Alexa 1,3 millió BMW-be költözhet be

Mostanában frissülnek a BMW operációs rendszerei új és régi-új funkciókkal egyaránt

Még több országban beszélgethetünk az Amazon Alexa digitális asszisztenssel, és visszatér a régi beviteli módszer az úti célokhoz, már ha valaki azt preferálja.

Nyakunkon a digitális korszak, a sok kütyü folyamatosan költözik be az új autókba minden előnyükkel és hátrányukkal egyszerre. Beszédes, amikor a BMW új funkciókat tartalmazó szoftverfrissítésével azt is kommunikálja, hogy az Android 11-et futtató telefonok Bluetooth-csatlakozásakor jelentkező kijelző-hibát, illetve az egyes modelleken furcsán megjelenő Surround View-t javították ki. A technológiai szakik ezt "bug fixnek" hívják, ami néhány éve még egy számítógépes vagy okostelefonos oldalon volt hír, ma meg már autóknál beszélhetünk ilyenekről. A tényen persze nem változtat: ha több (tíz)milliót fizetett valaki egy BMW Operációs Rendszer 7-et futtató modellért, most már úgy nézheti a Surround View parkolókamera-rendszert, ahogy azt elvileg ígérte is a márka eredetileg. Persze nem pécézzük ki alattomosan a BMW-t, a Mercedes-Benz, az Audi vagy akár a Tesla rengeteg képernyőjét és funkcióit elnézve fel lehet készülni a következő években arra, hogy valami mindig lesz az infotainment-rendszerben, ami éppen nem megfelelően működik.
Hirdetés
Ez nyilván átok, a kérdés, megéri-e ez a sok áldásért cserébe, amit a technológiai újítások hoznak. Például, hogy további 4 országban érhető el a BMW Operációs Rendszer 7-et futtató modellek központi képernyőjén az Amazon Alexa (Franciaország, USA, Kanada és Brazília, az eddigi Németországon, Ausztrián, Nagy-Britannián, Spanyolországon és Olaszországon felül). A digitális hölgy nem csak a vezetés közben felmerülő, a világon szinte bármire vonatkozó kérdésünkre próbál meg válaszolni, de menet közben képes hozzáadni új tételeket a bevásárlólistához, vagy vezérelni okosotthonunk okoseszközeit, mindezt szóbeli parancsok alapján. Sajnos ebből mi itthon nem kapunk, viszont kedveskedik a BMW nálunk is azon az ügyfeleinek, akik kevésbé nyitottak a rég bevált dolgok lecserélésére. Tavaly a BMW Maps navigációs rendszerben a keresőfelület egyoldalasra módosult, most azonban igény szerint visszaállítható, hogy külön-külön jelenjen meg az úti cél bevitelekor a város, utca, házszám mező. Ettől függetlenül persze a navigációs rendszer számos hasznos funkciója ugyanúgy működik, például a 120 millió POI (point of interest - olyan úti cél, amire név alapján lehet keresni, nem kell hozzá tudni a konkrét címet) továbbra is elérhető, amik ráadásul hetente frissülnek a háttérben. De akit idegesített, hogy a sávelhagyásra figyelmeztető rendszer beállításai mindig visszaálltak eredeti állapotukba a sofőr akarata ellenére, azoknak sem kell több álmatlan éjszakát átszenvedniük emiatt, most már motorleállítás után is elmenti a rendszer a beállításokat. A szoftverfrissítés internetkapcsolaton keresztül települ, erről vagy az autó, vagy a My BMW App ad értesítést. Az elérhetőség folyamatos, tehát aki eddig nem találkozott vele, annak érdemes várni, vagy megnézni, eleve a legfrissebb operációs rendszer volt-e már telepítve, mert csak arra alkalmazható ez a frissítés.
Hirdetés
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?