Bréking: Karácsony Gergely ingyenessé tenné a tömegközlekedést

Nagy a dugó Budapesten, sávokat kaphatnak az autósoknak, bérletet a 14 év alattiak

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Egyre többen közlekednek a fővárosban autóban, közben pedig felújítások is bőséggel sűrűbbé teszik a forgalmat. Karácsony Gergely főpolgármester elárulta, milyen megoldásokat látnak.

A Fővárosi Önkormányzat Klímavédelmi, Közlekedési és Városfejlesztési Bizottságának rendkívüli ülésén Karácsony Gergely felfedte, mivel oldanák meg - zárosan - a fővárosi közlekedést sújtó hatalmas dugókat. Mint azt elmondta, egyszerre zajlik 4 komoly felújítás a fővárosban, a 3-as Metró, a Lánchíd, a Pesti alsó rakpart és a Blaha Lujza tér rekonstrukciója, de mellette a pandémia is jelentősen átalakította a közlekedési szokásokat, mondjuk ki, sokan tartanak a tömegközlekedéstől. Hogy ez ne legyen így, a tömegközlekedés mind többeket csábítson vissza, a 14 év alattiak számára már szeptembertől ingyenessé tennék a tömegközlekedést, továbbá a jelenleg zajló felújításokat gyorsítani kívánják. A Blaha Lujza tér rekonstrukciójával 2022-re végezni kívánnak, míg 3-as Metróval 2023 júniusának, a Lánchidat év végéig késznek ígérik. Mint azt Karácsony Gergely elmondta, a Pesti alsó rakpart Lánchídtól délre eső részének felújítását csak a Blaha elkészülte után kezdik meg, addig pedig számos olyan módosítást is tesznek, amivel a dugókat csökkenteni kívánják. Ezek között említhető, hogy a belvárosban a Bajcsy Zsilinszky út tehermentesítésére megnyitják az autósok számára a Dohány és a Wesselényi utca után a Honvéd és a Nádor utcát is. További módosításokat kap a Nagykörút is: visszaállítják az eredeti 2x2 sávos rendet a Corvin negyednél a Ferenc körút irányából (de megmarad a biciklisáv is), a lámpaprogramot pedig úgy hangolják át, hogy az állítólag 30 százalékkal nagyobb kapacitást enged majd a körútra. Félreértés ne essék, Karácsony Gergely célja nem az, hogy többen autózzanak, épp ellenkezőleg, a tömegközlekedésre kívánják visszacsábítani az embereket, ugyanakkor a dugók csökkentése is egyértelmű (és fontos) része annak, hogy Budapest élhetőbbé váljon.
Hirdetés

A fentiek egyelőre csak tervek, de Karácsony Gergely elmondta, a 14 éven aluliak (a főpolgármester 2019-es programjában is szereplő) ingyenes közlekedése már a Fővárosi Közgyűlés szeptember elsejei ülésén napirendre kerül, így akár már szeptember 2-ától ingyenesen közlekedhetnek az iskolás gyerekek. Ami most viszont biztos: szeptember 1-jén hatalmas dugókra kell készülni a fővárosban, hiszen ki venné meg a bérletet gyerekének, ha lebeg az ingyenes tömegközlekedés híre.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

  • 2021.08.28. at 11:42
    Permalink

    történelem megismétli önmagát, avagy hogy megy csődbe szép lassan a főváros és vele együtt a BKV megint, mint Demszky alatt. Amiért persze nem a dilettáns/korrupt vezetés lesz a hibás, hanem Orbán,Orbán és megint csak Orbán:D

Vélemény, hozzászólás?