Aston Martin rekordáron

Közel ötmillió dollárért kelt el egy Aston Martin

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

A Giugiaro és Bertone által átépített Aston Martin bizonyult minden idők legdrágábbjának a május végén rendezett angliai Bonhams' aukción.


Az Aston Martin DB4 GT alapjaira épített Bertone Jet 3,2495 millió fontért kelt el a Newport Pagnell-i árverésen. Ez magyar pénzben is sok, 1 milliárd 97 millió forintot fizettek ki a ritkaságért. A kocsit Giorgetto Giugiaro tervezte, aki a hatvanas évek elején a Gruppo Bertonének dolgozott. A Bertone Jet az 1961-es Genfi Autószalon mutatkozott be a nagyközönségnek. A mestermunka alapjául az az Aston Martin DB4 GT szolgált, amelyet a britek 1960-ban a Ferrari 250 GT versenyautó ellenfelének szántak. Csupán 75 GT készült, hajtásukról 3,7 literes soros hathengeres motor gondoskodott 306 lovas teljesítménnyel. Az Aston Martin DB4 GT 100 kilométer/órás sebességre 6,4 másodperc alatt gyorsult fel, végsebessége 238 kilométer/óra lehetett.
Hirdetés

Az egyetlen példányban elkészült autó az idők során számtalan kitüntetésben és elismerésben részesült, több díjat nyert a Concorso d’Eleganza Villa d’Este vagy a Pebble Beach Concours d’Elegance autós szépségversenyeken. Huszonöt éve nem szerepelt semmilyen aukción, de miután svájci tulajdonosa elhunyt, túladtak rajta. A korábbi Aston Martin csúcstartó az a DB5 modell volt, amelyet Sean Connery a Goldfinger és a Tűzgolyó című James Bond filmekben használt. Azért a kocsiért 4,1 millió dollárt, azaz 916 millió forintot fizettek ki 2010-ben.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?