csíkok teszik optikailag kiemelkedővé. A vonzó kéttónusú fényezés - felül fényes fekete, alul fényes alumíniumsugár - elválasztó éle az orr-részen közvetlenül a felette lévő motorháztető alatt fut, így még jobban kiemeli ezt a dizájnelemet. A Concept EQG elülső nézete ismerősnek tűnik a már jól megszokott kerek fényszórók miatt. A hagyományos meghajtású modellváltozatokhoz hasonló hűtőrács helyett a tisztán elektromos hajtású változat egybefüggő, mélyfekete hűtőrácsot kapott. A fekete orr-részben igazán ütősen mutat a 3D-s megvilágított csillag. A Black Panelt egy olyan körbefutó világító sáv öleli körbe, amely a külső tükörházak fehér világító köreivel egészíti ki a fényszórók nappali menetfény-grafikáját.
Hirdetés
A látványos optikai elemeket kiegészítve a Concept EQG malomkeréknyi, 22 colos, polírozott alumínium keréktárcsákon gördül. A szokásos pótkerékfedél helyett a hátsó ajtón egy zárható, világító fehér karimával díszített doboz található, amelynek kialakítása egy fali dobozra emlékeztet. Ez szolgálhat például akár a töltőkábel tárolására. "Az új EQG-vel a jövőbe utazunk! Ez az autó testesíti meg a luxus és a jövő elhozatala iránti lankadatlan törekvésünket. Számunkra az volt a legfontosabb, hogy a G-osztály DNS-ét teljes egészében megőrizzük, átörökítve azt az EQ korszakba " - mondja Gorden Wagener, vezető formatervező.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?