Csak nálunk drágulhat a benzin és a gázolaj

Forintgyengülés miatt nőhetnek az üzemanyagárak

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Noha az olaj, illetve a finomított üzemanyagok árai e héten apadtak, a gyengülő forint miatt a hazai töltőállomásokon ismét árnövekedés várható.


A portfolio.hu információi szerint a benzin dollárban mért átlagos jegyzésára 2,3 százalékkal került lejjebb, míg a gázolajnál 1,3 százalékos lemorzsolódást lehetett tapasztalni.
A hajtóanyagok csekély olcsóbbodása azonban a hazai autósokhoz nem jut el, ugyanis a devizapiaci mozgások az elmúlt héten is kedvezőtlenül alakultak, a forint árfolyama közel 3 százalékkal gyengült a dollárral szemben (a múlt heti 207,9-es átlagár után az utóbbi napokban 213,6-os átlagos érték alakult ki). Így tehát, ha forintra számoljuk a tőzsdék üzemanyagárait, a benzin esetén 0,4 százalékkal, a gázolajnál pedig 1,5 százalékkal magasabb összegeket kapunk.
Mindezek eredményeként a jövő hét az elmúlt kettőhöz hasonlóan ismét árnövekedést hozhat a hazai kutakon. Az üzemanyag drágulása főként a gázolaj esetében sanszos, a benzin esetében a szerény elmozdulás miatt akár még maradhat is az e héten megismert 396 forintos átlagár. Az azonban már egyértelmű, hogy a 400 forintos literenkénti átlagár bármikor beköszönthet.
Az üzemanyagok drasztikus drágulása egyértelműen meglátszik a fogyasztáson, az MTI által kiadott, a magyarországi üzemanyag-forgalmat ábrázoló grafikon szerint már tavaly is jelentős mértékben kevesebb üzemanyag fogyott, mint egy évvel korábban, idén pedig május óta minden hónapban a tavalyinál is kevesebb hajtóanyagot vásároltak a hazai kutakon. A szakértők szerint a 400 forintos literár lélektani határként tömegeket foszt majd meg az autózás kényelmétől.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?