Alulteljesít az ID.4 Kínában, de a VW szerint minden rendben

Többtényezős a Volkswagen elektromos crossover eladásainak alakulása a kínai piacon

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Két különböző kínai céggel együttműködve, két külön változattal érkezett Kínába az ID.4, és bár a Volkswagennél állítólag elégedettek, az eladási számok nem túl biztatóak. A gyenge kezdés hátterében több tényező is állhat, mutatjuk a legvalószínűbbeket.

A Reuters beszámolója szerint havonta alig több mint 1000 ID.4 talál gazdára Kínában, viszonyítási alapnak említhető a Tesla Model Y, amiből több mint ötszörösét sikerül eladni havonta a népköztársaságban. Ez többek közt azért is meglepő, mert a Volkswagen nagy reményeket fűzött a modellhez ezen a piacon: két céggel is együttműködésre léptek, így az ID.4 két különböző változatával van jelen az országban. Az egyik az ID.4 CROZZ, amit a FAW-Volkswagen szerel össze Foshanban a másik pedig az ID.4 X, amit a SAIC gyárt Antingben.
Hirdetés
A Volkswagen hivatalos álláspontja szerint minden a tervek szerint halad, ám a Reuters számításai szerint az említett üzemek jelenleg 10% alatti kapacitással működnek: elméletileg akár 600 000 autó legyártására is alkalmasak évente, ám a várható növekedést beleszámolva sem valószínű, hogy 120 000 példánynál több ID.4-esre lenne igény Kínában az év végéig. Több tényező is állhat a vártnál gyengébb eladások hátterében, ezek közül a legvalószínűbbek közé tartozik az európainál jóval nagyobb villanyautó-választék, az ID.4 konkurenciánál kevesebb okosfunkciója, és a Volkswagen nemrég megváltozott kínai értékesítési modelljének kezdetlegessége is. Éppen ezért nehéz megmondani, hogy a cég tényleg bajban van-e a népköztársaságban, vagy csak egy átmeneti problémának vagyunk a szemtanúi. Egy biztos, a Volkswagen - annak ellenére, hogy állítólag minden rendben - kész tervvel ugrik neki a problémának: év végére az ID. szalonok számát 12-ről 100 fölé kívánják emelni, az eladásokért felelős 825 ID. ügynök mellé pedig további 200 embert vesznek fel. Hogy mindez segíthet-e a 2021-es eladásokon, azt csak az idő válaszolhatja meg.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?