Államilag támogatott életstílus – Mazda MX-30 és Mini Cooper SE

Vagány villanyautók is beférnek a támogatásba, mint a Mini és a Mazda újdonsága

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Új szakaszba lépett az elérhető árú elektromos autózás; végre jól néznek ki az új villanyautók! A két legstílusosabb újdonság a Mazdáé és a Minié, mindkettőre él a 2,5 milliós állami támogatás.

Életbe lépett az elektromos autók állami támogatásának második hulláma, melynek keretein belül akár 2,5 millióval is olcsóbban juthatunk hozzá egy-egy villanyautóhoz. A támogatás kereteit most a korábbinál jóval korrektebben lőtték be, 11 millióig jár 2,5 millió forint, 11-15 millió között 0,5 millió, e fölötti értékű autókra pedig nem jár már. Most az eddiginél jóval több villanyautó érhető el a piacon, és szinte az összes gyártó valamilyen árcsökkentésen dolgozik, hogy az új modell, legalább alapfelszereltségében beférjen a 11 milliós határ alá. Alapárról beszélünk, pedig ez az összeg már így is elég magasnak tűnik, viszont a legtöbb új villanyautó épp ekörül kezdődik. Nagy újdonságok vannak most, a PSA termékei mellett ott a Renault is, de belépett a Mazda, valamint a Mini is a tisztán elektromos autót gyártók közé. Utóbbiakat fogjuk most megvizsgálni, mivel kicsit kilógnak a sorból a szó jó értelmében.

Mindkettő elsősorban életstílus-autó; érdekes dizájnnal, formabontó megoldásokkal, exkluzív megjelenéssel.

Mégis mindketten jogosultak a vaskosabb állami támogatásra, vagyis az állam segítségével lehetünk most stílusosak, ha jól választunk.
Hirdetés
Karakterüket tekintve picit másak, míg a Mini klasszikus háromajtós csapotthátú, addig a Mazda MX-30 az új divat szerinti crossover öt ajtóval, lendületesre vett hátsó ablakívvel, de stílusra ugyanazt használja, amit a Mini megteremtett; a nyers műanyaggal körbevont kerékjárati íveket.

Felhasználási területüket az eltérő karosszéria ellenére is ugyanoda célozták; városi használatra.

A Mazda hátsó ajtajai érdekesen, RX-8-asan hátrafelé nyílnak, a beszállás így azért könnyebb lesz hátra, de városi autóként bátran tekinthetünk rájuk úgy, hogy maximum ketten fogják használni rendszeresen. Használati értékben mindenképp többet mutat fel a Mazda, melynek csomagtartója a Bose hifirendszerrel is 341 liter, míg a Cooper csupán 211-ről startol. Az MX-30 2019 október végén debütált a Tokiói Autószalonon és egyelőre nem láthattuk közelről, így a második sor helykínálatáról sok biztosat nem tudhatunk, annyi azért borítékolható, hogy a Minivel szemben legalább gyerekek számára kényelmes helyekkel fog szolgálni.
Mazda MX-30, Mini Cooper SE - méretek
Hosszúság [mm] Szélesség [mm] Magasság [mm] Tengelytáv [mm] Csomagtér [l]
Mazda MX-30 4395 2035 1555 2655 341-1146
Mini Cooper SE 3845 1727 1432 2495 211-731
Külső dizájn szempontjából a Mini meghatározó modell. Klasszikus vonalvezetése összetéveszthetetlenné teszi, aki Minit szeretne, az mindenképp Minit kap az elektromos modelltől is, apróságokban tér csak el a belsőégésű motorral szerelt változatoktól. Vele szemben az MX-30 egészen más karaktert képvisel a Mazda kínálatán belül is, annyira különválasztják a modellt, hogy a konfigurátorban sem pirosban szerepel, ahogy a többi, hanem fehérben, hiszen az MX-30 egy teljesen új világ a Mazda számára.

A Kodo dizájnt használták, de nagyon új megoldásokkal.

Méreteiben hasonló a CX-3-hoz, mégis nagyon más karakter, és belül, ha lehet, még extravagánsabb a dizájn. Újrahasznosított anyagokat használtak több ponton a kárpitok tekintetében, és most először jelenik meg Mazdában digitális középkonzol, egy külön kijelző szolgál a kényelmi funkciók kezelésére. Ugyanitt lebegő középkonzolt találunk érdekes megoldásokkal, följebb a már ismert 8,8 colos multimédiás kijelzőt és a jó fogású, háromküllős kormányt.
Hirdetés
A Mini hozza a jól ismert formákat és megoldásokat, amik a kategóriában, a kis életstílus-autók között etalonná teszi. Emellett a teljesen elektromos hajtással is képes a klasszikus értékeknek megfelelő vezetési élményt nyújtani, sok esetben még jobban is, mint a hagyományos verziók. Épp városban jobb közlekedni a Cooper SE-vel, ahol többet is mozognak sokan autóikkal. A Mazda MX-30 első próbájára még várnunk kell, de a márkához köthető jó vezethetőséget vélhetően sikerült átvezetniük.

Akkumulátoraikat a padlóba építették, a Mazda esetén teljesen új platformot használtak.

A Mini 32,6, a Mazda 35,5 kWh-s akkumulátorcsomagot használ, WLTP hatótáv szerint előbbi legalább 235 kilométerre, utóbbi 200-ra képes egy töltéssel. A tesztünkön már átesett Mini valós használat mellett legfeljebb 185 kilométert tudott menni egy töltéssel, megszokás után nem kétséges, hogy a 200 is kihozható belőle, kérdés, hogy a Mazda mennyit tud majd valójában, de ezen a téren egészen hasonló a teljesítményük. Villanymotorjaik erejében van némi különbség, a Mazdáé 143, a Minié 184 lóerős, valamint 265 és 270 Nm nyomatékúak. Gyári fogyasztási értékük 19 és 15,9 kWh/100 kilométer, melynél tesztünkön a Mini jobban teljesített, nem kizárt, hogy az MX-30 is tud majd jobbat a 19-nél. Tölthetőségük is hasonló, 11 kW-os AC és 50 kW-os DC töltésre képesek, előbbiről a Mininek 3 óra 15 perc a teljes töltési idő, a Mazdának 4,5 óra, a hajszálnyival nagyobb akkumulátor miatt, DC-ről mindkettő 30 perc alatt éri el a 80%-ot, a Mazda pedig 40 percet ad meg a 100%-os töltéshez 50 kW-os töltőről. Kábelek tekintetében mindkettőhöz alapáron jár a 230 voltos egyik végű és Type2 másik végű kábel, a köztéri oszlopokon használható Type2-Type2 pedig a Mazdához jár pluszban, ez a Cooper SE esetében várhatóan egy újabb kedvezménnyel együtt bekerül az autóba alapáron, de hivatalos megerősítés erre az információra még nem érkezett.
Mazda MX-30, Mini Cooper SE - műszaki adatok
Mazda MX-30 Mini Cooper SE
Teljesítmény [LE ] 143 184
Nyomaték [Nm ] 265 270
Gyorsulás 0-100 km/h 9,7 7,3
Végsebesség [km/h] 140 150
Fogyasztás - vegyes [kWh/100 km] 19 15,9
Akkumulátor kapacitás [kWh] 35,5 32,6
Töltés [AC/DC] 11/50
Hatótáv, WLTP [km] 200 235-270
Saját tömeg [kg] 1645 1365
Megengedett össztömeg [kg] 2108 1770
Alapár állami támogatással [Ft] 7 890 900 8 000 000
Hirdetés
A két modell alapára egészen hasonló, a Cooper SE épp 10,5 millió forintról indul a jelenlegi árlista szerint, mely hamarosan változni fog, a Mazda MX-30 viszont már új listaáron érhető el a kereskedésekben, ami 10 390 900 forintról startol. Állami támogatással tehát a Mini 8 millió forinttól, a Mazda pedig 7 890 900 forinttól érhető el, de a Cooper esetében a második, gazdagabb felszereltségi szint már nem fér bele.

A Mazdánál úgy csökkentették az árakat, hogy a közel csúcsfelszereltségű Luxury is belefér 10 990 900 forintos listaárával, mely a támogatást levonva 8 490 900 forintot jelent.

A Cooper esetén ledes fényszórókat, online kapcsolatos fedélzeti rendszert, érintőképernyős navigációt jelent az alapcsomag, tolatókameráért és vezetéstámogató rendszerekért már az M felszereltséget kell választanunk, mely egyelőre nem fér bele az államilag támogatott kategóriába. Ebben egyértelműen a Mazdának sikerült ügyesebben pozicionálnia az MX-30-at, ugyanis még az alap GT felszereltséghez is jár az összes vezetéstámogató rendszer radaros tempomattól, vészfékezőtől, sávelhagyásgátlótól kezdve a táblafelismerőn át az első-hátsó parkolóradarig és az automata fényszórókapcsolásig. A Luxury felszereltségben már a teljesen ledes adaptív fényszórók is szerepelnek, a Bose hifis Premium csomag, valamint a tetőablakos verzió viszont már túlcsúszik a 11 millió forinton. A Minire mindenképp igaz, hogy alaphelyzetben is tökéletes vezetési élményt kínál a márka identitását határozottan magával hozva a teljesítménnyel együtt, a MX-30 is hozhat hasonlót, továbbá jelenleg igencsak kecsegtető ajánlatnak tűnik a felszereltségét tekintve is. A Cooper már elérhető és kipróbálható a kereskedésekben, az MX-30 már rendelhető, az első példányok pedig szeptember elejéig megérkeznek hazánkba is.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?