Búcsút int Amerikának a smart

Az év végén vonul ki a smart az Egyesült Államokból és Kanadából

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

A döntést többek között a csökkenő kereslettel magyarázzák, a tavalyi évben alig fogyott smart az észak-amerikai piacon.

Nem meglepő a cég döntése annak fényében, hogy a tavalyi esztendőben 1246 darabot sikerült értékesíteni az elektromos törpeautóból (a benzines változat 2017 óta nem kapható) az Egyesült Államokban és Kanadában, továbbá ilyen kis mennyiség esetén az egy darabra eső homologizációs költség is igen magas. Ahogyan arról korábban beszámoltunk, a smart túlélése érdekében a gyártás Kínába költözik és 50:50 százalékos, kínai központú vegyesvállalat jön létre a Daimler és a Geely között.
Hirdetés
A smart 2008 óta van jelen Amerikában, az értékesítés a fortwo második generációjával kezdődött. Az első évben sikerült eladni a legtöbb autót, akkor több mint 21 ezer kisautó talált gazdára, a kezdeti lelkesedés után az eladási számok rendre évi 10 000 darab alatt maradtak. A kanadai piacon sem szerepelt jobban a márka, ott a fogalmazás első évében kicsit több mint 4000, a tavalyi évben viszont már csak 264 példányra került rendszám. A Mercedeshez tartozó márka szervizhálózata továbbra is megmarad és az alkatrész-utánpótlás is biztosított. A cég vezetése hangsúlyozza, hogy a jövőben az Egyesült Államok piacán is különös figyelmet szentelnek az elektromos mobilitásnak. A Mercedes a smart kivezetése után sem marad elektromos modell nélkül, hiszen jövőre érkezik az amerikai piacra az EQC elektromos SUV, amely várhatóan sokkal jobban passzol az ottani ízlésvilághoz mint az apró smart.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?